gucci-opent-unieke-expositie-in-londen-een-reis-door-de-rijke-geschiedenis-van-het-modehuis-271294
©Gucci

Gucci is de afgelopen tijd vaak het onderwerp van gesprek geweest. Eerder vorig jaar verliet Alessandro Michele het label na ruim acht jaar. Daarna werd in januari bekend dat ontwerper Sabato De Sarno zijn positie zou overnemen. Afgelopen maand toonde hij zijn debuutcollectie genaamd Ancora, tijdens Milan Fashion Week. Een collectie die neigt naar de minimalistische kant van het modehuis en oude Gucci-iconen terugbracht. Nu opent het merk een unieke expositie in Londen, genaamd Gucci Cosmos, die precies op dat laatste aspect ingaat: het erfgoed van het Italiaanse modehuis middels een modereis door de wereld van Gucci.

Gucci-expositie in Londen

De tentoonstelling is een eerbetoon aan het rijke erfgoed van een van de prestigieuste modehuizen ter wereld, dat rijkt van 1921 tot nu. Gucci Cosmos belicht de verschillende stijlen en iconische ontwerpen van Gucci, die in de 102-jarige geschiedenis van het merk tot stand kwamen – denk aan de onmiskenbare Bamboo-tas en de tijdloze Jackie-tas, maar ook de beroemde Horsebit-tas. Al deze iconische tassen kregen overigens een moderne upgrade in de eerste collectie van De Sarno, de lente/zomer 2024-collectie van het modehuis.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Modefans kunnen zich verder ook verheugen op een indrukwekkende verzameling archiefstukken van de vroegere en huidige creatieve directeuren van Gucci. Denk aan de iconische Gucci-era onder leiding van Tom Ford, maar ook aan het werk van Frida Giannini en Alessandro Michele. Zo ervaar je in het Cabinet of Wonders een digitale 3D-ervaring die een verzameling van archiefstukken toont. Daarnaast zijn er gloednieuwe ontwerpen van Sabato De Sarno te zien.

“In negen meeslepende installaties ontvouwt het verhaal van het modehuis zich. Van de lift van een beroemd hotel waar Guccio Gucci ervan droomde dat bagage ooit zijn naam zou dragen, tot de visie van de recentste Gucci-modeshow van creatief directeur Sabato De Sarno”, stelt het modehuis over de expositie. Elke installatie belicht een ander aspect van Gucci. Zo kom je erachter hoe de iconische codes van het huis voortdurend zijn geherinterpreteerd om de tijd te weerspiegelen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Gucci Cosmos expositie
©Gucci

Gucci en Londen

De Britse kunstenaar Es Devlin heeft een tentoonstellingsruimte gecreëerd die een eerbetoon is aan de stad Londen. Zo creëerde ze een reeks fantasierijke decors, sculpturen en multimediakunstwerken. Londen heeft een bijzondere betekenis in de rijke geschiedenis van Gucci. Het is de plek waar Gucci-oprichter Guccio Gucci in 1897 geïnspireerd raakte om een atelier voor leren ontwerpen te beginnen. De expositie valt samen met de opening van Gucci’s nieuwe boetiek op Bond Street in de Britse hoofdstad.

Na Londen zal de Gucci Cosmos-tentoonstelling naar Parijs gaan, om vervolgens door te reizen naar Kyoto. Elke locatie brengt een nieuw verhaal met zich mee, afgestemd op de cultuur en de geschiedenis van de stad en het land waarin de tentoonstelling zich bevindt. Voordat de expositie naar Londen kwam, werd hij in april dit jaar geopend in Shanghai. Een bezoek aan de tentoonstelling is dus een kans om de modegeschiedenis van Gucci te ontdekken, en te begrijpen hoe het de modegeschiedenis heeft gevormd en blijft inspireren. Je neemt hieronder alvast een exclusief kijkje.

De Gucci Cosmos-expositie is te bezoeken van 11 oktober tot 31 december 2023 in 180 Studios in Londen.

Gucci Cosmos expositie
©Gucci
Gucci Cosmos expositie
©Gucci
Gucci Cosmos expositie
©Gucci
Gucci Cosmos expositie
©Gucci
Gucci Cosmos expositie
©Gucci
Gucci Cosmos expositie
©Gucci