11-hoogtepunten-tijdens-milan-design-week-2024-die-je-niet-wil-missen-294108

Milan Design Week 2024 is deze week dé plek waar creatievelingen elkaar ontmoeten. De nieuwste innovaties en creaties op het gebied van design worden hier tentoongesteld. Geliefde en gevestigde namen evenals bruisende nieuwkomers treden hier op de voorgrond. Zo brengt onder andere de gloednieuwe creative director voor Gucci Sabato De Sarno een interieurcollectie uit in de kenmerkende rode kleur van zijn debuutcollectie. Niet alleen Italiaans design staat centraal deze week; ook internationale ontwerpers, waaronder veel Nederlands talent, worden ruim vertegenwoordigd. Wij zetten de hoogtepunten van Milan Design Week 2024 op een rij.

De highlights van Milan Design Week 2024

De line-up van dit jaar zal het landschap in de wereld van design, architectuur en kunst voor het komende jaar bepalen. Ontdek hier elf highlights die je niet wil missen tijdens Milan Design Week 2024.

Gucci: Design Ancora

Naar het idee van haar creative director presenteert Gucci een speciaal project ter gelegenheid van Milan Design Week. Vanaf 15 april worden vijf iconische Italiaanse designstukken tentoongesteld in Gucci’s flagship store in Milaan. Bestaande creaties krijgen hier een nieuwe twist waardoor deze niet alleen worden gevierd, maar ook opnieuw geïnterpreteerd worden. Sinds de komst van De Sarno kleurt Gucci donkerrood en dit wordt ook weergegeven tijdens de design week. De vijf stukken van Italiaanse meesters representeren de Gouden Eeuw van Italiaans design en zijn allemaal uitgevoerd in ‘Rosso Ancora’. De rode tint werd gekozen door De Sarno om het begin van Gucci’s nieuwe creatieve hoofdstuk te markeren. Vanaf 21 april is een beperkte oplagen van de speciale rode meubels online verkrijgbaar via de website van Gucci.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GUCCI (@gucci)

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Lois Jeans x NABA

Lois Jeans presenteert trots hun samenwerking met NABA, de Nuova Accademia di Belle Arti, tijdens Milan Design Week 2024. Twaalf studenten hebben drie exclusieve kunstwerken gecreëerd die traditie en innovatie naadloos combineren, waarbij de erfgoedarchieven van Lois worden heruitgevonden met een moderne twist. Arthur van Rongen, CEO en creative director van Lois Jeans, benadrukt de inspirerende reis van de samenwerking met NABA-studenten, terwijl Claudio Larcher, NABA Design Area Leader, de waarde van de concrete activiteiten tijdens Milan Design Week voor de studenten benadrukt. De tentoonstelling is van 16 tot 21 april te bezoeken in Galería Dos, Via Madonnina 15, Milaan.

Saint Laurent Rive Droite x Ginori 1735

Anthony Vaccarello, creatief directeur van Saint Laurent, heeft een boeiende tentoonstelling samengesteld met de Gio Ponti Archives en de Fundación Anala y Armando Planchart. De samenwerking gaat terug naar 1953, toen Anala en Armando Planchart Ponti in Venezuela opdracht gaven om een avant-gardistische villa voor hen te bouwen in Caracas. Ponti ontwierp niet alleen een prachtige woning, maar boog zich ook over elk detail van het interieur, inclusief een set porseleinen servies met symbolen en motieven uit de villa. Dankzij Saint Laurent heeft het Italiaanse porseleinmerk Ginori 1735 nu twaalf originele borden uit Ponti’s collectie uit 1957 opnieuw uitgebracht. Je bekijkt ze bij Chiostri di San Simpliciano, Piazza San Simpliciano 7 in Milaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door lusimonetto (@lalu_simonetto)

Masterly – The Dutch in Milano

Masterly komt voor de achtste keer op rij terug naar Milan Design Week. Het Palazzo dei Giureconsulti in het hart van de stad wordt het decor voor de collecties van meer dan honderd Nederlandse ontwerpers. Het Nederlands paviljoen representeert een gevarieerd designveld met werk van architecten, meubel-, textiel-, bouw- en accessoirebedrijven, ontwerpers, kunstenaars, ambachtslieden, galeries en vakscholen voor design en interieur. Zo is er een tentoonstelling te zien van gebruikte en befaamde Vitra-stoelen die nieuw leven werden ingeblazen door hergebruikt Levi’s denim. De presentatie is te bezoeken van 16 tot 21 april in Palazoo Giureconsulti – Piazza dei Mercanti 2, Milaan

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MASTERLY (@masterly_milano)

Hermès Home Collection

Hermès onthult tijdens Milan Design Week 2024 ‘The collections for the Home’. De collectie toont de relatie die wij mensen hebben met de wereld om ons heen. Dit wordt vormgegeven door middel van het gebruik van rauwe materialen zoals leisteen en hout. Hierin komt de dubbelzinnigheid van tijd naar voren en laat Hermès zien dat hun home-collectie tijdloos is en ongebonden aan voorbijgaande trends. De kenmerkende codes van het huis zoals geometrische motieven en leer vertellen een verhaal waarin het Hermès-gevoel en vakmanschap elkaar ontmoeten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hermès (@hermes)

Tweek-Eek 

Het Nederlandse duo Roos en Geertje Eek keren voor de tweede keer terug naar Milaan tijdens de design week 2024. De tweelingzussen uit Eindhoven laten hun unieke sieraden zien in kunstgalerij Rossana Orlandi. De sieraden zijn gemaakt met machines bedoeld voor het produceren van interieurstukken. Dit geeft de sieraden een uniek en sturdy design waarmee ook afval tot een minimum wordt beperkt. Van 15 tot 21 april kun je in de galerij de complete collectie bewonderen, evenals speciale items die zijn gemaakt ter gelegenheid van de design week.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door jewelry /TWEEK-EEK (@tweek_eek)

Muller Van Severen x KASSL Editions

Het Nederlandse jassen- en tassenmerk KASSL Editions sloeg eerder de handen ineen met het Belgische designduo Muller Van Severen voor het creëren van de kleurrijke en modulaire Pillow Sofa, een bank met het ontwerp van Muller Van Severen, gemaakt van deadstockmateriaal van KASSL-jassen. De werelden van de twee merken komen nu opnieuw samen tijdens Salone Del Mobile in Milaan, waar Muller Van Severen samenwerkt met het Spaanse Barcelona Design (BD). Daar wordt onder meer een vernieuwde versie van de Pillow Sofa getoond in nieuwe, frisse kleuren. Je bekijkt de interieurstukken bij Interzone bij Capsule Plaza, Via Achille Maiocchi 7 in Milaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KASSL Editions (@kassleditions)

Conie Vallese x Elhanati

Conie Vallese, een Argentijnse kunstenaar en ontwerper, staat bekend om haar werk met verschillende materialen, waarbij ze vaak inspiratie haalt uit haar liefde voor bloemen en de complexe patronen in de natuur. Met thema’s als schoonheid, fragiliteit en veerkracht herinnert haar werk ons eraan om het prachtige te vinden in het alledaagse en het tijdelijke te omarmen. Samen met het Deense sieradenmerk Elhanati creëerde Vallese zilveren bestek met bloemachtige vormen, genaamd Jardin, geïnspireerd op de elegantie van het gotische Victoriaanse tijdperk. De ontwerpen vertegenwoordigen en vieren de delicate balans tussen vergankelijkheid en duurzaamheid. Vallese heeft overigens ook nog een solo-expositie, waarin ze bijzondere stoelen gemaakt van brons en bloemdetails tentoonstelt. Je bekijkt al dit moois bij het designplatform Alcova in Villa Borsani op Via Umberto 1-148, Varedo, Milaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ELHANATI (@elhanati_)

Kokke Design

Met ‘Pootjes!’ viert het Nederlandse designhuis Kokke de preview van een bijzonder interieurstuk. De Pootjes!-stoel werd zo’n vijfentwintig jaar geleden ontworpen door Ruud-Jan Kokke. Op 17 april viert het merk de preview party van de sculpturale stoel waar slechts één prototype van bestaat. De gehele collectie is verkrijgbaar aan het einde van het jaar in oktober.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KOKKE House (@kokkehouse)

Oasis

De Saoedi-Arabische Design Space AlUla brengt een glimp van het natuurlijke en culturele landschap van de oude oasestad naar het hart van de Milanese historische designwijk Brera. De tentoonstelling toont een selectie van meubels en accessoires uit recente projecten door verschillende ontwerpers, geïnspireerd op natuurgebieden in het Midden-Oosten.

Samen verkennen ze materiaaluitingen en traditionele ambachten. Hierbij wordt het erfgoed en de biodiversiteit van de regio, het uitgestrekte woestijnlandschap en culturele gebruiken in verschillende perspectieven geherinterpreteerd. De scenografie van de tentoonstelling wordt verzorgd door het Nederlandse Cloud Agency en Studio Sabine Marcelis. De tentoonstelling is te bewonderen in de Mediateca Santa Teresa in Milaan van 15 tot 21 april 2024.

‘1st’ tentoonstelling van Ikea

Zweedse meubelgigant Ikea keert terug naar Milan Design Week 2024 met een tentoonstelling ‘1st’. Het Padiglione Visconti plein is tijdens de week een Ikea playground. Ikea wil met de tentoonstelling de aandacht vestigen op de vaak contrasterende, maar toch vergelijkbare manieren waarop we omgaan met voor het eerst op onszelf wonen. Niet alleen worden er meubels uit het Ikea-archief tevoorschijn gehaald, ook nieuwe producten zoals hun eerste succesvolle opblaasbare meubelcollectie zijn hier te zien.

Limited-edition merchandise en zorgvuldig geselecteerde magazines zoals Catalogue!!! – de nieuwe samenwerking tussen DAZED in Ikea – zijn verkrijgbaar. In de avond zal het plein vol Ikea-goodness veranderen in een walhalla voor muziekliefhebbers waar genres van hiphop tot funk en techno zullen klinken. Bezoek de tentoonstelling van 15 tot 21 april op Padiglione Visconti in Milaan.

Ikea bij Milan Design Week 2024
©Ikea
1/1
Native Share