waarom-beleeft-bts-nu-zon-enorm-modemoment-239505
©Laurent VU/SIPA

Op dit moment proberen hordes fans een glimp op te vangen van hun favoriete celebrity bij showlocaties van Paris Fashion Week. Beroemdheden waar het meest naar wordt uitgekeken? De leden van BTS. Waarom beleeft de K-popgroep uitgerekend nu zo’n groots modemoment?

Populariteit BTS

Voor iedereen die enkel westerse en traditionele media volgt, blijft het een mysterieus fenomeen: de populariteit van K-pop. Mensen weten dat het er is, maar niet hoe gigantisch hun bereik en de hoeveelheid fans is. BTS, ook wel Bangtan Boys, werd in 2013 opgericht en bestaat uit drie rappers en vier zangers. Op een rij: RM (Kim Nam-joon), Suga (Min Yoon-gi), J-Hope (Jung Ho-seok), Jin (Kim Seok-jin), Jimin (Park Ji-min), V (Kim Tae-hyung) en Jungkook (Jeon Jung-kook). In hun tienjarig bestaan heeft de band heel wat internationale successen behaald. BTS won een Billboard Music Awards, ze waren te gast bij Jimmy Kimmel en The Ellen DeGeneres Show. Ook werkten ze samen met artiesten als Halsey, Steve Aoki en Desiigner.

Toch is de populariteit van de band het allergrootst online. En laat dit nu net de plek zijn waar we de afgelopen jaren (mede door de pandemie) veel tijd hebben doorgebracht. Op sociale media vergaarde de band miljoenen volgers die omgedoopt werden tot de BTS ARMY. De invloed van deze groep fans is zelfs zo groot dat het ‘leger’ regelmatig wordt ingezet voor maatschappelijke zaken en activisme die niks te maken hebben met BTS. Zo haalden ze geld op voor Unicef, Black Lives Matter-groepen en de overstroming in Nepal. En ze kochten kaarten op voor haatzaaiende politieke bijeenkomsten om het aantal no-shows te vergroten. Kortom, de verenigde fandom is er een die je niet tegen je wil hebben.

Samenwerking met Louis Vuitton

Ook Louis Vuitton besefte de populariteit van de K-popgroep. In april 2021 ging het modehuis een samenwerking aan met de boyband – een slimme zet in een tijd waarin modeshows werden afgelast en er moest worden gekeken naar online alternatieven om relevantie te behouden. Toen Louis Vuitton het ambassadeurschap van BTS bekendmaakte via een tweet, kreeg het merk binnen no-time een miljoen likes. Wijlen Virgil Abloh, destijds artistiek directeur van Louis Vuitton Menswear, zei over de samenwerking: “Ik kijk uit naar deze prachtige samenwerking die een modern hoofdstuk toevoegt aan het huis, waarbij luxe en hedendaagse cultuur samenkomen. Ik kan niet wachten om alle projecten waaraan we werken te delen.”

Met een hoofdrol voor BTS in de filmpresentatie van de herfst-/wintercollectie van 2021 en de bandleden die regelmatig gekleed gingen in LV, wist het modehuis de horizon van het modehuis te verbreden. Niet alleen op online gebied, maar ook in de Aziatische markt – een ongekend belangrijke doelgroep voor luxe modehuizen.

Huidig modemoment BTS

Dat het ambassadeurscontract met Louis Vuitton deze maand afliep, maakt BTS een belangrijk en gewild doelwit voor modehuizen. Dior liet er geen gras over groeien en wist meteen BTS-lid Jimin te strikken als nieuwe ambassadeur. Kim Jones, creatief directeur van de mannencollectie van het modehuis, zei dat deze samenwerking ‘Jimins vriendschap met het huis bezegeld’. Voor de samenwerking met Louis Vuitton werkte de band namelijk al met Kim Jones samen aan hun concertgarderobe. De bekendmaking van Diors ambassadeurschap met Jimin wierp direct zijn vruchten af: het nieuws zorgde voor een gigantische stijging in aandeelkoers van Dior. Volgens financieel platform Investing.com was het zelfs hun hoogste aandelenkoers in 31 jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dior Official (@dior)

Ondertussen werd bij Valentino ook Suga benoemd tot wereldwijde ambassadeur. De rapper sluit zich hiermee aan bij de groep ambassadeurs die de DI.VA’s heten, een acroniem voor ‘Different Values’. Ook Lewis Hamilton maakt onderdeel uit van deze groep. Pierpaolo Piccioli, creatief directeur van Valentino, zegt over deze samenwerking: “Suga is een veelzijdige kunstenaar; hij is een tolk en gebruikt zijn talent en zijn werk om zich met energie en authenticiteit uit te drukken. Hij belichaamt alles DI.VA voor staan: diversiteit, inclusiviteit, creativiteit en passie. We zijn blij hem aan boord te hebben en ik weet zeker dat we samen nog veel mooie dingen gaan doen.”

Ook BTS-lid J-Hope is in trek in de modewereld. De rapper bezocht de recente Louis Vuitton-show en zat naast Jimin op de eerste rij tijdens Dior Homme. Zal J-Hope binnenkort ook een individuele deal sluiten met een van de modehuizen? Het lijkt er in ieder geval op dat de BTS-leden de huizen voor het kiezen hebben.