actrice-gaite-jansen-leest-elke-avond-en-ochtend-dit-boek-is-nu-mijn-favoriet-230266
©Janey van Ierland

Elke slaapkamer wordt vrolijk van een (klein) spektakelstuk: een fijn nachtkastje is daarom een must. Vintage, modern, bomvol (mode)boeken, kaarsen of favoriete beautyproducten? Het kleine item naast het bed wordt door iedereen anders gebruikt. Wij willen van deze vrouwen weten hóe en natuurlijk wat erin of op ligt. Deze week het nachtkastje, de boekentips en de skincareroutine van actrice Gaite Jansen.

De boekentips en skincareroutine van Gaite Jansen

Wat voor nachtkastje heb je?

“Ik ben aan het verhuizen, dus op dit moment dient een kleine vierkante houten bijzettafel als nachtkastje. Binnenkort ga ik een nieuwe kopen. Op mijn nachtkastje staat altijd een zoutlamp. Verder ligt er lippenbalsem van Aquaphor, een tube Skin Food van Weleda en een aantal boeken. Ik ben echt een lezer.”

Wat voor boeken?

“Op dit moment drie non-fictie boeken. Ik ben nu bezig in Come as You Are van Emily Nagoski, Cultish van Amanda Montell en Devotions: The Selected Poems van Mary Oliver. Ik lees voor het slapengaan en als ik opsta met een kop koffie erbij. Op dit moment is Come as You Are mijn favoriet. Dat gaat over seks, het vrouwelijke geslachtsdeel en orgasmes. Ik kan het iedereen aanraden. Ik ben er pas net in begonnen, maar zit er helemaal in. Het beschrijft hoe we als vrouw op een bepaalde manier geleerd hebben om seks te hebben. De schrijfster vertelt dat wij het technisch gezien niet goed hebben aangeleerd – wat op zich niet erg is. Zij legt uit hoe we meer plezier kunnen hebben in bed.”

Skincare van model Jewaria Luu

Hoe ziet jouw skincareroutine eruit?

“Ik gebruik eerst altijd de Mara Chia + Moringa Algae Enzyme Cleansing Oil en daarna de Milky Was Cleansing Milk van Holifrog. Mocht ik veel oogmake-up op hebben, dan haal ik dat weg met de La Roche-Posay Respectissime Waterproof oogmake-upremover. Vervolgens doe ik een serum – de Cream Barrier – en een nachtcrème van Biba de Sousa op mijn gezicht. Soms exfoliate ik met de exfoliant van Paula’s Choice. Omdat ik veel in Amerika ben voor mijn werk – ik heb ook een appartement in New York – koop ik de meeste producten daar.”

Ben jij een makkelijke slaper?

“Ik slaap irritant genoeg moeilijk in. Daarom heb ik verschillende methodes om makkelijk in slaap te vallen. De ene keer lees ik graag gedichten en de andere keer mediteer ik. In bed gebruik ik nooit een scherm. Ik heb zelfs geen televisie in huis.”

Snoozen of showtime?

“Absoluut snoozen – helaas. Mijn droom is dat ik iemand ben die na de wekker meteen aanstaat, maar dat is niet het geval. Als de wekker gaat, denk ik: huh? Als ik moet filmen – dat is vaak vroeg in de ochtend – zet ik echt vijf wekkers omdat ik anders bang ben dat ik niet wakker genoeg ben tijdens het draaien. Als ik naar Los Angeles of naar New York ga, ben ik altijd dankbaar voor de jetlag, want dan ben ik ineens een ochtendmens.”

Heb je een geheime nachtsnack?

“Ik ben gek op chocola, maar dwing mezelf om alleen maar puur te eten. Dat is meer uit nood geboren, omdat ik dus elke dag chocola eet – vandaar de keuze voor chocola die voor 80 procent uit cacao bestaat, vaak een reep van Lindt. Soms kan ik nog wel eens denken: yes, ik neem nu Tony Chocolonely met karamel en zeezout. Maar dat kan ik mezelf echt niet elke dag aandoen, dat is ellendig voor mijn huid. Het is nu ook weer de tijd van de chocolade kruidnootjes, heel vervelend.”

Ik droom nog van…?

“Ik hoop op nog meer nationale en internationale rollen. Dus ik droom van een grotere carrière dan nu. Ik ben al druk bezig in Amerika. Zo ben ik binnenkort – in november – te zien in de serie Leopard Skin. Te streamen via Peacock, maar alleen in Amerika. Of de serie ook naar Nederland komt, weet ik niet. Ook wil ik graag nog meer de wereld over voor mijn werk.”

Nieuwsgierig naar meer nachtkastjes? Bekijk hier die van schrijfster Lisa Loeb en actrice en zangeres Hadewych Minis.