in-gesprek-met-de-jeugd-van-tegenwoordig-over-hun-leipe-lowlands-show-van-vorige-zomer-301943
©Kay Nambiar, VOGUE NEDERLAND, JUNI 2024

Een meervoudige mijlpaal was het voor de mannen van De Jeugd Van Tegenwoordig, het derde weekend van augustus 2023. Op vrijdag belandde hun gloednieuwe plaat Moderne Manieren bovenaan de albumlijst: na achttien jaar het eerste nummer 1-album voor de hiphopformatie. Op zondag stonden ze, voor de zevende keer, op Lowlands. Zowat alle festivalgangers leken uitgerukt voor hun show in de Alpha, het hoofdpodium van het terrein. Tot ver buiten de tent was het dringen. De tienduizenden bezoekers kregen waar ze voor kwamen: muziekplatform 3voor12 riep het optreden van De Jeugd uit tot de beste show van het driedaagse festival. 

Vogue spreekt De Jeugd Van Tegenwoordig

“Dat deed mij veel goeds. Ik werd er twee jaar jonger van”, zegt Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjèze Fur, maar half- grappend. We zijn meer dan een halfjaar verder, Lowlands-gangers maken zich alweer op voor de volgende editie. Samen met Willie Wartaal (Olivier Locadia) en Faberyayo (Pepijn Lanen) staan we op een parkeerplaats buiten de venue waar de mannen vanavond optreden. Binnen was er te veel geluid om een fatsoenlijk gesprek te kunnen voeren. Buiten is het al donker. Koud trouwens ook. Maar de rappers nemen ruim hun tijd. De Jeugd bestaat trouwens ook nog uit vierde lid en producer Bas Bron, maar die is er vanavond niet bij. 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Op Lowlands was Tratlehner een halfuur voor ze op moesten al even op het podium om iets te testen op zijn microfoon. “Toen zag ik dat de tent al gevuld was. Dit gaat heel leuk worden, dacht ik. Zolang ik de eerste twee nummers niet opfok, komt het goed.” Die eerste twee zijn cruciaal? “Voor je gevoel wel. Als je aan het begin niet lekker gaat, kan dat bepalend zijn. Ik voelde die druk ook doordat het album op 1 stond. Dat had minder betekend als ik dit optreden had verkloot.” Locadia vult aan: “Maar alles zat mee.” 

Leipe show 

Dat kun je wel zeggen. Eén groot gekkenhuis was het. Zelf hebben ze de beelden later teruggekeken. Tratlehner met zijn kinderen: “Kijk, hier maakt papa een koprol het publiek in”, echoot hij. Locadia vertelt over de Spaanse muzikant die hij onlangs tegen het lijf liep in de studio. “Hij had geen idee wie ik was. Dus ik dacht: om echt goed te stunten op hem, zet ik die Lowlands-show op. Kreeg ik zelf gewoon kippenvel, bro. Terwijl ik hém probeerde te imponeren. Toen besefte ik wel echt hoe leip die show was.”

Zenuwen waren er van tevoren heus. Die zijn er altijd. Lanen: “Je weet dat ze er gaan zijn en je weet ook dat het, als je er eenmaal staat, allemaal klopt. En dat je je van tevoren gewoon druk maakt om de sokken die je bent vergeten en waar je je zak chips hebt neergelegd.”

Lees het volledige interview met De Jeugd Van Tegenwoordig in het juninummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.