5-initiatieven-tijdens-internationale-vrouwendag-2024-die-jij-kunt-bijwonen-289047
©Jorin Koers, Vogue Nederland, maart 2024

Op vrijdag 8 maart 2024 vindt wereldwijd Internationale Vrouwendag plaats. Een ontzettend belangrijke dag, waarop door het hele land initiatieven worden georganiseerd om de politieke, economische en sociale prestaties door vrouwen te vieren. Genoeg reden voor een feestje. Waar ben jij dit jaar te vinden?

Een stukje geschiedenis

Meer dan honderd jaar geleden vond de eerste vrouwendag in Nederland plaats, op 8 maart 1912, dankzij vrouwelijke organisaties in de politiek. Toen later de Eerste Wereldoorlog uitbrak, namen vrouwen in heel Europa de beroepen over van de mannen die zich bevonden op het front. Hierdoor bewezen vrouwen hun bekwaamheid in de werkende samenleving en dit gaf een behoorlijke zwier aan de feministische beweging die in deze tijd haar voeten in de aarde had gezet.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In de jaren die volgden – die we allemaal kennen als de Roaring Twenties, waarin werd afgeweken van de tot toen toe normale orde, en waarin de rok van de vrouw steeds korter werd (scandelous!) – vond op 8 maart 1922 voor het eerst Internationale Vrouwendag plaats. In deze historische tijd stond vrouwenemancipatie centraal en verschenen er steeds meer vrouwen in het openbare en werkende leven. Het zou nog tot 1978 duren totdat 8 maart door de Verenigde Naties werd uitgeroepen tot de officiële internationale dag van de vrouw.

Waarom is Internationale Vrouwendag nog steeds nodig?

Sommigen zullen het misschien opmerkelijk vinden dat vrouwendag vandaag de dag nog steeds nodig is. Hoewel we in Nederland in de afgelopen decennia zeker vooruitgang hebben geboekt als het gaat om gender- en kansgelijkheid, is het belangrijk om te begrijpen dat we er nog lang niet zijn. En uiteraard blijven de rechten voor vrouwen niet alleen binnen onze landsgrenzen relevant; ook wereldwijd is meer bewustzijn omtrent de rol van de vrouw en haar politieke, economische en sociale bijdragen in de samenleving hard nodig.

Op Internationale Vrouwendag staan we stil bij de vooruitgang die is geboekt op het gebied van gendergelijkheid. Ook herdenken we waarom deze strijd zo ontzettend belangrijk was, is en blijft. Om deze dag daarom niet zomaar voorbij te laten gaan, organiseren vrouwen door heel Nederland evenementen en initiatieven waar ook jij bij kunt zijn.

Initiatieven op Internationale Vrouwendag 2024

Vogue selecteert vijf evenementen door heel Nederland tijdens Internationale Vrouwendag 2024. Ieder jaar is er een thema verbonden aan de dag van de vrouw. Met het thema ‘Eén wereld, duizend vrouwen’ staat dit jaar diversiteit centraal.

Women in Art

Op 8 maart organiseert de Kiekie Art Foundation haar tweede editie van Women in Art. De expositie is in het leven geroepen om kansgelijkheid in de kunstwereld na te streven. Hier kun je dan ook het werk van 24 belangrijke vrouwelijke kunstenaars bekijken. In het weekend van 8 maart zijn er daarnaast toegankelijke publieksprogramma’s bij te wonen, zoals panel talks, workshops en masterclasses. Ze zijn geheel kosteloos, maar je dient je wel online aan te melden. De tentoonstelling met bijbehorend programma is te bezoeken tot en met 10 maart 2024.

Women in Art in De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 18, Amsterdam

Feministische talkshow met Madeleijn van den Nieuwenhuizen

De BBLTHK in Wageningen organiseert op 8 maart een feministische talkshow met mediacriticus en feminist Madeleijn van den Nieuwenhuizen (alias Zeikschrift). In de talkshow worden onderwerpen aangesneden met betrekking tot de positie van de vrouw in de maatschappij, abortusrecht en seksueel overschrijdend gedrag. De talkshow is gratis bij te wonen.

Feministische talkshow met Madeleijn van den Nieuwenhuizen in De BBLTHK in Wageningen, stationsstraat 2

44 rode schoenen op de Dam

Columniste Yesim Candan organiseert op Internationale Vrouwendag 2024 een stil protest op de Dam om aandacht te vragen voor femicide. Voor het paleis zullen vanaf 7 uur in de ochtend vierenveertig paar rode schoenen te zien zijn, één paar voor elke vrouw in Nederland die deze niet meer kan dragen. De schoenen symboliseren namelijk de vierenveertig vrouwen die jaarlijks in Nederland om het leven komen door opzettelijk geweld. Dat geweld tegen vrouwen alleen voorkomt in bepaalde culturen of lagen van de samenleving, is een misvatting. Juist daarom is het nodig om meer aandacht te vragen tegen femicide.

HER Film Festival

Het HER Film Festival gelooft dat Internationale Vrouwendag het perfecte moment is om door middel van film aandacht te vragen voor de positie en de rechten van vrouwen. Van 8 tot en met 17 maart zijn er op het online platform films te zien gemaakt door en voor vrouwen. Hiermee wil het HER Film Festival vrouwen inspireren door de krachtige vrouwelijke verhalen in film.

Meld je aan via de website om gratis toegang te krijgen tot het online filmprogramma

Feminist Future Festival

Op zondag 10 maart vindt er niet alleen de jaarlijkse Feminist March plaats; ook organiseert dezelfde organisatie haar eerste editie van het Feminist Future Festival. Tijdens hun dagvullende programma kun je onder andere lezingen en workshops bijwonen. Deze zullen allemaal in het teken staan van een feministischere toekomst. Het thema van de eerste editie van het festival is Reclaim Your Future: een oproep om samen te strijden voor een gelijkwaardig Nederland. Toegang is geheel gratis, maar je aanmelden voor het evenement en losse programmaonderdelen is verplicht.

Feminist Future Festival in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam, Nes 45