wat-je-moet-weten-over-het-gruwelijke-verhaal-in-netflix-serie-dahmer-226279
©ANP

Stel je dit voor: de meest traumatische ervaring die je ooit hebt gehad wordt nagespeeld in een Netflix serie. Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story gaat over betrokkenen rondom de gruwelijke daden van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer. Volgens Netflix hun beste seriedebuut ooit. Van de award-worthy acteurs tot reacties van nabestaanden van de slachtoffers: dit moet je weten over Dahmer. 

Jeffrey Dahmer

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van betrokkenen rondom één van de beruchtste seriemoordenaars uit de Amerikaanse geschiedenis. Dahmer doodde tussen 1978 en 1991 zeventien jongens en jonge mannen op een gruwelijke manier. Hij kreeg de bijnaam ‘kannibaal’ nadat men ontdekte dat hij het vlees van zijn slachtoffers opat. Ook bewaarde hij resten van de slachtoffers in zijn koelkast.

Dahmer werd op 17 februari 1992 veroordeeld tot vijftien maal levenslang, maar zijn tijd in de Columbia Correctional Facility in Wisconsin duurde niet lang. In 1994 sloeg medegevangene Christopher Scarver hem dood met een gewichtsschijf. Sindsdien zijn er vijf speelfilms, verschillende boeken en talrijke televisiedocumentaires gemaakt over het leven van Dahmer.

Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story legt de gewetenloze misdaden van Jeffrey Dahmer bloot. Ook staat de serie meerdere malen stil bij het systemische racisme en het institutionele falen van de politie waardoor Amerika’s meest beruchte seriemoordenaar meer dan tien jaar lang ongestoord zijn moorddadige spree in het zicht kon voortzetten.

Jeffrey Dahmer
©ANP

De acteurs

Acteur Evan Peters, vooral bekend door zijn rollen in American Horror Story, speelt Dahmer in de biografische misdaaddramaserie. “Een van de moeilijkste dingen die ik ooit gedaan heb”, vertelde hij aan Netflix. In het interview met de streamingdienst liet hij weten het “overweldigend” te vinden om in de huid van Dahmer te kruipen.

Niecy Nash verdient een Emmy award voor de manier waarop ze de buurvrouw van Dahmer speelt. Dit mag ook zeker worden gezegd over Richard Jenkins als de vader van Dahmer, die na de arrestatie van zijn zoon de schuld bij zichzelf zoekt.

Jeffrey Dahmer serie Netflix
©Netflix

Familie van slachtoffers 

Nabestaanden herleven door de serie de meest verschrikkelijke tijd van hun leven. Ze zien hun verdriet terug in de acteurs en luisteren naar hun eigen getuigenissen. Nog pijnlijker: na het seriedebuut werd duidelijk dat er nooit toestemming is gevraagd aan de familie van de slachtoffers.

Rita Isbell, de zus van Errol Lindsey, één van Dahmer’s slachtoffers, is de meest uitgesprokene van de nabestaanden. In 1992 gaf Isbell een emotioneel geladen slachtofferverklaring bij de veroordeling van de moordenaar. De verklaring werd nagemaakt om een dramatisch effect aan de show toe te voegen en werd gespeeld door acteur DaShawn Barnes.

Ze schreef een essay voor Insider, waarin ze beschrijft dat ze een deel van de serie bekeek en “helemaal gek” werd. ‘Er is nooit contact met me opgenomen. Netflix had moeten vragen of we het erg vonden of hoe we wilden dat het werd gemaakt. Ze hebben niets gevraagd, ze deden het gewoon.’ Isbell voegde eraan toe: ‘Maar ik ben niet hongerig naar geld, en dat is waar deze show over gaat, Netflix wil geld verdienen.’

Haar neef Eric Perry sprak zich op Twitter uit tegen de serie in een virale tweet: ‘Ik ga niemand vertellen wat ze moeten kijken, ik weet dat true crime media enorm populair zijn, maar als je echt nieuwsgierig bent naar de slachtoffers; mijn familie is kwaad over deze show. Het is keer op keer traumatiserend en voor wat? Hoeveel films/shows/documentaires hebben we nodig?’

Fascinatie voor moord

Waarom raken we makkelijk geboeid door zoiets afschuwelijks; waarom willen we dit toch zien?’ Het antwoord volgens misdaadjournalist Kees van der Spek vorige week bij Jinek: “Omdat we nu eenmaal ramptoeristen zijn.”

Toch ligt het complexer dan dat. Netflix breekt vaak kijkcijfers met leedvermaak. De meest bekeken series op Netflix zijn Squid Game en Dahmer. En dat zegt veel over het menselijk brein. Psycholoog Dr. Meg Arroll legt uit dat onze obsessie met leed komt doordat “misdaadverhalen ons in staat stellen de donkere kant van de menselijke natuur op een veilige manier te verkennen”. Het beeld dat we van Jeffrey Dahmer krijgen is dat van de mensheid in haar meest verschrikkelijke vorm.