wat-betekent-pride-voor-de-lgbtqia-gemeenschap-pride-is-zowel-een-viering-als-een-protest-218231

Het thema van Pride Amsterdam dit jaar is #YouAreIncluded. ‘Hiermee laten we de wereld zien hoe uniek Amsterdam is, dat iedereen ertoe doet en dat we samen strijden voor een veilige toekomst’, aldus de organisatie. Maar wat betekent Pride voor de LGBTQIA+-gemeenschap? Vogue vroeg vijf bekende namen uit de Amsterdamse community naar hun persoonlijke betekenis.

Wat betekent Pride voor jou?

Jacquill G. Basdew, artiest

“Voor mij betekent Pride dat ik mijzelf in het hier en nu accepteer en liefheb. Dat ik niet bang ben om mezelf in de spiegel aan te kijken en durf te zeggen: ‘Jacquill, ik hou van jou, en ik erken de delen die nog heling nodig hebben’. Het klinkt misschien cliché, maar: alleen wat je aan jezelf geeft, kun je in oprechtheid aan iemand anders geven. Dus heb elke vezel van jezelf lief.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jacquill G. Basdew (@b.a.s.d.e.w)

Mick van Wijk, digitale maker

“Pride betekent liefde voor mezelf en voor mijn (queer)vrienden. Het vieren van wie wij zijn – en er trots op zijn. Het vieren van de strijd voor acceptatie en vrijheid. En ons als het ware verzetten tegen de heteronormatieve standaarden die ons worden opgelegd. Daarnaast is Pride voor mij ook een protest, omdat we nog lang niet volledig worden geaccepteerd – ook al voelt dat soms binnen onze eigen bubbel wel zo.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door mick (@mickvanwijk)

Jan Hoogkamer, dj

“Pride betekent voor mij een moment waarop we stilstaan om te kijken naar het verleden en naar de toekomst. Het is zowel een viering als een protest. We vieren wat al is bereikt en we maken ons hard voor wat er nog moet worden bereikt. Zoals de volledige acceptatie van non-binaire en transgenderpersonen van kleur.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door TEKNA (Jan) (@miss.tekna)

Babeth Fonchie Fotchind, dichter

“Voor mij betekent Pride een moment om vrijheid te vieren, en om in alle vrijheid te vieren dat liefde van iedereen is. Pride is ook een moment om stil te staan bij alle dappere mensen die zich in het verleden hebben ingezet voor de LGBTQIA+-gemeenschap. Soms lijken we dit nog wel eens te vergeten. Dus het zou mooi zijn om daar dit jaar weer eens extra aandacht aan te besteden. Maar natuurlijk moeten we ook blijven juichen voor de mensen die zich op dit moment sterk maken voor de community.”

Gia Bab, model

“Pride is voor mij een viering van vrijheid en gelijkheid binnen de LGBTQIA+-gemeenschap. Tegelijkertijd sta ik tijdens Pride stil bij het feit dat we als samenleving nog een lange weg te gaan hebben. Hierin ben ik me bewust van het belang van representatie. Ik zet me dan ook proactief in om awareness te genereren. Als Amsterdammer voel ik me in deze tijd van het jaar extra trots.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gia Bab (@giabab)