het-waargebeurde-verhaal-achter-kate-middletons-onvergetelijke-catwalkmoment-op-st-andrews-279090
©Getty Images

In de laatste zes afleveringen van het laatste seizoen van The Crown zijn er tal van verbijsterende momenten die geïnspireerd zijn op ware gebeurtenissen. Een van de meest onthutsende? Een jonge Kate Middleton op de catwalk tijdens een modeshow voor het goede doel – een moment dat, zowel in de Netflix-serie als naar verluidt in het echte leven, het startschot betekende van haar relatie met haar toekomstige echtgenoot, prins William. Maar wat gebeurde er precies op het evenement en hoe verhoudt het zich tot wat we op het scherm zien? Hieronder scheiden we de feiten van de fictie.

Hoe was de relatie van Kate en William voor de show?

Volgens The Crown waren de huidige prins en prinses van Wales vanaf het begin geïnteresseerd in elkaar en voelden ze zich tot elkaar aangetrokken, hoewel hun relaties met andere mensen hen ervan weerhielden om samen te zijn. In aflevering negen, getiteld Hope Street, krijgt de toen vrijgezelle prins William (Ed McVey) echter te horen dat Kate Middleton (Meg Bellamy), weer vrijgezel is. En dat niet alleen, ze is ook van plan om model te staan in een ‘gewaagde’ modeshow van de universiteit. Dan zien we Kate enthousiast tegen haar moeder zeggen dat ze heeft gehoord dat William aanwezig zal zijn om haar over de catwalk te zien paraderen.

Meg Bellamy als Kate Middleton op St. Andrews, met haar universiteitsvriendje voor prins William, Rupert Finch (Oli Green) in The Crown
©Netflix
Meg Bellamy als Kate Middleton op St. Andrews, met haar universiteitsvriendje voor prins William, Rupert Finch (Oli Green) in The Crown.

Het lijkt er echter op dat de werkelijkheid heel anders was. Volgens verslagen uit die tijd, toen die liefdadigheidsmodeshow voor studenten, genaamd The Art of Seduction, plaatsvond in het St. Andrews Bay Hotel op 26 maart 2002, gingen zowel Kate als William nog steeds uit met andere mensen en zagen ze elkaar alleen als vrienden. Sinds ze elkaar zes maanden eerder op de universiteit hadden ontmoet, konden ze het naar verluidt goed met elkaar vinden. Ook wordt er aangenomen dat William op Kates advies vertrouwde toen hij persoonlijk een moeilijke periode doormaakte en overwoog om al dan niet met de universiteit te stoppen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Deze scène speelt zich iets anders af in The Crown, waar Kate William een sms stuurt met de tekst: ‘Ga alsjeblieft niet weg van de universiteit’. Daarbij is het duidelijk dat het paar meer wil zijn dan alleen vrienden. In het echte leven had William tegen die lente Kate blijkbaar al geïdentificeerd als een potentiële huisgenoot voor zijn tweede jaar. In de serie komt dat gesprek echter pas veel later, als het stel al aan het daten is.

Meg Bellamys Kate Middleton en Ed McVeys prins William verhuizen in hun tweede jaar naar hun huis in St. Andrews in Hope Street
©Netflix
Meg Bellamys Kate Middleton en Ed McVeys prins William verhuizen in hun tweede jaar naar hun huis in St. Andrews in Hope Street.

Hoe verliep Kate Middletons moment op de catwalk?

In The Crown zien we Kate aankomen bij de show, waarna ze William in het publiek spot. Vervolgens zoekt ze de kledingrekken af naar een outfit. Haar keuze? Een transparante strapless jurk met een blauwe rand. Ze stapt erin de catwalk op, blijft even staan in de schijnwerpers en laat William sprakeloos achter.

In werkelijkheid speelde de scène zich ongeveer hetzelfde af, zo niet precies zoals afgebeeld. Ten eerste is er de kwestie van de jurk: de look die we in de show zien lijkt erg op Kates echte ensemble, maar met een paar subtiele verschillen. “We hebben altijd juridische problemen met dat soort dingen”, legde Amy Roberts, kostuumontwerper van de show, onlangs uit aan Vogue. “We kregen geen toestemming van de ontwerper om het te kopiëren, wat eerlijk is, dus moesten we het namaken. En dat is een goede balans – we willen dat mensen weten dat het die jurk is, maar we willen de ontwerper niet beledigen. De belangrijkste elementen van die jurk zijn de transparantie en het strapless silhouet. We gebruikten andere stoffen dan het origineel en een ander lintdraad, maar het kwam dicht genoeg in de buurt om door iedereen herkend te worden.”

Kate Middleton op de catwalk bij St. Andrews in The Crown
©Netflix
Kate maakt haar opwachting bij de modeshow in The Crown.

Die ontwerper was een medestudente van St Andrews, Charlotte Todd, die slechts 30 pond uitgaf om de jurk te maken. Naar verluidt kwijnde de look jarenlang weg achterin een kledingkast bij Todds moeder thuis, maar toen William en Kate in 2010 hun verloving aankondigden, realiseerde Todd zich dat het een stukje modegeschiedenis was geworden. Het werd later op een veiling verkocht voor een recordbedrag van 78.000 pond.

Koos Kate haar look zelf?

En wat betreft de vraag of Kate de look voor zichzelf heeft uitgekozen, zoals ze in de aflevering doet? Het is niet duidelijk of dat inderdaad het geval was, maar Todd heeft gezegd dat het zeker niet haar beslissing was om Kate het te laten dragen. “Ik wist niet wie Kate Middleton was en ik heb haar er niet in gestopt”, vertelde ze aan People over het moment op de catwalk. “Het was gewoon puur toeval. Ik maakte het als een rok, maar anderen trokken het omhoog bij Kate en zij droeg het als een jurk.” Maak ervan wat je wil.

Kate Middleton op de catwalk bij St. Andrews
©Getty Images
Kate Middleton op de catwalk in 2002.

Wat echter vrij accuraat lijkt te zijn, is de reactie van William. Iedereen zegt dat hij er ondersteboven van was. Vrienden van de prins uit die tijd herinneren zich dat de gebeurtenis hem Kate in een ander licht deed zien, en er is een algemene consensus dat het een belangrijk keerpunt was in hun relatie en in ieder geval gedeeltelijk verantwoordelijk voor het feit dat ze van vrienden naar iets meer gingen. Twee dingen die niet in de show te zien waren? William zou 200 pond hebben betaald voor een kaartje op de eerste rij en er gaat een lang gerucht dat hij zich tijdens de show tot een van zijn vrienden wendde en de onsterfelijke woorden zei: “Wow, Kate’s hot.”

William kijkt verbaasd toe in The Crown
©Netflix
William kijkt verbaasd toe in The Crown.

Wat gebeurde er op de afterparty?

Kort na de scène op de catwalk zien we prins William en Kate Middleton op een afterparty, waar hij haar vertelt dat ze er geweldig uitzag. Ze vraagt hem vervolgens of hij echt in haar geïnteresseerd is, hij belooft dat hij “altijd geïnteresseerd is geweest, grenzend aan geobsedeerd”. Ze delen vervolgens een kus die snel wordt onderbroken door Williams beschermingsofficier, die hem vertelt dat zijn overgrootmoeder is overleden.

Dit is misschien wel het punt waarop de show het meest afwijkt van wat er echt is gebeurd. De verhalen over wat er gebeurde op deze specifieke afterparty lopen uiteen, hoewel iedereen het erover eens is dat William en Kate een paar drankjes dronken, waarna hij zijn slag sloeg. Sommigen herinneren zich dat hij haar gewoon een handkus gaf, terwijl anderen zeiden dat hij voorover boog voor een echte kus. Maar omdat ze toen met andere mensen dateten, wees Kate hem blijkbaar af. Binnen een paar weken kwam er echter een einde aan die relaties en een paar maanden later begon het stel te daten.

Oh, en één ding kunnen we met absolute zekerheid zeggen? Hun kus werd niet onderbroken door het nieuws van de dood van de koningin-moeder. Ze overleed namelijk vier dagen later, op 30 maart 2002.

Kate en William geven hun gevoelens voor elkaar toe tijdens de afterparty van de modeshow in The Crown
©Netflix
Kate en William geven hun gevoelens voor elkaar toe tijdens de afterparty van de modeshow in The Crown.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.