vogues-kijktips-deze-films-en-series-zijn-nieuw-op-netflix-in-januari-2023-236789
©Ashton Kutcher en Mila Kunis in That ‘90s Show

Met de kerstdagen achter de rug – inclusief de nodige bankhangavonden tussen kerst en oud en nieuw in, de perfecte dagen om alle series te bingen die je nog op je watchlist had staan – zijn nieuwe kijktips meer dan welkom. Goed nieuws: ook in het nieuwe jaar duikt Vogue steevast iedere maand in het nieuwe aanbod van de streamingdiensten om de beste kijktips op een rij te zetten. Van een spin-off van het klassieke That ’70s Show met Mila Kunis en Ashton Kutcher (spoiler: die als gastrollen terugkeren in de nieuwe serie) tot een nieuw seizoen van Ginny & Georgia en een autobiografische documentaire over Pamela Anderson: deze films en series zijn nieuw op Netflix in januari 2023 en het kijken waard.

Nieuw op Netflix in januari 2023

Film | Fifty Shades Darker | 1 januari

Dat de film Fifty Shades Darker – de tweede film uit de Fifty Shades-triologie – uitgelezen op 1 januari op Netflix verschijnt, kan wat ons betreft geen toeval zijn. Wie deze dag niet van plan is om van de bank te komen en snakt naar een makkelijke wegkijkfilm, hoeft niet verder te zoeken: Jamie Dornan en Dakota Johnson zorgen voor ‘luchtig’ vermaak.

Film | Memoirs of a Geisha | 1 januari

Wie deze film uit 2005 nog nooit heeft gezien, wil ‘m zeker op z’n lijstje zetten. Memoirs of a Geisha vertelt het verhaal van de Japanse Nitta Sayuri, die wordt geboren in een klein vissersdorpje maar uitgroeit tot een van de bekendste geisha’s van Japan. Een film vol prachtige traditionele kleding, verzorgd door Oscarwinnend kostuumontwerper Colleen Atwood.

Serie | Ginny & Georgia, seizoen 2 | 5 januari

Dat Ginny en Georgia overduidelijk het leukste moeder-dochter-duo is, werd na seizoen één van Ginny & Georgia al wel duidelijk. Het was dan ook te verwachten dat er een tweede seizoen zou komen. Deze maand wordt het wachten op meer hilarische scenes van de twee beloond: op 5 januari verschijnen de nieuwe afleveringen op Netflix.

Serie | Vikings: Valhalla, seizoen 2 | 12 januari

Fans van de serie Vikings hebben ongetwijfeld het eerste seizoen van de spin-off Vikings: Valhalla al verslonden. Liefhebbers van historische dramaseries die dat nog niet deden, willen waarschijnlijk heel snel aan het bingen slaan – en in dat geval kunnen ze meteen seizoen twee meepakken, want die verschijnt halverwege januari op de streamingdienst. In deze spin-off draait het niet om viking Ragnar Lothbrok en zijn familie, maar om Leif Erikson en zijn zus Freydís Eriksdotter (gespeeld door de Zweedse actrice en voormalig model Frida Gustavsson). De laatste aflevering van seizoen één eindigt met een grote cliffhanger, dus zorg – als je van vooraf aan begint – dat je in één stuk door kan kijken.

Serie | That ’90s Show, seizoen 1 | 19 januari

Ooit waren Mila Kunis en Ashton Kutcher nog geen stel in real life, maar wél in een serie. We hebben het natuurlijk over That ’70s Show, een klassieker die bij menig nineties kid warme gevoelens opwekt. Nou, goed nieuws: de serie krijgt een heuse spin-off genaamd That ’90s Show, van dezelfde makers. Maar niet alleen de makers zijn een terugkerende factor: acteurs Kurtwood Smith en Debra Jo Rupp zullen weer deel uitmaken van de vaste cast – deze keer niet in een ouderrol, maar in een grootouderrol (de serie draait om hun kleindochter, die met haar vrienden gebruik mag maken van de kelder van haar opa en oma). En hoewel de zes hoofdrollen in de serie nu zijn weggelegd voor een jongere generatie, is ook de oude vriendengroep aan de serie verbonden: Topher Grace, Mila Kunis, Ashton Kutcher, Laura Prepon en Wilmer Valderrama keren allemaal sporadisch in gastrollen terug.

Serie | Sahmaran, seizoen 1 | 20 januari

De legende van Shahmaran zegt je misschien nu nog niks – hoewel het verhaal in de Oosterse cultuur welbekend is – maar daar komt binnenkort ongetwijfeld verandering in, want Netflix lanceert deze maand de Turkse serie Shahmaran – en die belooft enorm spannend te worden, als we de trailer mogen geloven. Half vrouw, half slang: dat is hoe de legende Shahmaran het beste omschreven kan worden. Een verhaal vol verscholen lessen over goed en kwaad.

Documentaire | Pamela, a love story | 31 januari

Van Lady Gaga tot Katy Perry: Netflix staat inmiddels bekend om z’n documentaires over (pop)iconen. Deze keer duikt de streamingdienst in het leven van Pamela Anderson. Bijzonder aan deze docu is dat Pamela zelf – in haar eigen woorden – haar levensverhaal vertelt. Ook bevat de documentaire persoonlijke video’s en fragmenten uit haar dagboek – en natuurlijk Pamela’s eigen kant van het verhaal over haar sekstapeschandaal.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Netflix US (@netflix)

Overige streamingdiensten

Ook op andere streamingdiensten – van HBO Max tot NPO Plus en Videoland – verschijnen elke maand noemenswaardige nieuwe films en series. Dit zijn onze kijktips voor de overige streamingdiensten in januari 2023.

Film | Bohemian Rhapsody | 1 januari | Videoland

In 2019 was het dé grote winnaar van de Oscars: Bohemian Rhapsody. Voor wie ‘m nog niet gezien heeft is deze blockbuster over de band Queen dan ook een must.

Serie | De Stamhouder | 1 januari | NPO Plus

De Nederlandse dramaserie De Stamhouder vertelt het verhaal van Alexander Münninghoff (gespeeld door Matthijs van de Sande Bakhuyzen) die eind jaren 60 als een blok voor de zelfverzekerde, vrijgevochten Ellen (gespeeld door Sallie Harmsen) valt. Wanneer Ellen er echter achterkomt dat de vader van Alexander tijdens de oorlog een SS’er was, komt hun liefdesverhaal sneller dan verwacht ten einde; Ellen, wiens familie zwaar heeft geleden tijdens de oorlog, verdwijnt uit het leven van Alexander. Maar dan staat ze een maand later ineens weer voor zijn deur, met nieuws en één voorwaarde. Een spannende serie vol familiedrama.

Documentaire | Lizzo: live in concert | 1 januari | HBO Max

Als er iemand het nieuwe jaar feestelijk kan inluiden, dan is het Lizzo wel. Op 1 januari verschijnt Lizzo: live in concert op HBO Max, een concertspecial bestaande uit fragmenten van Lizzo’s The Special Tour, inclusief gastoptredens van Cardi B, SZA en Missy Elliot. Een show die barst van de liefde en positiviteit – alles wat je nodig hebt om het nieuwe jaar in te gaan.

Serie | The Last of Us | 15 januari | HBO Max

Twee Game of Thrones-acteurs in de hoofdrollen, een plot geschreven door Chernobyl-bedenker Craig Mazin én de regie in handen van de Russische regisseur Kantemir Balagov, bekend van onder andere Beanpol: de nieuwe HBO-serie The Last of Us belooft op alle vlakken een kijkhit te worden. En óók omdat de serie een verfilming is van een van de grootste games aller tijden: het gelijknamige The Last of Us, dat geroemd wordt vanwege z’n rijke plot voor een videogame. De serie is vooral een heuse kijktip voor fans van films als The Day After Tomorrow en I Am Legend: de serie speelt zich af in de post-apocalyptische Verenigde Staten. Het voortbestaan van de mensheid staat op het spel en slechts één militaristische groep, bestaande uit overlevenden, kan daar een stokje voor steken.

Meer kijktips? Dit was er nieuw op Netflix en op de andere streamingdiensten in december 2022.