kun-je-geen-genoeg-krijgen-van-saltburn-dan-wil-je-deze-soortgelijke-films-ook-zien-281733
©Prime Video

Gezien de hype is de kans groot dat je de film Saltburn al hebt gezien. En de kans is ook groot dat je er (net als wij – en iedereen) niet over uitgepraat raakt. Met een theatrale verhaallijn vol twists, waarin geld, status, obsessie en moord centraal staan, is het een film als geen ander. Kun je er geen genoeg van krijgen? We hebben een aantal films verzameld die op verschillende manieren in de buurt komen. Van tragikomedies tot psychologische thrillers: deze soortgelijke films wil je op je kijklijst zetten als je fan bent van Saltburn.

Soortgelijke films voor fans van Saltburn

Triangle of Sadness (2022)

Net als in Saltburn wordt in deze satirische film vol zwarte humor de hiërarchie op z’n kop gezet. Modellen Yaya (Charlbi Dean) en Carl (Harris Dickinson) en enkele miljardairs worden getroffen door een storm aan boord van hun luxe jacht. De boot zinkt, waardoor ze allemaal stranden op een onbewoond eiland. In de strijd om te overleven ontstaat een bijna post-apocalyptische situatie, waarin de beschaving volledig verdwenen is. Triangle of Sadness is te zien op Amazon Prime.

The Menu (2022)

Ben je vooral fan van de twists in Saltburn? Dan wil je deze film zeker zien. Een jong stel (gespeeld door Anya Taylor-Joy en Nicholas Hoult) reist af naar een afgelegen eiland om te eten in een exclusief restaurant waar chef-kok Slowik (Ralph Fiennes) een uitgebreid menu heeft bereid. Dat menu zit vol verrassingen – en dan bedoelen we niet alleen op culinair gebied. The Menu is te zien op Disney+.

Parasite (2019)

Nog een film waarin wordt geïnfiltreerd in elitaire kringen is uiteraard Parasite. De Oscarwinnende film volgt een arm gezin dat  gefascineerd raakt door de rijke familie Park en ziet mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Dit doen ze door stuk voor stuk en op verschillende manieren intrede te doen in het leven van de familie – totdat een onverwacht voorval roet in het eten gooit. Parasite is te zien op Apple TV of Amazon Prime.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

A Simple Favor (2018)

Deze film toont veel gelijkenissen met Saltburn, maar ook omgekeerde rollen. In A Simple Favor zien we de onverwachte vriendschap tussen Stephanie (Anna Kendrick) en Emily (Blake Lively) groeien. Net als Oliver die in Saltburn in het leven van Felix probeert te komen, probeert Stephanie dichter bij Emily te komen. Alleen is in deze film Emily allesbehalve het onschuldige slachtoffer. A Simple Favor is te zien op Amazon Prime.

Call Me By Your Name (2017)

Kijkers van Saltburn zullen tijdens het eerste uur waarschijnlijk flashbacks hebben naar Call Me By Your Name. De film uit 2017 vertoont namelijk veel gelijkenissen met Saltburn als het gaat om cinematografie: twee (jonge) mannen die genieten van een gezamenlijke zomer op een idyllische plek, waar ze elkaar en de liefde ontdekken. In beide films zien we passie en obsessie, al neemt Saltburn al heel gauw een extreme wending. Call Me By Your Name is te zien op Netflix.

The Killing of a Sacred Deer (2017)

Wil je meer zien van hoofdrolspeler Barry Keoghan? Dan raden we je aan om deze film op je kijklijst te zetten. De film toont veel gelijkenissen met Saltburn: een cardioloog met een liefdevol gezin krijgt op een dag de zoon van een overleden hartpatiënt (gespeeld door Keoghan) onder zijn hoede. De tiener wordt met liefde in het gezin opgenomen, tot zijn aanwezigheid langzaam maar zeker hun leven begint te ontregelen. The Killing of a Sacred Deer is te zien op Apple TV.

The Square (2017)

Kun je geen genoeg krijgen van de chaos die Saltburn met zich meebrengt? Kijk dan naar The Square, waar een curator van een prestigieus museum een pr-bureau inschakelt om de nodige buzz te creëren rond een nieuwe kunstinstallatie. Dit escaleert zo erg, dat het zowel voor de museumdirecteur als voor het museum zelf tot een existentiële crisis leidt. The Square is te zien op Amazon Prime.

The Talented Mr. Ripley (1999)

In deze film wordt Tom (Matt Damon) naar Italië gestuurd om rijkeluiszoon Dickie (Jude Law) terug naar Amerika te halen. Wanneer hij Dickie en zijn verloofde ontmoet, ziet Tom het leven waarvan hij altijd heeft gedroomd. Dat hij er alles aan doet om dit leven te krijgen, doet ons sterk denken aan de praktijken van Oliver in Saltburn. The Talented Mr. Ripley is te zien op Netflix.