alles-over-stranger-things-seizoen-5-het-bloedstollende-slotseizoen-van-de-hitserie-217288
©Netflix

Vecna’s angstaanjagende antieke klok tikt voor Stranger Things, aangezien we zijn beland bij het laatste deel van de Netflix-sensatie. De makers van de hitserie, de Duffer-broers, hebben al onthuld dat het vervolg het slotseizoen gaat worden. Niet meer dan logisch dat we alles over Stranger Things seizoen 5 willen weten. Mocht je nog niet (volledig) door het vierde seizoen zijn: wees gewaarschuwd voor spoilers.

‘Stranger Things’ seizoen 5

De laatste aflevering van Stranger Things seizoen 4 liet ons achter met een onheilspellend gevoel. We zagen Eleven (Millie Bobby Brown), de teruggekeerde Hopper (David Harbour) en de rest van de bende uitkijken op Hawkins, waarover donkere, rode wolken zich samenpakken. Dat in combinatie met de mysterieuze verdwijning van Vecna (One? Henry?) zorgt ervoor dat het aantal fantheorieën de pan uit rijst. Eén ding is zeker: Stranger Things seizoen 5 belooft een gigantische epic battle te worden.

Eind Stranger Things seizoen 4
©Netflix

Een final epic battle, aangezien dit het laatste seizoen van de Netflix-serie gaat zijn. Dat bevestigden de gebroeders Duffer op 17 februari, nog voordat het vierde seizoen te zien was, met een statement. “Zeven jaar geleden planden we de volledige verhaallijn voor Stranger Things. We voorspelden toen dat het verhaal vier tot vijf seizoenen zou duren. Het bleek te groot om het in vier seizoenen te vertellen, maar – zoals je binnenkort zelf zult zien – stevenen we nu af op onze finale. Seizoen 4 wordt het voorlaatste seizoen, seizoen 5 het laatste”, aldus de showrunners.

Waar gaat het laatste seizoen over?

De ontwikkeling van Will

Naast de enorme ontknoping, die onvermijdelijk gepaard gaat met een verbluffende strijd, zijn er meerdere verhaallijnen die (hoogstwaarschijnlijk) aan bod zullen komen in Stranger Things seizoen 5. Een daarvan is Will (Noah Schnapp) in relatie tot de anderen – en dan vooral Mike (Finn Wolfhard). Schnapp blikt terug op de finale in een interview met Variety: “Ik bedoel, het is dit seizoen vrij duidelijk dat Will gevoelens heeft voor Mike. Ze hebben dat de afgelopen seizoenen opzettelijk naar buiten gebracht. Zelfs in seizoen 1 hintten ze daar al naar en langzaam, langzaam groeide die verhaallijn.”

Will en Mike in Stranger Things seizoen 4
©Netflix

Hij voegde eraan toe: “Ik speelde in seizoen 4 dit personage dat van zijn beste vriend houdt, maar worstelt met de vraag of hij geaccepteerd zal worden of niet, en het gevoel heeft een vergissing te zijn en alsof hij er niet bij hoort. Will heeft zich altijd zo gevoeld. Al zijn vrienden hebben vriendinnen en ze passen allemaal in hun eigen club. Will heeft nooit echt iets gevonden waar hij bij hoort. En nu is hij bang om uit de kast te komen en weet hij niet of ze hem zullen accepteren.”

Emotionele ontknoping

Volgens de makers zal deel vijf zeker niet beginnen zoals elk ander seizoen. Ross Duffer onthult aan The Wrap dat het gas erop zit vanaf de openingsscène, en dat alles zal uitmonden in een emotionele ontknoping. “We hebben al wel een opzet voor seizoen 5. Dat hebben we aan Netflix gepitcht en ze hebben er echt goed op gereageerd”, vertelt hij. “Ik bedoel, het was moeilijk. Het is het einde van het verhaal. Ik zag leidinggevenden huilen die ik nog nooit heb zien huilen.”

Hoe ziet de cast eruit?

Uiteraard keert de squad ook terug in het slotseizoen – met uitzondering van Eddie (Joseph Quinn) die de laatste aflevering helaas niet overleefde (wat nog steeds pijn doet). Hoewel er enige onzekerheid bestond of Max (Sadie Sink) dood is, kunnen we je vertellen dat ze toch echt springlevend is. Dat hebben de Duffer-broers bevestigd. En hoe zit het met Vecna? Jamie Campbell Bower, de acteur die hem speelt, zegt daarover tegen The Hollywood Reporter: “Laat ik het zo zeggen: ik weet van seizoen vijf. Neem daaruit wat je wilt.”

Erica, Max en Lucas in Stranger Things seizoen 4
©Netflix

Hij is er dus bij. Net als Eleven (Millie Bobby Brown), Mike (Finn Wolfhard), Will (Noah Schnapp), Lucas (Caleb McLaughlin), Dustin (Gaten Matarazzo), Nancy (Natalia Dyer), Steve (Joe Keery), Jonathan (Charlie Heaton), Joyce (Winona Ryder), Hopper (David Harbour) en Robin (Maya Hawke) natuurlijk. We hopen ook op een terugkeer van Murray (Brett Gelman) en Erica (Priah Ferguson), twee personages zonder wie Stranger Things niet hetzelfde zou zijn.

Wanneer verschijnt ‘Stranger Things’ seizoen 5?

Er mag dan nog lang geen releasedatum of trailer van Stranger Things seizoen 5 in zicht zijn, de Duffer-broers hebben wél onthuld dat het wachten een stuk minder lang gaat duren. “We gaan een kleine vakantie nemen in juli”, zei Ross Duffer in een exclusief interview met Collider. “En dan komen we terug. Ik weet dat de writer’s room in die eerste week van augustus gaat beginnen.”

Sterker nog: de andere Duffer-broer, Matt, vertelde in juni aan TVLine dat het allemaal “vrij goed in kaart is gebracht”. Hij voegde eraan toe: “Ik weet niet zeker of we al klaar zijn om een startdatum voor de opnames te noemen.” Met andere woorden: er is nog geen bevestiging over wanneer het nieuwe seizoen van Stranger Things uitkomt, maar het schrijven en filmen zal in de komende maanden beginnen.