de-finale-van-succession-geeft-ons-nog-een-laatste-coltrui-moment-om-te-analyseren-256204
©HBO

Succession is officieel voorbij, en ik ben niet meer zo bedroefd geweest over een tv-finale sinds Lizzie McGuire uit de lucht ging toen ik nog op de middelbare school zat. (Het zijn wat mij betreft even goede series). In de vier jaar dat de serie op de buis was, hebben we ons vermaakt met het analyseren van zowat alles: van Shivs stille luxe-looks tot elke regel tekst uit alle afleveringen. Het is dan ook absoluut toepasselijk dat we ook in de finale een nieuw modemoment onder de loep nemen: Lukas Matssons goudbruine coltrui. Wat is de achterliggende betekenis van deze stijlkeuze van het personage?

De finale van Succession

In Succession gebeurt niets per ongeluk, dus de keuze om Matsson te hullen in wat GQ-schrijver Sam Parker onlangs “een grote, felle, kriebelende coltrui die nergens op slaat” noemde, moet een bewuste zijn. Maar wat betekent het? Matsson (die wordt gespeeld door de Zweedse acteur Alexander Skarsgård – en eerlijk is eerlijk: hem staat alles goed) loopt normaal gesproken in athleisure. Maar de tech-entrepreneur viert zijn grote moment met zijn bedrijf door zich te kleden als Don Draper op vakantie in LA. 

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Matssons coltrui is absoluut lelijk, maar op een soort ‘statusvolle’ manier waardoor ik me afvraag of ik niet meer mosterdbruin in mijn garderobe moet opnemen. (Het antwoord is: nee. Matsson is ook een engerd die zijn bloed zonder enige vorm van consensus naar vrouwen stuurt, dus waarom romantiseer ik zijn stijlkeuzes?)

De status van coltruien

Zoals business hotshot Jack Donaghy ooit zei in 30 Rock over een ongewone outfit: “Dit noemen we power clashing, en ik doe het omdat ik het kan.” Is dat wat Matsson hier doet? Viert hij het feit dat hij eindelijk heeft bereikt waar hij al jaren van droomt door een coltrui te dragen die er zo ellendig uitziet dat er geen twijfel mogelijk is over wie het hier nu echt voor het zeggen heeft?

Misschien is de verklaring voor de coltrui cultureel bepaald. Als ik google op ‘Scandinavische coltrui’, krijg ik veel resultaten met de vraag: ‘Bedoelde je Noorse coltrui?’ (Ik krijg ook wat advertenties te zien van verdacht leuke coltruien van merken waar ik nog nooit van heb gehoord). Ook bestaat nog de mogelijkheid dat Matsson gewoon een extreem vreemde vent is die denkt dat de dag van een grote fusie tussen bedrijven de perfecte gelegenheid is om zich te kleden als iemand die uitstraalt alsof hij naar zijn diploma-uitreiking gaat.

Eén ding is zeker: er komt nooit meer zo’n show als Succession en er komt nooit meer zo’n schurk als Lukas Matsson.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.