you-seizoen-5-alles-wat-je-wil-weten-over-het-slotseizoen-van-de-hitserie-248132
©Netflix

We zeggen voorlopig nog geen ‘goodbye, you‘ tegen Penn Badgleys stalkerige en moordlustige personage Joe Goldberg. Netflix heeft namelijk bevestigd dat het vijfde seizoen van You op komst is. Daarna moeten we echter wel afscheid nemen van Joe en zijn fratsen, want de streamingdienst heeft tevens onthuld dat dit het laatste deel van de thrillerserie is. Lees hier alles wat we tot nu toe weten over You seizoen 5.

Let wel op: dit artikel bevat spoilers van vorige seizoenen.

Komt er een ‘You’ seizoen 5?

Daar kunnen we kort en bondig over zijn: ja. Op 24 maart 2023 kondigde Netflix de verlenging van de show aan voor een vijfde en laatste seizoen. ‘Zet je schrap voor het laatste hoofdstuk van Joe Goldberg’, liet de streaminggigant weten op Twitter. Makers Greg Berlanti en Sarah Schechter hadden vanaf het begin al voor ogen dat de serie een “reis van vijf seizoenen” zou worden.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Samen met het nieuws deelde Netflix ook een teaser, hoewel die niet veel verklapt over wat komen gaat. Zo zien we Joe die zich omdraait, terwijl we hem in zijn kalme, ijzingwekkende en kippenvel veroorzakende stem “well, hello there” horen zeggen. Daarna volgen verschillende bewoordingen – allemaal met beelden uit voorgaande seizoenen – voordat hij afsluit met de ‘goodbye, you‘.

Hoe ziet de cast eruit?

Uiteraard keert Penn Badgley terug als Joe Goldberg, de eenzame boekhandelaar turned literatuurprofessor die vrouwen stalkt, wat meestal eindigt in moord. Na Candice, Beck, Love en Marienne is er een nieuwe vrouw in het leven van Joe: de Londense Kate, gespeeld door Charlotte Ritchie. In de schokkende finale van het vierde seizoen zien we dat de twee naar New York verhuizen zodat Kate daar het bedrijf van haar vader kan overnemen. Ritchie keert dus ook gegarandeerd terug in You seizoen 5. Op meer nieuws over de cast moeten we nog wachten.

Waar gaat ‘You’ seizoen 5 over?

Joe ruilt – samen met Kate – Londen in voor de plek waar het voor hem allemaal begon: New York. “We wisten altijd al dat we wilden dat hij terugging naar New York, een thuiskomst had, zijn echte naam had, zijn baard afschoor en eruit zou zien als Joe Classic”, vertelde medebedenker en showrunner Sera Gamble onlangs aan The Cut. “Nu heeft hij bijna onbeperkte middelen. Hij heeft de steun van machtige mensen en veel minder ambivalentie over wat hij privé doet. Dus dat is de opzet.”

Meer details over de laatste reeks zijn nog niet bekend, maar het zou zomaar kunnen dat Joe eindelijk gerechtigheid krijgt. Zal Joe doodgaan? “Die vraag is een spoiler. Het gesprek dat we hebben tussen de schrijvers, tussen Greg en mij, en veel met Penn gaat over het feit dat het mooi zou zijn zijn verhaallijn te eindigen met een vorm van gerechtigheid”, vertelde Gamble in een interview met The Hollywood Reporter.

Ze vervolgde: “Jongens als hij krijgen meestal niet veel gerechtigheid van de wereld. Dat is een uitdaging om te plotten. Hoe gaat Joe Goldberg ten onder in een wereld waar hij al jaren op klaarlichte dag mensen vermoordt? […] De diepere vraag die we vaak stellen in de schrijverskamer is: wat is echte gerechtigheid? Wat zou hem het meeste pijn doen?”

Is er al een releasedatum?

Omdat het nieuws dat er een vijfde – en tevens laatste – seizoen komt pas is aangekondigd, kan het nog even duren voordat we een releasedatum hebben. Er is in ieder geval wel een releasejaar. Zo heeft Netflix gedeeld dat we de afleveringen in 2024 kunnen verwachten. We houden je op de hoogte.