dit-is-waarom-je-next-in-fashion-met-gigi-hadid-echt-moet-kijken-of-juist-niet-247756
©Spencer Pazer/Netflix © 2023

Na het eerste, succesvolle seizoen van Next in Fashion lanceerde Netflix onlangs seizoen 2 van de serie. Ook hierin strijden jonge modeontwerpers door verschillende designuitdagingen om dé prijs. In dit geval 200.000 dollar voor een eigen collectie van verhuurplatform Rent the Runway. Verdere constante factoren zijn de presentatie door Tan France en wisselende beroemde juryleden. Ik noem een Isabel Marant, Hailey Bieber, Emma Chamberlain, Bella Hadid en Donatella Versace. Nieuw is Gigi Hadid, als vervanger van medepresentator Alexa Chung.

Ook nieuw: ik voel constant een mix van verwondering, verbijstering, ontroering, afschuw en frustratie tijdens het kijken van dit nieuwe seizoen. Deze rollercoaster van emoties leg ik graag even uit. Kun je daarna zelf bepalen of je de serie wil kijken. Pas op: kleine spoilers onderweg.

‘Next in Fashion’ seizoen 1

Eerst nog even over het eerste seizoen van Next in Fashion. Dat werd zoals gezegd dus gepresenteerd door Tan France, een modeontwerper en presentator die je misschien kent van de Netflix-serie Queer Eye. Hij is behalve modekenner een empathisch en daarmee aimabel persoon. Zoals we ook bij Queer Eye van hem gewend zijn, lijkt zijn interesse in de deelnemers van Next in Fashion altijd oprecht. Hij luistert goed, komt daarna vaak met praktisch advies (‘ik zou hier voor een andere stof gaan’ of iets dergelijks) en maakt grappen tussendoor. Douze points dus voor France. (De persoon, niet het land, dit is niet het Songfestival).

Daarnaast zetten de televisiemakers Alexa Chung in seizoen 1. Als model, ontwerper en allround stijlicoon was zij dé aangewezen persoon Next in Fashion te presenteren. Daarnaast heeft ze lekkere Britse humor, een eigen funky stijl en leek ze oprecht begaan met de kandidaten. Die achttien deelnemers uit het eerste seizoen, dat werd uitgezonden in 2020 en ik tijdens de lockdowns  echt verslond, kwamen van over de hele wereld. Dat kon omdat het al werd opgenomen in mei 2019, voor de pandemie. Er waren kandidaten uit Amerika, Engeland, India, China en Zuid-Korea. Zo bracht iedereen naast een eigen ontwerpstijl, een andere achtergrond mee. Seizoen 1 was een groot succes: vaak bekeken op Netflix met over het algemeen lovende recensies. Op reviewplatform Rotten Tomatoes beveelt 85 procent van de Tomato-volgers en 61 procent van het algemene publiek het programma aan.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

‘Next in Fashion’ seizoen 2

Gek genoeg besloot Netflix eerst geen tweede seizoen te maken van de populaire show. In februari 2022 kondigde de streamingdienst plots aan toch te komen met seizoen 2, maar dan mede gepresenteerd door Gigi Hadid in plaats van Alexa Chung. De wisseling van de wacht in het presentatieduo is de eerste grote verandering ten opzichte van het voorgaande seizoen. Tweede grote verschil is het feit dat in seizoen 2 alle deelnemers uit Amerika komen.

Begrijpelijk enerzijds, omdat waarschijnlijk de coronapandemie bemoeilijkte dat internationale deelnemers mee zouden doen. Anderzijds wel heel jammer. Ik had het idee dat het niveau van de deelnemers in seizoen 1 hoger lag, misschien wel omdat er wereldwijd was geselecteerd. Als iemand die zelf jarenlang studeerde en lesgaf aan een mode-academie, kan ik wel stellen dat het niveau in seizoen 2 soms behoorlijk studentikoos is. Daarbij: juist die veelzijdigheid aan culturen maakte het eerste seizoen boeiend. Ook de samenwerkingen tussen deelnemers, die bij sommige opdrachten horen, vond ik in seizoen 1 mede daarom veel leuker.

Evenals de gesprekken van France en Chung met de deelnemers, want je kreeg meteen een inkijkje in ieders leven. En ja, sommige van die portretten waren misschien wat dramatisch aangezet (ik herinner me bijvoorbeeld ‘single mom of twins Hayley Scanlan’ uit Schotland). Maar zo leerde je de kandidaten wel kennen en leefde dus met ze mee tijdens moeilijke opdrachten of als ze eruit vlogen. (Ik volg Hayley nog steeds, love her.) Misschien dat daarom seizoen twee op Rotten Tomatoes maar 42 procent waardering kreeg?

Verschillende deelnemers

In seizoen 2 zijn die dramatiseringen er namelijk weer, maar nog erger. De deelnemers zijn nu best vergelijkbaar; allemaal wonend in Amerika en behoorlijk jong. Dus zochten de programmamakers verschillen om uit te vergroten. Naar mijn idee hebben ze dat gedaan door deelnemers heel cliché in een hokje te plaatsen. Niets ten nadele van de mensen zelf, want ze zíjn niet oppervlakkig, maar in de serie worden ze behoorlijk eendimensionaal weergegeven.

Dat viel me vooral op in aflevering 4, ‘Childhood’, waarin designs worden gemaakt gebaseerd op een eigen kinderfoto. Zo hebben we de oorspronkelijk uit Vietnam afkomstige Bao – een interessante vrouw – die wordt neergezet als (en ik gooi er zelf even wat hyperbolen in) ‘het arme emigrantenkind wiens moeder haar kleding naaide om erbij te horen in Amerika’. Dan is er de geweldige James (mijn favo), waarvan we er door zijn jeugdfoto achterkomen dat hij opgroeide als meisje. De presentatoren proberen tranen uit hem te trekken door die voor hem pijnlijke jeugdfoto in jurk steeds onder zijn snufferd te duwen. Dan Godoy (heette als kind nog Danny en wilde juist liever jurken aan, kon ook niet door emigrantenachtergrond als Mexicaan).

Qaysean: ‘Heeft een niet goed werkende hand, maar kan ondanks handicap toch kleding maken’. Er is Amari (mocht van strenge ouders, die in het leger werkten, niks bloots aan). Gigi: ‘O leuk, laten we haar ouders even “live” bellen en vragen hoe het zit.’ En Nigel (ouders hadden geen geld dus vermaakte zelf kleding van kringloop). Spoiler alert: het programma wordt ook nog even een datingshow omdat de makers proberen van Amari en Nigel een koppel te maken. Voor de duidelijkheid: ik wil de deelnemers écht niet belachelijk maken, maar de programmamakers doen ze naar mijn idee te kort door ze als platte personages te portretteren.

Next in Fashion met Tan France en Bella en Gigi Hadid
©Courtesy of Netflix © 2023
Next in Fashion met Tan France en Bella en Gigi Hadid

Gigi Hadid en Alexa Chung

Tot slot de presentatie. Waarom, wáárom Netflix, ruilden jullie Alexa Chung in voor Gigi Hadid? Was het misschien omdat Chung vlak na het uitzenden van de show haar eigen merk stopte? (De enige, onbevestigde verklaring die ik online kan vinden.) Juist haar Britse nuchterheid en grappen maakten seizoen 1 een beetje luchtig. Het was een prettig contrast naast de #drama van de deelnemers als er weer eens stress of emoties om de hoek kwamen gluren. Gigi – ons covermodel van maart 2023 – is natuurlijk geweldig, eveneens een stijlicoon, welbespraakt en lief, maar toch mist ze net die oempf die Chung heeft als presentator.

Naar mijn idee is Gigi voor dit programma, naast al die Amerikaanse deelnemers, zelf iets te  – dare I say it – Amerikaans en mist ze wat nuchterheid, ondanks haar Nederlandse roots. Haar presentatiestijl in dit programma is wat minder komisch en volwassen dan die van Chung en dat is jammer. Daarnaast vind ik de vele ontwerptips die ze geeft goedbedoeld, maar wat minder sterk dan die van bijvoorbeeld France of de juryleden. Ze heeft dan wel een eigen merk (Guest in Residence), geoefend oog en jarenlang ervaring als model – waarbij je ook een inkijkje krijgt in het ontwerpproces – maar ze is geen getraind designer of stylist zoals vast jurylid Jason Bolden. Daardoor voelen haar tips soms wat overbodig. Sorry Gigi.

‘Next in Fashion’ kijken?

Dit alles gezegd hebbende: ik was binnen een aflevering enorm verslaafd aan Next in Fashion seizoen 2. Is het juist omdat je, door de in hokjes geduwde deelnemers, meteen meeleeft met hun ontroerende verhaal? En echt wil weten of Amari en Nigel samenkomen? Of juist door die cringe grapjes tussen France en Gigi? Misschien door het bijna kinderachtige niveau van sommige deelnemers aan het begin van het seizoen, waardoor je hoopt dat ze echt fashion forward worden? (Spoiler alert: dat gebeurt soms gelukkig wel.)

Om zelf te besluiten of dit nieuwe seizoen van Next in Fashion doet wat het belooft – namelijk tonen wie of wat next in fashion is – zul je zelf moeten gaan kijken. Even prikken door de cliché verhalen, overdreven reacties van juryleden (‘amaaaazing‘, ‘oeee’, ‘aaaa’, ‘wauw just wauw‘ bij een simpele jurk) en dan is het gewoon een vermakelijke realityserie over een groep mensen met dromen die aangemoedigd door hun eigen helden proberen te zorgen voor een succesvolle toekomst.  En o ja, de winnaar is wel terecht.

Next in Fashion Tan France, Judge Hailey Beiber, Gigi Hadid, Judge Gabriella Karefa-Johnson
©Spencer Pazer/Netflix © 2023
Next in Fashion 2 met Tan France, Hailey Beiber, Gigi Hadid en Gabriella Karefa-Johnson