vivians-way-ik-wil-herinneringen-opslaan-in-mijn-gedachten-en-niet-in-een-cloud-290241
©Morgane Lay

Creatief ondernemer en influencer Vivian Hoorn heeft het haar persoonlijke missie gemaakt om vrouwen meer van zichzelf te laten houden. Voor Vogue.nl schrijft ze elke maand over haar reis naar meer zelfliefde en haar ervaringen in de (mode)wereld als creative director van haar eigen merk VIVEH. Deze keer schrijft Vivian Hoorn over het échte leven versus Instagram.

Vivian Hoorn over Instagram (meer) loslaten 

Fashion season is voorbij en ik heb er bijna niks van meegekregen. Behalve de inspiratie gehaald uit de shows op de Vogue Runway-app. Ik heb Instagram bewust een beetje vermeden en alle invites overgeslagen. Als ik dit eerder wel eens deed, kreeg ik al snel last van een combinatie van fomo en anxiety als ik iedereen druk bezig zag tijdens de fashion weeks. Het gevoel dat ik ook aanwezig moest zijn en meer mijn best moest doen was dan erg aanwezig. Maar de afgelopen tijd heb ik geleerd hier niet aan toe te geven en ademruimte te nemen. ‘Gewoon even ‘echt’ leven’, zei ik tegen iemand. Hierdoor realiseerde ik me des te meer dat er wel degelijk een verschil zit tussen het ‘echte’ leven en het leven dat ik leid door mijn social media.

Al jarenlang, onderhand zo’n tien jaar denk ik, staat mijn leven voornamelijk in het teken van Instagram. Doordat ik mijn eigen merk VIVEH een jaar geleden begon moest ik fysiek aanwezig zijn en was ik minder online. Ook doordat ik terugverhuisde naar Nederland en geen partner naast me had die hielp met content creëren merkte ik dat werk en privé meer gescheiden werd.

Dat voelt soms nog steeds een beetje onwennig. Want wat doe ik op vakantie als ik geen content aan het maken ben? En waarom loop ik er zo leuk bij zonder dat ik foto’s maak van mijn outfit, dat is toch zonde? Ik ben een soort van geprogrammeerd om mijn leven online te delen…Dat voelt voor mij natuurlijk en ik heb er ook nog steeds veel plezier in. Toch kom ik nu pas tot het besef dat de rust zit in het er niet mee bezig zijn. Voor het eerst in jaren heb ik bijvoorbeeld een echt ontspannen vakantie gehad.

Ontwenningsproces 

In plaats van een maand lang te besteden aan alle fashion weeks en in designerkleding door de straten van Parijs te rennen of shows in Kopenhagen te lopen, was ik in Kaapstad. Mijn favoriete plek om te shooten voor VIVEH. Ook zat ik in Dubai aan het zwembad tijdens een familievakantie. Na deze vakantie kwam het échte besef. De content die ik van de familievakantie heb is namelijk vooral in the moment, met niet charmante foto’s en verre van goed licht.

Natuurlijk heb ik wat beelden geschoten die esthetisch zijn, maar het was zoveel meer in balans dan voorheen. Toen ik in het vliegtuig terug door mijn camera scrolde moest ik lachen. Eindelijk had ik vakantiefoto’s waarbij je de sfeer kon proeven, in plaats van een ingezoomde artistieke foto van een schaaltje olijven of een koffiekopje (die ik wel heb gemaakt overigens, ik zit nog in mijn ontwenningsproces).

Mooie foto’s maken hoort bij me, net als mode. Ik word er oprecht gelukkig van en ik pak ook heus wel weer een show mee. Maar het Instagramleven mag niet meer overheersen. Ik blijf creëren en delen, maar met meer balans en mate. Waarin ik werk en privé nooit echt kon scheiden gaat het nu echt meer die kant op. Hoe ik dat ga doen? Loslaten, een terugkerend onderwerp in mijn columns. Er nog bewuster van worden dat mijn telefoon niet mijn leven is en dat ik beelden met mijn ogen kan vastleggen. Herinneringen opslaan in gedachten en niet in een cloud. Even gewoon écht leven.

Meer lezen van Vivian? Check deze column waarin ze terugblikt op vorig jaar of deze waarin ze schrijft over zelfliefde.