maak-kennis-met-de-19-uitzonderlijke-talenten-uit-vogues-voices-of-change-nummer-228033

Hardcore activist kun je ze niet noemen, maar dat ze sociale verandering teweeg willen brengen is wel hun drijfveer. Hun raison d’être, bijna. Verandering vanaf de basis, welteverstaan. Deze Voices of Change gaan over hun eigen keuzevrijheid en beslissen zelf in wat voor wereld ze willen leven. “Ik wil juist het positieve belichten.”

Dit zijn Vogue’s 19 Voices of Change

Olga Smirnova

Nadat Rusland Oekraïne binnenviel, vluchtte de Russische ballerina Olga Smirnova (30) naar Nederland, waar ze zich als principal aansloot bij Het Nationale Ballet. Vlak voor haar vertrek sprak ze zich, met gevaar voor eigen welzijn, fel uit tegen Poetin en zijn beleid: “Ik ben met elke vezel in mijn lijf tegen deze oorlog.” Tot 2 januari danst ze de rol van prinses Aurora in The Sleeping Beauty.

Olga Smirnova is een van de Voices of Change
©Marc de Groot, Vogue Nederland, november 2022
1/19
Native Share

Bruin Parry

Bruin Parry (23) is kunstenaar en aankomend superstar “met een chromosoompje meer”, zoals zijn mentor Jan Hoek het noemt. In zijn studio op de Amsterdamse Zuidas stort Parry zich vier dagen per week met grote bezetenheid op zijn onderwerpen: van tekenen, schilderen en fotografie, tot zingen, teksten schrijven en wandkleden maken. Bijzonder: Parry manifesteert zich in het reguliere kunstcircuit. Zijn werk was te zien op kunstbeurs Unfair, in Stedelijk Museum Breda en vanaf oktober in Stedelijk Museum Schiedam. Parry is een van de vijf genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2022.

Bruin Parry is een van de Voices of Change
©Marc de Groot, Vogue Nederland, november 2022
2/19
Native Share

Christian Yav

De Congolees-Belgische movement artist, model en muzikant Christian Yav (28) valt op. Met zijn Movements of Soul maakt hij performances waarin dans, beweging, kunst en mode samenkomen en waarmee hij op zielsniveau wil raken.Het vertrekpunt voor mijn werk is altijd identiteit, en verschillende dimensies daarvan laten zien. Mensen zijn zo gelaagd – niemand past in één hokje of binnen bepaalde clichés – en dat wil ik middels persoonlijke storytelling vertellen.”

Christian Yav is een van de Voices of Change
©Marc de Groot, Vogue Nederland, november 2022
3/19
Native Share

Ayla Çekin Satijn

Alleen al de aanwezigheid van de multiculturele queer actrice/regisseur Ayla Çekin Satijn (27) voor en achter de camera kan gezien worden als daad van activisme en klinkende overwinning op de status quo. Ze speelde in o.a. ANNE+, Deep Shit en Dirty Lines, regisseerde de korte film Beş, maakt met Club Lam feministisch theater en werkt momenteel aan een nieuwe film.Ik wil met mijn verhalen de tijdgeest van nu in beeld brengen, met en over mensen die meestal worden ondergesneeuwd.”

Ayla Cekin Satijn is een van de Voices of Change
©Marc de Groot, Vogue Nederland, november 2022
4/19
Native Share

Pink Oculus

Na vijf jaar stilte brengt Pink Oculus (oftewel: Esperanza Denswil) deze maand haar nieuwe plaat Before wisdom uit. De liedjes hierop gaan over het helingsproces dat ze doormaakte na het verbreken van een gewelddadige relatie, die voortkwam uit een toxische relatie met zichzelf. Vogue ziet in haar een boegbeeld van het taboedoorbrekende vrije woord, mental health en zelfliefde.Ik spreek over depressie en jezelf herdefiniëren. Hopelijk zijn dat onderwerpen die resoneren bij de luisteraars, met uiteraard de wens dat ik anderen kan helpen in hun eigen zoektocht naar zelfinzicht.”

Pink Oculus is een van de Voices of Change
©Marc de Groot, Vogue Nederland, november 2022
5/19
Native Share

Mina el Hannaoui

Regisseur, schrijver en voorvechter van diversiteit met stichting Urban Improv, Mina el Hannaoui (41), had al jaren diverse filmscenario’s in haar hoofd over “Marokkaanse en Surinaamse meiden die net zo badass zijn als die in Shouf Shouf Habibi! of Rabat“. Haar film Marokkaanse bruiloft werd een regelrechte hit en nu lijkt Nederland (en de wereld) echt klaar voor haar ideeën.

Mina El Hannaoui is een van de Voices of Change
©Marc de Groot, Vogue Nederland, november 2022
6/19
Native Share

Aafke Romijn

Schrijver/muzikant/journalist Aafke Romeijn (35) bracht dit jaar het boek Ga gewoon wat leuks doen uit over haar persoonlijke ervaringen met chronische depressie, scoorde in België een hit met het nummer Zoals je bent en speelde Lowlands plat. Met haar uitgesproken, inhoudelijke opinie op social media toont ze zich met recht a voice of her generation. “Alles begint en eindigt met nadenken over de ander, in plaats van jezelf.”

Aafke Romijn is een van de Voices of Change
©Marc de Groot, Vogue Nederland, november 2022
7/19
Native Share

Tess van Zalinge

De duurzame couturecollecties van Tess van Zalinge (33) zijn een blauwdruk voor de internationale mode-industrie. Het upcyclen en recyclen van stoffen, kleding en materialen, en daar een schitterende ambachtelijke laag overheen gooien, lijkt de enige toekomst voor mode. Daarbij strijdt ze voor het behoud van traditionele ambachten – veelgebruikt is haar grote liefde: streekdrachten – door deze te mixen met moderne technieken.Ik kijk hoe ik met nieuwe technieken als laser en virtueel 3D-design traditionele ambachtelijke technieken kan vertalen naar het nu.”

Tess van Zalinge is een van de Voices of Change
©Marc de Groot, Vogue Nederland, november 2022
8/19
Native Share

sor

Muziekvirtuoos sor – Rosario Mussendijk – (25) won tv-programma Maestro als beste dirigent, bracht onlangs in drie delen album Bae Doven uit en een bijpassende film die al is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival. En dat terwijl hij slechthorend is. Zijn muziek is een imponerende mix van genres, gecomponeerd met klassieke instrumenten en invloeden.Blijf bij jezelf, doe nooit twee keer hetzelfde maar daag jezelf uit én vergeet niet te genieten.”

Sor is een van de Voices of Change
©Marc de Groot, Vogue Nederland, november 2022
9/19
Native Share

Roselilah

Op haar twaalfde begon muziekproducer Roselilah beats te maken in haar slaapkamer, nu is ze met zesentwintig jaar een Grammy-winnend artiest. Met de track Family Ties in samenwerking met Kendrick Lamar is ze de eerste vrouw die in de categorie Best Rap Performance wint. Maar los van deze prestatie wil ze vooral dat haar muziek voor zich spreekt.Voor mij is er nooit een plan B geweest.”

Roselilah is een van de Voices of Change
©Marc de Groot, Vogue Nederland, november 2022
10/19
Native Share

Yến-Nhi Lê

De Vietnamees-Nederlandse documentairemaker en model Yến-Nhi Lê (25) beukt met haar werk gesloten deuren open en vertelt graag het verhaal van hen die niet gehoord worden. Zoals dat van haar vader die vluchtte uit Vietnam, in de docu Scars of War en die van garment workers in de interactieve installatie Human made in Vietnam. Deze mensen maken onze fast fashion, maar wie zijn zij eigenlijk en in hoeverre lijden zij onder onze koopdrang?

Yen-Nhi Lé
©Ebeneza Blanche, Vogue Nederland, november 2022
11/19
Native Share

Lotus Krabbé

Dit jaar debuteerde Lotus Krabbé (21) als kunstenaar met een solo-expositie in een intieme galerie in de Hallen in Amsterdam. Haar figuratieve en expressionistische werk focust zich vooral op kleine alledaagse gebeurtenissen die ze wil onthouden, een soort kijkje in haar dagboek.Ik ben geen activist, dus in mijn werk toont zich dat ook niet. Ik wil gewoon vrij kunnen schilderen, dan ben ik de gelukkigste mens op aarde.”

Lotus Krabbé
©Ebeneza Blanche, Vogue Nederland, november 2022
12/19
Native Share

Marijn Abel

Marijn Abel (24) is sociaal ontwerper met als medium mode. Genderhokjes ziet hij graag verdwijnen: ga op avontuur en ontdek je genderidentiteit(en). Abel weet waarover hij het heeft, als transman worstelde hij jaren met zijn lichaam. Zijn doel: mensen helpen hun identiteit te vinden en daarna kleding te maken die hen bevestigt en zodoende gendereuforie oplevert.Ik heb mezelf lang moeten verbergen, nu wil ik anderen helpen zo authentiek mogelijk zichzelf te zijn.”

Marijn Abel
©Ebeneza Blanche, Vogue Nederland, november 2022
13/19
Native Share

Niño Divino

Niño Divino (27) is multidisciplinair kunstenaar en winnaar van Lichting 2022. Zijn examenproject was een eerbetoon aan zijn moeder en haar helende reinigingsrituelen, waarin hij zich, net als zij, geheel in het wit presenteerde als eer en verering van de authentieke cultuur op Aruba. Te lang werd alles wat uit de Cariben kwam in West-Europa gezien als te kleurrijk en kitsch, dat moet veranderen. Hij heeft ook net zijn debuut-ep uitgebracht: Anemoia (nostalgie), die mensen terugvoert naar zijn jeugdherinneringen.

Niño Divino
©Ebeneza Blanche, Vogue Nederland, november 2022
14/19
Native Share

Hajar L’Merrouni

Drie jaar geleden besloot Hajar L’Merrouni (35) een hijab te dragen, maar ze kon nergens de gewenste kwaliteit en stijl vinden. Dus begon ze hijab-merk Maison Hijab. Net een jaar geleden van start en nu al razendpopulair. “Ik wil de schoonheid van de hijab laten zien. Aan mensen die hem al dragen, willen gaan dragen of vooroordelen hebben.”

Hajar L'Merrouni
©Ebeneza Blanche, Vogue Nederland, november 2022
15/19
Native Share

Jason Bhugwandass

Al jaren probeert Jason Bhugwandass (24), student psychologie, een revolutie te ontketenen in de gesloten jeugdzorg. Hij weet precies wat er misgaat, want als tiener verbleef hij een jaar in vijf gesloten jeugdzorginstellingen omdat hij depressief en suïcidaal was, en zag daar maar liefst 135 hulpverleners. Hij is al jaren actief als activist in de jeugdzorg, deed zijn eerlijke relaas in de documentaire Jason en werd in mei verkozen tot Amsterdammer van het Jaar.

Jason Bhugwandass
©Ebeneza Blanche, Vogue Nederland, november 2022
16/19
Native Share

Denise Kielholtz

Van een verlegen meisje groeide Denise Kielholtz (33) uit tot zesvoudig wereldkampioen Muay Thai-kickboksen en bijt ze zich nu vast in trainen voor de internationale nummer 1-positie Mixed Martial Arts (MMA). Dat gaf haar de bijnaam Miss Dynamite: petite van stuk, extra explosief in de ring.Een-op-een, op blote voeten in de kooi, dat geeft je een megadosis zelfvertrouwen.”

Denise Kielholtz
©Ebeneza Blanche, Vogue Nederland, november 2022
17/19
Native Share

Teun Toebes

“Te gast zijn bij Op1, op de koffie bij Rutte in zijn torentje, praten met Vogue – it’s all in a day’s work voor Teun Toebes (23). Zijn missie: de levenskwaliteit van mensen met dementie verhogen. Hij schreef het boek VerpleegThuis, maakte een gelijknamige voorstelling en werkt momenteel aan een internationale documentaire. Teun woont op de gesloten afdeling van een verpleeghuis, te midden van ‘zijn’ ouderen.Ik wil ouderen met dementie een stem geven.”

Teun Toebes
©Ebeneza Blanche, Vogue Nederland, november 2022
18/19
Native Share

Matteo van der Sluys

Matteo van der Sluys (21) is alumni van de Patta Academy en werkzaam bij HipHopHuis in Rotterdam. Naast het opzetten van hiphopcultuurplatform Real Essence, werkt hij met vier vrienden aan Tekoa: een platform waar jonge, creatieve christenen gelijkgestemden vinden.Met Tekoa willen we het geloof en de creatieve wereld dichter bij elkaar brengen. Christelijke jongeren een plek bieden waar ze samen hun creativiteit en geloof kunnen delen.”

Matteo van der Sluys
©Ebeneza Blanche, Vogue Nederland, november 2022
19/19
Native Share

Lees alle interviews met de 19 Voices of Change in Vogue’s nieuwe novembernummer, dat vanaf 20 oktober in de winkels ligt en hier online te bestellen is.