deze-opvallende-oorbellen-uit-de-jaren-tachtig-maken-een-duidelijke-rentree-288037

In de jaren tachtig waren grote oorbellen – vaak zilveren en gouden clip-on-exemplaren – de norm. De laatste jaren zagen we zo ongeveer het tegenovergestelde, dankzij de geliefde, minimalistische oorbel (al spotten we ze soms ook in veelvoud naast elkaar, een zogenoemde ear party). Het afgelopen jaar op de catwalk en inmiddels in het straatbeeld zien we echter de grote jaren tachtig-oorbel een comeback maken. We verzamelen mooie exemplaren, rechtstreeks van de catwalk én van toegankelijke sieradenmerken, voor welkome inspiratie.

Jaren tachtig-oorbellen

De oorbellen uit de jaren tachtig waren natuurlijk – als het je stijl is, tenminste – prachtig. Wat alleen níet voor iedereen geschikt was, waren de clips waaraan ze vastzaten. De zware oorbellen gingen na een paar uur behoorlijk pijn doen, of vielen snel uit. (Al is het voordeel van clip-on-oorbellen dan weer wel dat mensen zonder gaatjes ze kunnen dragen.)

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Anno 2024 zijn de opvallende eighties-oorbellen dan ook iets aangepast. Ze zijn om te beginnen in subtielere designs verkrijgbaar; de look is nog steeds massief, maar soms íetsje minder groot. Daarnaast hebben ze vaak stekers in plaats van clips, zodat je van hiervoor beschreven ongemakken geen last hebt. En tot slot zijn ze wat abstracter qua vorm.

Grote oorbellen op de catwalk

In de jaren tachtig waren de oorbellen nog weleens krullerig, inclusief de nodige tierlantijnen. Maar anno 2024 zien we soms ook gewoon grote goudkleurige platen, of zilveren abstracte versies. Het afgelopen jaar spotten we gigantische ontwerpen bij meerdere shows – kijk maar naar Saint Laurent, Y Project en Valentino. Stéphane Rolland, wiens adembenemende jurk we deze week nog bewonderden bij Zendaya, ging helemaal all out met een soort gigantische bloem.

Bij Gaultier zagen we ook iets minder abstracte designs; daar waren de oorbellen wat frivoler en bloemiger, net als bij Chanel. Daarnaast gebruikte Chanel ook parels, passend bij de constante stijl van het modehuis. Bij Fendi en Miu Miu waren de oorbellen – hoewel nog steeds te omschrijven als typische jaren tachtig-oorbellen – wat fijntjes en gedecoreerd met stenen.

De tekst gaat door onder de afbeeldingen.

Chanel herfst/winter 2023, Fendi couture herfst 2023 en Miu Miu herfst/winter 2023 grote oorbellen catwalk jaren '80
©Spotlight
1/3
Native Share
Chanel herfst/winter 2023, Fendi couture herfst 2023 en Miu Miu herfst/winter 2023
Y Project herfst/winter 2023, Valentino lente/zomer 2024 en Stéphane Rolland herfst/winter 2023 grote oorbellen jaren '80
©Spotlight
2/3
Native Share
Y Project herfst/winter 2023, Valentino lente/zomer 2024 en Stéphane Rolland herfst/winter 2023
Saint Laurent, Gaultier en Valentino grote oorbellen jaren '80 catwalk
©Spotlight
3/3
Native Share
Saint Laurent herfst/winter 2024, Gaultier Couture zomer 2024 en Valentino Couture zomer 2024

Jaren tachtig-designs anno 2024

Tot zover de grote oorbellen op de catwalk. Dat soort designs zijn echter – helaas – niet altijd even toegankelijk voor de meesten van ons. Vandaar hieronder nog enkele mooie opties van andere merken. En tot slot een tip: bij tweedehandswinkels, on- en offline, zijn ook nog veel exemplaren te vinden die daadwerkelijk uit de jaren tachtig komen, zoals bij Muse Rebelle.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Muse Rebelle (@muserebelle)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LIÉ STUDIO (@liestudio_)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door jewelry /TWEEK-EEK (@tweek_eek)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BEVZA (@bevza)