Ooit weggemoffeld achter de schermen, nu net zo beroemd als de sterren zelf: celebritystylisten. Omdat beroemdheden continu onder een vergrootglas liggen, groeit hun invloed. Wie zijn toch die spindoctors die – zelfs onverwachte – persoonlijkheden tot viral mode-icoon kunnen maken?
‘Image architect’
Onmisbaar in de nabespreking van het Met Gala 2024: de looks van actrice Zendaya, samengesteld door haar invloedrijke stylist Law Roach. Tijdens ‘fashion’s biggest night’ in New York verscheen ze niet één, maar twee keer op de rode loper, beide keren in een creatie van ontwerper John Galliano. TikTok was er al snel over uit: niemand klaart de klus beter dan Roach, die 1,6 miljoen Instagramvolgers heeft. “We noemen hem tegenwoordig een image architect“, vertelt de Amerikaanse modejournalist Vanessa Friedman in de Business of Fashion-podcast. “Hij is echt meesterlijk goed in thema-outfits verzinnen.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Die hedendaagse functietitel komt niet uit de lucht gevallen, maar bedacht Roach een aantal jaar geleden zelf. “Mijn werk lijkt op dat van een architect”, zei hij in een interview met The Guardian. “Onderzoeken, het maken van een blauwdruk, het zoeken naar materialen, al die dingen. Ik doe dat precies zo met kleding, sieraden, haar en make-up.”
De opkomst van celebritystylisten
Roach is het boegbeeld van een nieuw tijdperk in celebritystyling, waarbij het proces veel verder gaat dan het kiezen van een outfit alleen. Stylisten zijn spindoctors geworden die kledingstukken als bouwstenen voor een groter verhaal zien. Een bejubelde look – een shirtloze Timothée Chalamet bij de Oscars – kan een beroemdheid haast een goddelijke status geven, een mislukte outfit wordt tot in de eeuwigheid bespot. Er zijn weinig sterren die het in 2024 nog zónder stylist rooien, op Tylor The Creator na (befaamde quote: ‘I don’t even know what the fuck a stylist is’).
Celebritystyling is een tamelijk nieuw fenomeen: in het pré-internettijdperk kleedden beroemdheden zich vaak nog zelf. Pas toen sterren toegankelijker begonnen te worden voor het grote publiek, nam de roep om styling toe. Toch opereerden de Law Roaches van deze wereld lang als stille kracht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld fotografen.
Een ster is maakbaar
Een kantelpunt was de komst van de realityserie The Rachel Zoe Project (2008-2013), waarin de Amerikaanse stylist Rachel Zoe de hoofdrol vertolkte. Het beroep kwam in de lift en werd door de komst van Instagram en TikTok alleen maar belangrijker – naar video’s over de Oscars wordt miljarden keren gekeken. Toch schort het soms nog aan financiële erkenning, zeggen onder meer Britse stylisten: zij hebben zich om die reden verenigd in een vakbond.
Moderne celebritystylisten zijn nu zélf vaak influencers die van A tot Z over beeldvorming nadenken. Het motto lijkt duidelijk: een ster is heus maakbaar, zo lang de styling maar waanzinnig is.
Law Roach
Je hebt nepo babies en je hebt Law Roach, die als tiener werd achtergelaten door zijn moeder. Om geld te verdienen bracht hij in Chicago winkelwagentjes terug voor een paar centen, kleding kocht hij bij kringlopen. Hij kreeg er naar eigen zeggen een ondernemersmentaliteit van, waardoor hij, eenmaal volwassen, een vintagewinkel opende. Met styling begon hij pas later, toen hij aan de destijds dertienjarige Zendaya werd voorgesteld. The rest is history, want inmiddels geldt hij als hét brein achter grote beroemdheden. Hij transformeerde Lewis Hamilton in een streetwearicoon, zorgde voor Céline Dions stijlrenaissance en maakte Bella Hadid ‘de koningin van Cannes’. Toch strijdt Roach – die bekendstaat om het combineren van archiefstukken met nieuwere ontwerpen – hard voor een eigen identiteit: uitsluitend de ‘stylist van’ genoemd worden is zijn reinste nachtmerrie.