gespot-tijdens-barcelona-fashion-week-5-modelabels-die-je-wil-kennen-229496
©080 Barcelona Fashion

Na de grote modeweken laat Barcelona zien wat voor ontwerptalent Spanje in huis heeft. Vogue was erbij en spotte labels die je op je radar wilt hebben.

Barcelona Fashion Week

Op initiatief van 080 Barcelona Fashion werd afgelopen week de vierde editie van Barcelona Fashion Week gehouden. De jonge modeweek is anders dan we van de traditionele modeweken gewend zijn. In plaats van showlocaties verspreid over de gehele stad, gebeuren alle shows onder één dak in Recinto Modernista de Sant Pau. Dit betekent geen rondreis door de stad, wat zowel voordelen als nadelen heeft. Alle merken moeten creatief omgaan met dezelfde locatie, maar voor de bezoekers is er geen gedoe met vervoer of een stappenteller die overuren maakt met pijnlijke voeten als gevolg. (Een droom als je het editors vraagt.)

Bovendien leent het enorme art-nouveaucomplex zich als een prachtige hub waar alle modemensen samenkomen. Het gebouw diende vroeger als ziekenhuis en is versierd met mozaïek en glas in lood en omringd door prachtige tuinen. Na iedere show staat een gigantische crew klaar om de locatie om te toveren tot een geheel nieuwe wereld. Ieder merk kiest een eigen decor, ander licht, maar (opvallend genoeg) voor veel dezelfde modellen. Efficiëntie ten top.

5 Spaanse modelabels die je wilt kennen

Misschien ben je al bekend met Spaanse it-labels Paloma Wool en Gimaguas. Maar tijdens Barcelona Fashion Week bewijst het land nog veel meer ontwerptalent in huis te hebben. Eén ding hebben de labels gemeen: een grote focus op Spaanse ambacht én duurzaamheid dat hoog in het vaandel staat. Van draagbare partywear tot Y2K-mode en klassieke silhouetten: deze merken wil je kennen.

1. Amlul

Deens it-label The Garment is niet het enige merk dat werd opgezet door een bekende mode-influencer. Gala González begon haar carrière ook als contentcreator, maar zette na tien jaar ervaring in de mode-industrie haar eigen label op in 2019. Geheel zonder ontwerpervaring was dit zeker niet: de Spaanse studeerde Fashion Design aan de geroemde University of Arts in Londen. Dat ze verstand van zaken heeft, blijkt ook uit de waarden van haar merk: Amlul richt zich op tijdloosheid en een gelimiteerde voorraad. Ook worden alle ontwerpen geproduceerd in Spanje.

Tijdens Barcelona Fashion Week viert het jonge merk een nieuwe mijlpaal: de eerste fysieke show. De collectie kreeg de naam Sunrise to Sunset, wat verwijst naar kledingstukken die van het ochtendgloren tot het vallen van de avond te dragen zijn. Denk aan glanzende midi-jurken met spaghettibandjes, feestelijke mini dresses en gebreide tops. De kledingstukken zijn draagbaar doch feestelijk en tegelijk tijdloos als on trend.

amlul barcelona fashion week 2022
©080 Barcelona Fashion

2. Larhha

Ook Larhha is een jong label. Creatief directeur Miguel Marín werd opgeleid als architect en besloot tijdens zijn afstudeerproject in 2019 zijn passie voor design en mode te combineren. Zijn afstudeerproject trok meteen veel belangstelling: de ontwerpen haalden tijdschriftpublicaties en werden gedragen door Spaanse beroemdheden. Een jaar later ontstond Larrha, een modelabel waarmee Marín en artdirector Natalia Lorca conceptuele mode naar commerciële kleding hopen om te zetten. Dit doet het duo met aandacht voor upcycling.

Met de nieuwste collectie wil Larhha de grens opzoeken tussen comfort en experimentele kleding. Dit uit zich in de combinatie van twee uitersten: volumineuze, klassieke silhouetten met ’tacky’ sportswear. Zo zien we een model op de runway met een hoodie strak aangetrokken over het hoofd, gecombineerd met lange operahandschoenen en een gigantische witte rok. Het meest opvallende accessoire die meerdere modellen dragen is een gigantische hoed, die lijkt op een kruising tussen een Britse beefeater van de King’s Guard en Nintendo-personage Toad: klassiek, maar speels.

larhha barcelona fashion week 2022
©080 Barcelona Fashion

3. Dominnico

Dit Spaanse label, opgezet in 2016 door creative director Domingo Rodríguez Lázaro, heeft al flink wat internationale bekendheid vergaard. Dominnico showde eerder in Boedapest en Tbilisi en megasterren Lady Gaga, Rosalía, Dua Lipa en Beyoncé werden gespot in zijn ontwerpen. Vorig jaar won het label de prestigieuze Who’s On Next Award van de Spaanse Vogue, de belangrijkste modeprijs van het land.

Voor zijn nieuwste collectie Nenne gaat Dominnico terug naar zijn oorsprong. Nenne is het koosnaampje dat zijn moeder aan zijn vader gaf en het startpunt van een collectie ter ere van hem. Dit zie je terug aan de invloeden uit de motor- en autowereld. Ook werkte de ontwerper voor deze collectie samen met Japanse illustrator Hajime Sorayama om de interactie tussen robotica en de erotiek van het menselijk lichaam te onderzoeken. Het resultaat is een Y2K-waardige collectie die zowel stoer als sexy en glamoreus is. Paris Hilton in de jaren 2000 approved, als je het ons vraagt.

dominicco barcelona fashion week 2022
©080 Barcelona Fashion

4. Eiko Ai

Gloria Lladó werkte na een designstudie in Barcelona en een cursus aan Central Saint Martins voornamelijk voor andere (lokale) merken. Totdat ze haar eigen label begon in 2016. Vernoemd naar de fonetische vertaling van ‘glorie’ en ‘liefde’ haalt Eiko Ai veel invloeden uit de verfijnde Japanse mode en ambachtsschap.

De nieuwste collectie Underwater Life is geïnspireerd op de fantasie van het onderwaterleven. Volgens Lladó heeft dit leven een sterke vergelijking met de vrouw van vandaag: “Kosmopolitisch, inspirerend en sensueel, op zoek naar verbinding met de natuurlijke schoonheid van de aarde en met de visuele en zintuiglijke pracht van het heden.” Resultaat is een collectie aan kledingstukken van transparante en glinsterende materialen, geplooide details en satijn in felle kleuren. Een moderne zeemeermin zou ermee in zee gaan.

Eiko Ai barcelona fashion week 2022
©080 Barcelona Fashion

5. Habey Club 

David Salvador en Javier Zunzunegui halen voor Habey Club hun inspiratie uit kunst, film, fotografie en waargebeurde verhalen. Het duo richtte het merk in 2015 op en sindsdien groeit het zowel nationaal als internationaal beetje bij beetje – dat is ook de bedoeling, want het label focust zich op slow fashion. De belangrijkste waarden van Habey Club zijn vakmanschap, duurzaamheid en een verantwoorde productie. Stoffen worden hergebruikt of gemaakt van gerecyclede vezels.

De nieuwste collectie Reunion is geïnspireerd op onverwachte familiebijeenkomsten; gesprekken tot in de kleine uurtjes, herinneringen ophalen uit het verleden. Om dit uit te beelden laten de ontwerpers zien hoe een afstandelijke relatie warmer wordt naarmate de uren verstrijken. De collectie begint met geplooide kledingstukken, maar wordt tegen het eind steeds losser. Behalve deze symbolische betekenis, is de collectie ook veelzijdig. Partywear wordt afgewisseld door pakken die geschikt zijn voor kantoor en de denim materialen geven de collectie een casual finish.

habey club barcelona fashion week 2022
©080 Barcelona Fashion