bella-hadid-brengt-ode-aan-haar-palestijnse-afkomst-in-jurk-van-keffiyehs-299448
©Getty Images

Bella Hadid gebruikt mode om haar Palestijnse afkomst te eren. Het model ging in Cannes de straat op (op zoek naar ijs) gekleed in een rood-witte vintage jurk gemaakt van keffiyehs.

Bella Hadid draagt jurk van keffiyehs

Michael en Hushi maakten de midi-jurk in februari 2001. Dit is hetzelfde ontwerpduo achter Carrie Bradshaws zwart-witte keffiyeh-haltertop in een aflevering van seizoen vier van Sex and the City. De jurk met spaghettibandjes en asymmetrische zoom was een technisch moeilijke prestatie, volgens ontwerper Hushidar Mortezaie. “Ik maakte de jurk van de keffiyeh-stof, waar ik nog steeds nachtmerries van heb, want het was niet makkelijk”, zegt hij.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hadid, die werd gestyled door Molly Dickson, stemde haar accessoires af op haar look. Ze droeg een paar rode Gucci-muiltjes en een oversized witte scrunchy. Ze voegde ook een kleine rechthoekige zonnebril en oorbellen toe.

Ode aan Palestijnse afkomst

De keffiyeh is een traditionele sjaal uit het Midden-Oosten. De textiel werd steeds meer geassocieerd met Palestina nadat wijlen politiek leider Yasser Arafat hem in de jaren zestig veelvuldig droeg. Het patroon van de keffiyeh heeft belangrijke banden met de Palestijnse cultuur: het visnet knipoogt naar de Middellandse Zee, de dikke grenslijnen staan voor handelsroutes en de golvende lijnen staan voor olijfbladeren, die veerkracht en kracht symboliseren.

Traditioneel droegen mannen het kledingstuk, maar nu is de sjaal uitgegroeid tot een symbool van solidariteit met de Palestijnse gemeenschap.

Politieke statements in Cannes

Onlangs is Cannes een plaats geworden waar het persoonlijke en politieke zich vermengen met mode. Zo droeg Cate Blanchett een jurk in de kleuren van de Palestijnse vlag. (Al werd over de intentie achter deze jurk geen reactie gegeven door de actrice of haar stylist). En vorig jaar droeg het Iraanse model Mahlagha Jaberi een halterjurk met een strophals van ontwerper Jila Saber. Dit was na de executies van demonstranten die demonstreerden naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini.

“We wilden een modestatement maken om de glamour van Cannes te evenaren. Maar nog belangrijker: we wilden om media-aandacht vragen voor de onterechte executies van Iraanse mensen”, schreef Jaberi op Instagram. “Helaas zijn politieke statements niet toegestaan op het filmfestival. De beveiliging weerhield me ervan om de achterkant van mijn jurk te laten zien, maar de ‘strop’ werd goed begrepen.”

Bella Hadid heeft al heel wat opzienbarende modemomenten gehad op het filmfestival van Cannes, maar dit is toch wel de persoonlijkste tot nu toe.

Bella hadid jurk keffiyehs cannes palestina
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.