maakt-cate-blanchett-een-statement-op-de-rode-loper-in-cannes-299161
©Getty Images

Het Cannes Filmfestival is in volle gang en dat betekent dat, naast bijzondere films, ook bijzondere looks de revue passeren. De rode loper wordt gevuld met glamoureuze outfits, van Bella Hadid in een naked dress van Saint Laurent tot Naomi Campbell in vintage Chanel. Stuk voor stuk betoverende looks, die we door hun vakkundige handwerk niet snel zullen vergeten. Eén jurk die ons echter niet alleen door haar schoonheid zal bijblijven, is de look van Cate Blanchett. De reden hiervoor? Het gesprek dat de jurk op gang heeft gebracht.

Maakt Cate Blanchett een statement in Cannes?

Cate Blanchett betrad deze week de rode loper in Cannes voor de première van Ali Abbasi’s film The Apprentice. Dat deed de actrice in een ontwerp van Haider Ackermann, afkomstig uit de Jean Paul Gaultier lente/zomer 2023-couturecollectie. Deze creëerde Ackermann begin vorig jaar voor het merk, als onderdeel van zijn residentie-project waarbij verschillende ontwerpers een couturecollectie voor het modehuis maakten. Blanchett maakte haar look af met een unieke Louis Vuitton-ketting die over haar schouders gedrapeerd was, gemaakt van hergebruikte parels en diamanten door Francesca Amfitheatrof, Vuittons artistic director watches and jewellery.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De actrice liep over de rode loper terwijl ze haar sleep vasthield. Hierdoor werd de kleur onder de zwart met roze jurk zichtbaar: groen. Het geheel wekte het idee van de Palestijnse vlag op: de rode loper in combinatie met de zwarte jurk en de groene sleep werden door talloze camera’s vastgelegd en in rap tempo online verspreid. Het zorgde al snel voor het idee dat Blanchett zich met haar jurk hard maakte voor de Palestijnse zaak.

Maar klopt dat? Maakte Blanchett daadwerkelijk een statement met haar jurk? Wilde ze met het kledingstuk echt solidariteit tonen?

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Cate Blanchett op de rode loper van het Cannes Filmfestival 2024
©Getty Images

De meningen zijn verdeeld

Het antwoord daarop is niet eenduidig. Hoewel Blanchett noch Ackermann noch Blanchetts stylist Elizabeth Stewart een reactie heeft gegeven over de intentie achter de look, is het niet ondenkbaar dat Blanchett een statement wilde maken. De actrice heeft zich namelijk eerder hardgemaakt voor de Palestijnse zaak. Blanchett was een van de eerste Hollywoodsterren die de open brief van Artists4Ceasefire aan Joe Biden ondertekende, waarin wordt gepleit voor een staakt-het-vuren.

Afgelopen november deed Blanchett bovendien een oproep aan het Europees Parlement voor een staakt-het-vuren en steun aan vluchtelingen. Dit deed ze als Goodwill Ambassador van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. “Ik kom niet uit Israël of Palestina. Ook ben ik geen politicus. Ik ben zelfs geen expert”, verklaarde ze in een speech. “Maar ik ben een getuige. En nu ik het menselijk lijden door oorlog, geweld en vervolging zie, dat vluchtelingen wereldwijd treft, kan ik niet wegkijken.”

Mensen die geloven dat Blanchett bewust een statement maakte met haar jurk, stellen dat de originele kleuren van het ontwerp anders zijn (namelijk: groen en paars), en speciaal voor de actrice custom zijn gemaakt. Tegenstanders van de gedachte wijzen op een ander feit: de achterkant van de jurk is roze, een kleur die niet voorkomt in de Palestijnse vlag. Bovendien stellen mensen dat ze het vergezocht vinden dat de rode loper zo’n cruciaal onderdeel zou spelen in haar vermeende statement. Als ze een statement had willen maken, had ze dat toch wel explicieter gedaan, in plaats van een kleur te kiezen (roze) die op rood lijkt?

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Jean Paul Gaultier couture lente/zomer 2023
©Spotlight

Mode en politiek

Of Cate Blanchett nu een boodschap wilde uitdragen of niet, één ding is onbetwistbaar: de actrice bewijst met haar look dat mode een gesprek op gang kan brengen, en verder kan rijken dan slechts een functie, trend of stijl. Zeker op de rode loper, waar elke outfit onder een vergrootglas komt te liggen en door talloze mensen wordt aanschouwd. Dan kan er wel degelijk een bepaalde intentie schuilen achter een look.

Uiteindelijk is de betekenis in the eye of the beholder, en kan iedereen er dus zijn eigen interpretatie aan geven. En dat is misschien ook precies wat in de eerste plaats de bedoeling was.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HAIDER ACKERMANN (@h.a)