barbiecore-domineerde-tijdens-de-dua-lipa-x-versace-show-in-cannes-255441
©ALFONSO CATALANO

Dinsdagavond vond de show plaats van een unieke samenwerking in de modewereld. Dua Lipa creëerde samen met Donatella Versace een collectie voor het Italiaanse modehuis, geïnspireerd op zwoele zomers genaamd La Vacanza. Wat de boventoon voert in de see now, buy now capsulecollectie? Barbiecore gemixt met de fierce Versace-stijl, met als resultaat de perfecte outfits voor een stijlvolle zomerlook.

Dua Lipa x Versace

Hoe de collectie tot stand kwam? “We maakten de keuze om samen een collectie te creëren tijdens een avondje uit in New York”, onthulde Dua Lipa tijdens een persconferentie en preview in Cannes, enkele uren voordat de capsulecollectie werd getoond tijdens een spetterende presentatie aan de Franse Rivièra. “Donatella en ik hebben in de loop der tijd veel samen gedaan, maar de kans om het atelier binnen te stappen en deel uit te maken van de Versace-wereld was absoluut geweldig.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De goede relatie van de zangeres met het modehuis begon in 2018. Toen droeg ze tijdens de Brit Awards, waar ze haar hit New Rules opvoerde, een Versace-badpak uit de lente/zomer 2018-collectie met de Tresor de la Mer-print. “Donatella heeft me vanaf het begin gesteund”, vertelde Dua. “Dat optreden was heel speciaal voor me.” In de jaren daarna heeft de ster vintage Versace gedragen bij de Grammy’s, model gestaan voor de collecties in de Britse Vogue en Donatella’s lente/zomer 2022-show geopend tijdens Milan Fashion Week.

Dua Lipa x Versace
©ALFONSO CATALANO

Gemeenschappelijke visie

Hoewel het niets nieuws is dat luxemerken een beroep doen op celebs als ambassadeurs, zie je het niet vaak dat een ster wordt uitgenodigd om het archief van een modehuis te verkennen en een collectie mee te ontwerpen. “Ik heb het gevoel dat ik de Versace-geschiedenis nu door en door ken, en ik voel me erg gelukkig dat ik de kans heb gekregen om in deze wereld te duiken”, aldus Dua. De zangeres kreeg in oktober te horen dat de capsulecollectie doorging, en begon meteen haar ideeën te noteren. “Ik begon met kleine schetsen. Ik stuurde ze naar Donatella en zei: wat vind je hiervan? Maar ik kan dus eigenlijk helemaal niet tekenen! Door onze gedeelde visie konden we gemakkelijk ideeën uitwisselen.”

Het was niet alleen een leerzame ervaring voor Dua Lipa, maar ook voor Donatella, benadrukte de creative director, die uitlegde dat de zangeres een waardevol inzicht gaf in hoe Gen-Z archiefstukken op een moderne manier interpreteert. “Het is zo belangrijk dat een stem buiten mijn team me komt vertellen hoe zij Versace ziet”, vertelde ze de pers in Cannes. “Dua vertegenwoordigt de vrouw van vandaag: ze is zelfverzekerd, sterk en ze heeft het vermogen om mensen te beïnvloeden – niet alleen omdat ze beroemd is, maar ook vanwege haar visie en waarden.”

Dua Lipa x Versace
©ALFONSO CATALANO

La Vacanza

De La Vacanza-collectie, die onmiddellijk na de show te koop was, combineert de Versace-signature met enkele herkenbare kenmerken van de stijl van de zangeres. “Je wil het meteen hebben”, zei Dua. “Als het mooi weer is, wil je er gewoon leuk uitzien.”

“De vlinder is iets wat we vaak laten terugkomen”, aldus Dua over het terugkerende motief, dat over minirokjes fladdert en op de bandjes van naaldhakken prijkt. “Het is fun, het is flirty.” Daarnaast is een glinsterende one shoulder-jurk met een turquoise ombré-effect geïnspireerd op Versace’s metallic jurk. “We hebben geprobeerd de klassieke Versace-identiteit met metallic mesh te creëren, en het iets toegankelijker te maken”, vertelde Dua. (“Een jonger persoon kan niet zoveel geld uitgeven”, vulde Donatella vervolgens aan.) Elders verschijnt een mix van twee archiefprints van het huis – de polkadot en de vlinder – op een capribroek en een bijpassende bh-top en bomberjack. “Ik hou hiervan”, zei Dua. “Je kunt je comfortabel voelen en tegelijkertijd heel sassy zijn.”

De stijl van de collectie leek een heuse ode aan de Barbiestijl en de langverwachte Barbie-film, met dank aan Greta Gerwig, waar ook Dua Lipa een rol in zal vertolken.

Dua Lipa x Versace
©ALFONSO CATALANO

Vrijheid en vertrouwen

Andere noemenswaardige La Vacanzastukken in deze Dua Lipa x Versace-collectie? Dua beschreef de giletjurk als een van haar favorieten. “Geobsedeerd is het goede woord. Ik ben erg, erg enthousiast over die jurk.” Haar mede-ontwerpster liet zich niet uit over haar persoonlijke favorieten van een collectie die volgens haar draait om “vrijheid en vertrouwen”. “Ik kan niet alles dragen, maar ik hou van alles”, zei Donatella. “Dua? Zij kan alles dragen!” Je shopt de nieuwe La Vacanza-collectie op de website van Versace.

Dua Lipa x Versace
©ALFONSO CATALANO

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.