fendi-geeft-een-high-fashion-draai-aan-de-zichtbare-lingerietrend-240110

Na een coutureweek vol dierfiguren, omgekeerde jurken en uitbundige frontrow-looks was het donderdag tijd voor de show van Fendi. Ontwerper Kim Jones zette een collectie neer die licht leek te geven, bestaande uit lichte tinten, ogenschijnlijk gewichtloze stoffen en stralende beautylooks. Ontdek hieronder de vijf belangrijkste punten van Fendi couture lente/zomer 2023.

Fendi couture lente/zomer 2023 

Het thema was lichtheid

“Lichtheid”, zei Kim Jones in een voorvertoning van zijn Fendi-coutureshow. “Lichtheid in kleur, lichtheid in stof, lichtheid in gelaagdheid.” Zijn boodschap kwam luid en duidelijk over in een collectie van vederlichte, zilverkleurige avondjurken in zachte pastels en metallics, die alle fijne kneepjes van de haute couture gebruikten, maar het silhouet – of zelfs het gewicht van het kledingstuk – nooit zwaar maakten.

Lichte tinten bij Fendi couture lente/zomer 2023
©Getty Images
1/5
Native Share

Baillie Walsh regisseerde de show

De collectie werd gepresenteerd in een klein amandelvormig optisch wit ruimteschip in het Palais Brongniart in Parijs. De productie markeerde Jones’ tweede samenwerking met regisseur Baillie Walsh, die een week geleden ook werkte aan zijn Dior-mannenshow. “Ik ging naar de ABBA Voyage die hij deed. Het is zo verbazingwekkend met de avatars. Ik zei, Baillie, je moet modeshows doen”, aldus Jones.

Fendi couture lente/zomer 2023
©Getty Images
2/5
Native Share

Materialen zijn anders dan ze lijken

Jones zei dat hij zich had laten inspireren door de affiniteit van zijn voorganger Karl Lagerfeld met materialen die niet zijn wat ze lijken. In de praktijk omhulde hij jurken met kant dat eigenlijk van leer was. Of bedekte hij hele creaties met piepkleine kraaltjes die er in het felle witte licht van Baillie’s ruimteschip uitzagen als gelamineerde stof. Jones ontweek wel het gebruik van bont, dat Fendi van oudsher kenmerkt.

Fendi's materialen zijn niet wat ze lijken
©Getty Images
3/5
Native Share

Inspiratie uit bergbeklimmen

In een andere interpretatie van lichtheid creëerde juwelier Delfina Delettrez Fendi-sieraden geïnspireerd op haar persoonlijke liefde voor het klimmen in de Dolomieten. “Ik wilde werken met alle accessoires en alle mechaniek en metallics van het klimmen. Niet het sociale klimmen!”, grapte ze. “Technische haken en vormen afgerond om ze vrouwelijker en organischer te maken.” Haar sculpturale zilveren stukken vatten onberispelijk de lichtheid van de collectie.

Beautylook bij Fendi couture lente/zomer 2023
©Getty Images
4/5
Native Share

Zichtbare lingerie

De lichtheid van Fendi’s collectie resulteerde in het gebruik van kant en veel doorschijnende stoffen. De couturecreaties kregen daardoor een boudoir-achtige uitstraling die sterk doet denken aan lingerie. High fashion-lingerie dan. Denk aan zijdezachte negligéjurken met kanten randen, satijnen bustiers en vloerlange jurken die zo gedrapeerd zijn dat ze als het ware de haute ‘onderkleding’ onthullen. Jones’ couturecollectie sluit hiermee naadloos aan op de nog altijd voortdurende zichtbare lingerietrend.

Lingerielook bij Fendi
©Getty Images
5/5
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.