scandinavische-glamour-ten-top-in-gesprek-met-jeanette-madsen-en-thora-valdimars-over-hun-rotate-x-hm-collectie-276186
©Rotate

Als er een label bekend staat om zijn levendige en sexy kijk op de Scandi-stijl, dan is het Rotate wel. Twee weken geleden brak het nieuws dat het Deense modelabel binnenkort een eigen collectie met H&M lanceert. Een die ter ere van hun vijfjarig jubileum hun iconische stijlen herinterpreteert in samenwerking met de Zweedse modeketen. Het resultaat? Scandinavische glamour ten voeten uit – maar wel draagbaar. In een exclusief interview met Vogue delen Rotate-oprichters en ontwerpers Jeanette Madsen en Thora Valdimars hun inspiratie achter de collectie en waarom je ook buiten de feestdagen voor glamour zou moeten kiezen.

Jeanette Madsen en Thora Valdimars over Rotate

Jeanette Madsen en Thora Valdimars leerden elkaar oorspronkelijk kennen als moderedacteuren bij het Kopenhaagse tijdschrift Costume. Al snel werd duidelijk dat de twee modeliefhebbers allebei een andere kijk hadden op de ‘klassieke’ versie van de Scandi-stijl. Een die kleurrijk, cool en ietwat sexy was, maar altijd met een quirky twist.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In 2018 besloten ze, bij gebrek aan het vinden van een merk dat deze stijl omarmde, hun banen op te zeggen en samen een modelabel te beginnen. Het uitgangspunt? Betaalbare en opvallende feestjurken met een coole upgrade. “We zijn het merk oorspronkelijk begonnen, omdat we betaalbare feestjurken in Scandinavië misten. Alles was vrij conservatief en we wilden iets leuks, sexy en betaalbaars om in uit te gaan of overdag te dragen, en dat tegelijk lang meegaat”, vertelt het duo. “Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds de manier waarop we ontwerpen. Een van onze populairste stijlen, de Kim-jurk, is al vanaf de eerste dag een bestseller en laat zien hoe onze jurken het hele jaar door gedragen kunnen worden bij verschillende gelegenheden.”

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Rotate x H&M
©H&M

Rotate x H&M

Deze initiële motivatie voor het starten van hun eigen modelabel vormt tevens de basis voor hun gezamenlijke collectie met H&M. De keuze om samen te werken met H&M was een natuurlijke evolutie van hun groei en een kans om een breder publiek te bereiken, stellen Madsen en Valdimars.

“Door de jaren heen hebben we H&M gekoesterd als een vertrouwde plek waar we altijd terecht konden voor de nieuwste trends en lastminute outfits”, vertelt het duo. “Toen we eenmaal met H&M in gesprek waren over een mogelijke samenwerking ging alles eigenlijk heel snel. Aangezien we dit jaar vijf jaar Rotate vierden, voelde het passend om de eerste zeven jurken die we ooit voor Rotate ontwierpen te eren als een testament van onze reis en groei. We dragen allebei deze eerste zeven jurken nog steeds. Dat is de essentie van deze collectie met H&M, die een nieuw leven inblaast en tegelijk een nieuwe draai geeft aan die typische Rotate-stijlen. Het is een enorme kans om onze krachtige en sensuele ontwerpen met een breder publiek te delen en meer mensen de mogelijkheid te bieden om het merk te ervaren. Dat is een belangrijke mijlpaal voor ons.”

Scandinavische glamour

De inspiratie voor de collectie komt niet alleen voort uit een terugblik op de iconische ontwerpen die het duo de afgelopen vijf jaar ontwierp, maar ook uit feestelijke beelden, de esthetiek van H&M, Scandinavische glamour en thema’s van empowerment en vrouwelijkheid. Net zoals hun eigen collecties zit ook deze capsulecollectie vol met hun inmiddels herkenbare positieve energie en fierceness met een speelse draai.

“De stijlen in deze collectie kenmerken zich door gedurfde en krachtige ontwerpen, waaronder hoge halslijnen, pofmouwen, ruches en minilengtes. Deze elementen weerspiegelen onmiskenbaar onze toewijding om krachtige en flatterende silhouetten te creëren voor de Rotate-vrouw. En dat is iedereen die zich empowered wil voelen, op haar eigen manier. Want ook met sexy kleding kun je kracht uitstralen.”

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Rotate x H&M
©H&M

Ook ná de feestdagen glamoureus

Met de lancering in de aanloop naar het feestseizoen, waarin partyjurken natuurlijk niet kunnen ontbreken, moedigen de ontwerpers iedereen aan om de collectie juist ook ná de feestdagen te dragen. Deze veelzijdigheid van de ontwerpen staat altijd centraal in Rotate’s filosofie, en dus ook in deze H&M-collectie.

Zo stellen Madsen en Valdimars: “Veelzijdigheid zit in de kern van Rotate. Je kunt onze stijlen altijd naar verschillende gelegenheden dragen, het hele jaar door, jaar na jaar. De witte Kim-jurk kun je zelfs dragen als een Rotate-bruid, de oranje Tasha-rok uit de collectie kan worden gecombineerd met een casual T-shirt of trui, en de Phoebe-jurk kan worden gedragen tijdens de zomer op het strand door het lichte materiaal en de midilengte.”

Dus, hoe voel je je wanneer je een jurk uit de collectie draagt? “Zelfverzekerd, sexy en krachtig!”, aldus Thora Valdimars en Jeanette Madsen. Zo zouden we ons volgens het duo als vrouwen altijd moeten voelen, of het nu de feestdagen zijn of niet.

De Rotate x H&M collectie is vanaf 28 november verkrijgbaar bij H&M

Rotate x H&M
©H&M