jw-anderson-over-zijn-nieuwe-uniqlo-collectie-die-alles-is-waar-onze-preppy-garderobe-van-droomt-248614
©Uniqlo

Van zijn vernieuwende collecties voor het Spaanse modehuis Loewe tot eigenzinnige moderne stukken onder zijn eigen gelijknamige merk – het is geen geheim dat JW Anderson een van onze favoriete ontwerpers van het moment is. Goed nieuws voor ons, want de stijlvolle visie van de ontwerper is voor een groot publiek toegankelijk door zijn langdurige samenwerking met Uniqlo – een andere favoriet. Donderdag lanceert een nieuwe JW Anderson x Uniqlo- collectie. We spraken de ontwerper over zijn nieuwe collectie, een die alles bevat waar een preppy modehart sneller van gaat kloppen.

JW Anderson x Uniqlo

JW Anderson werkt al sinds 2017 samen met Uniqlo en elke collectie zit vol klassiekers met een twist die jarenlang een aanvulling op je garderobe zullen zijn. Niet gek aangezien zowel de Britse ontwerper als de Japanse retailer bekendstaan om hun tijdloze en tegelijk moderne ontwerpen. Die moderniteit wordt nu gemixt met een van de meest kenmerkende stijlen van het moment; de preppy aesthethic.

Het is dan ook niet gek dat deze collectie is geïnspireerd op traditionele sporten die op Britse universiteiten worden gespeeld. Denk aan tennis en polo, maar ook voetbal en cricket. De collectie heet niet voor niets geheel toepasselijk A Sporting Way of Life. Het resultaat? Van kleurrijke poloshirts (een van de favoriete items van Hailey Bieber en Rihanna) tot gebreide vesten en veelzijdige gestreepte tops en geplooide rokjes. Ja, ook het populaire tenniscore is een rode draad door deze collectie. Het geeft ons stijlvolle, preppy-chic Gossip Girl-vibes (van, niet onbelangrijk, de originele versie van de serie). Need we say more? 

JW ANDERSON X UNIQLO
©Uniqlo

In gesprek met JW Anderson 

We spraken de ontwerper over de inspiratie achter zijn nieuwe collectie, of hij zelf als jonge jongen ook zo’n fanatieke sporter was en waarom hij precies voor deze stijl koos. Lees mee.

Gefeliciteerd met de nieuwe collectie. Je lijkt in je werk vaak geïnspireerd te zijn door kunst of sport. Hoe vind je deze verschillende inspiratiebronnen?

“Ik vind overal inspiratie en ontdek voortdurend dingen die ik interessant vind. Ik ben eigenlijk op zoek naar elementen die iets in me los maken. Dat kan van alles zijn; van een persoon of een kunstwerk tot simpelweg een tafel die er bijzonder uitziet.”

De preppy items in deze collectie zijn gebaseerd op de traditionele sportkleding van Britse universiteiten. Aangezien je zelf Noord-Iers bent, is dit het soort kleding waarmee je zelf opgroeide of is het een hele andere wereld?

“De sportwereld en atleten hebben altijd mijn belangstelling gehad, maar ik heb er zelf niet veel mee gedaan. Mijn vader was rugbyspeler, dus dat heb ik vaker gedaan toen ik jonger was. Als ik het vertaal naar mode is het aspect van comfort iets wat ik heel interessant vind. Uiteindelijk is dat voor mij een van de belangrijkste onderdelen in mode.”

Hoe zou je zelf deze items dagelijks combineren? 

“Zoals bij elke collectie met Uniqlo is ook deze gebaseerd op het opbouwen van een garderobe. Het zijn items die je het hele jaar door kan dragen en met allerlei dingen kan combineren. Een voorbeeld is de nieuwe AirSense-blazer –  die voor het eerst in onze samenwerking terugkomt. Het ontwerp heeft zo’n vernieuwende pasvorm en materiaal. Je kan het combineren met een eenvoudige, klassieke jeans en toch voelt het tegelijk heel modern.”

Wat is er zo bijzonder aan je langdurige samenwerking met Uniqlo? 

“Werken met Uniqlo is een geweldige kans om een wereldwijd publiek te kleden. Je bereikt een grotere groep mensen waardoor je ook anders gaat nadenken over ontwerpen. Er zijn veel mensen die een persoonlijke verbinding hebben met de stijl van het merk. Ik draag bijvoorbeeld constant Uniqlo-ontwerpen, er zijn zoveel goede basics die overal bijpassen. De ontwerpen zijn toegankelijk, maar toch met aandacht voor detail gemaakt. Het is die visie in combinatie met goede kwaliteit die hen onderscheidt van de rest.”

Is het heel anders om een collectie voor Uniqlo te ontwerpen dan voor Loewe of je eigen merk? 

“Ik zie projecten en modeseizoenen als hoofdstukken in een jaar. Als je zoals ik tussen twee merken werkt, richt je je op verschillende gebieden van de markt. Elk merk dient verschillende behoeftes van verschillende mensen. Zo onderscheiden ze zich van elkaar, ook op een creatieve manier voor mij als ontwerper. Door samenwerkingen als deze kan ik een nog groter publiek overwegen in het ontwerpproces. Het is een combinatie van die verschillende elementen die me boeit. Zo blijf ik geïnspireerd.”

De nieuwe JW Anderson x Uniqlo collectie is vanaf vandaag verkrijgbaar in Uniqlo-winkels en op de webshop van Uniqlo.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door UNIQLO Europe (@uniqloeurope)