koningin-maxima-bewijst-fan-te-zijn-van-de-groutfit-291768
©Getty Images

Ooit van de term ‘groutfit’ gehoord? Het is een combinatie van ‘grijs’ en ‘outfit’, ofwel een compleet grijze outfit. Daarbij moet je niet denken aan saaie trainingspakken of een afgezaagd kantooruniform. Nee, grijs is veel meer dan dat. Kijk bijvoorbeeld naar de herfst/winter 2023-catwalks, die een pleidooi vormden voor een volledig grijze look. Iemand die een elegante manier heeft gevonden om de monochrome look te omarmen, is koningin Máxima, die dinsdag in haar versie van de groutfit verscheen.

Koningin Máxima in de groutfit

De koningin was afgelopen dinsdag aanwezig bij de lancering van de online tool Checkers in Den Haag. Met de tool kunnen volwassenen leren hoe ze jongeren met psychische problemen kunnen ondersteunen. Maxima is beschermvrouwe van MindUS dat programma’s ontwikkelt ter ondersteuning van de geestelijke gezondheid van jongeren. Voor het evenement koos ze voor een grijze outfit van het Belgische modehuis Natan, bestaande uit een getailleerd jasje met krachtige schouders en een wijde pantalon in een lichtere tint grijs. Toegegeven: Máxima’s look was niet een volledige groutfit, aangezien ze een zwarte wollen cape droeg (eveneens van Natan) en een paar zwarte leren hakken van Gianvito Rossi.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een opvallend detail waren de twee glinsterende broches in de vorm van spinnen, die bevestigd waren op het jasje van de koningin. Ze zijn afkomstig van het Argentijnse juwelenmerk Celedonio, dat vaker inspiratie haalt uit flora en fauna voor het creëren van hun stukken. Máxima’s oorringen komen van het Nederlandse sieradenlabel Lott Gioielli.

Grijs voor de lente

Máxima bewijst hiermee dat een groutfit ook goed kan werken voor de lente. Een volledig grijze look kan namelijk ook heel fris aanvoelen, aangezien de kleur zachter is dan zwart en minder in your face dan, zeg, barbieroze of vuurrood. Van top tot teen in het grijs gaan, maakt een gepolijst statement en geeft een chique draai aan veel items, zoals een eenvoudige wollen trui of een geplooide rok. Daarbij komt dat grijze kledingstukken tijdloos zijn en vaste waarden vormen in elke garderobe. Probeer deze lente bijvoorbeeld een oversized lichtgrijs pak of een satijnen maxirok met daarop een kasjmieren trui – looks die modern aanvoelen, maar jaren later hun charme behouden.

Koningin Máxima draagt een groutfit
©Getty Images
De koningin in een grijze look
©Getty Images