na-8-jaar-maakt-linda-evangelista-haar-terugkeer-op-het-met-gala-296534
©Getty Images

Ook Linda Evangelista was te zien op de trappen van het Met Gala 2024. Dit is het eerste Met Gala voor het supermodel sinds 2015, na haar terugkeer in het openbare leven in september. “Ik kan niet geloven dat ik ga”, vertelde Evangelista aan Vogue. De ‘Super’ sierde het modefeest aan de arm van juwelenontwerpster Ana Khouri en droeg een op maat gemaakte jurk van Khaite.

Linda Evangelista in Khaite tijdens Met Gala 2024

Terwijl andere deelnemers er vaak voor kiezen om buiten de realiteit te treden voor de grote avond van de mode, wilde Evangelista zich vooral zichzelf voelen. Daarom koos ze voor een label dat een steunpilaar in haar kast is. “Ik draag veel Khaite in mijn echte leven.” Evangelista nam contact op met Khaite-ontwerper Catherine Holstein om te vragen of zij haar look wilde ontwerpen. “Ze zei ja en ik was zo enthousiast!”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Evangelista had maar één verzoek voor de avond: geen zwart. “Het enige wat ik echt wilde doen was mezelf uit het zwart halen”, zegt ze. Samen kwamen ze uit op een gazar van organische zijde die over Evangelista’s lichaam werd gedrapeerd. “Het is dromerig en licht – licht als een wolk. Ik voel me er zo comfortabel in en ik ben echt, echt, echt gelukkig.”

Catherine Holstein over de jurk

“Omdat Linda een legendarisch icoon is, wilden we niets liever dan haar gezicht omlijsten en dat concept zo simpel mogelijk houden”, vertelt ontwerper Catherine Holstein aan Vogue. “De stof drapeerde letterlijk om haar hele lichaam tot aan haar sleutelbeen om Ana’s prachtige juwelen te benadrukken. Werken met hen beiden was een absolute droom die uitkwam.”

Sieraden van Ana Khouri

Het model, dat op de middelbare school edelsteenkunde studeerde, vond het geweldig om samen te werken met Khouri, die voor de gelegenheid kroonluchteroorbellen van toermalijn maakte van twee verschillende tinten groene stenen. “Het voelt heel natuurlijk voor mij om naar de natuur te kijken voor mijn ontwerpen”, zegt Khouri. “Daarom voelde het thema van dit jaar perfect. De groene toermalijn oorbellen die ik heb gemaakt hebben de mooiste edelstenen die de natuur en de tijd die voor ons ligt vastleggen.”

Ook werd de juwelier geïnspireerd door haar cliënt. “Linda’s ogen zijn zo speciaal. Hun schoonheid is echt ongeëvenaard”, zegt ze. “Ik wilde een voorbeeld nemen aan haar oogkleur en een ‘ongeëvenaard’ paar oorbellen creëren: één set onmogelijk blauwe stenen zoals haar ogen en één set stralend groene stenen die teruggrijpen naar de natuur.”

De sculpturale oorbellen bevatten 91 karaat toermalijn en diamanten en zijn gemaakt van 18 karaat fair-mined goud. “Toen ik ze zag, stierf ik bijna”,  zegt Evangelista over de oorbellen.

Voorgaande jaren

Hoewel ze sinds China: Through the Looking Glass niet meer naar het Met Gala ging, stond Evangelista elf keer op de loper van de modeavond. Haar eerste keer was in 1993, tijdens Diana Vreeland: Immoderate Style, met een zwarte enkellange jurk met geweven bandjes van Karl Lagerfeld voor Chloé, die uit haar eigen kast kwam. “Ik deed de campagnes en na de show koos ik een aantal jurken uit die ze me gaven”, herinnert Evangelista zich. “Dus dit kwam uit mijn kast. Het was toen een andere ervaring.”

Sindsdien heeft het model verschillende looks aangetrokken voor de grote avond van de mode. Voor Haute Couture in 1995 droeg ze een jaren tachtig-achtige zwarte kanten strapless jurk van Chanel en een parelsnoer. En voor Punk: Chaos to Couture in 2013 koos ze voor een grijze wolk van tule van Marchesa. Voor haar laatste optreden in 2015 liep Evangelista vooruit op de coquettetrend van nu. Dit deed ze door een rode jurk van Moschino te dragen met een oversized zwarte strik gedrapeerd over één schouder.

Evangelista heeft tijdens vele Met Gala’s al heel wat looks uit het stijlspectrum gedragen, maar vanavond was misschien wel haar favoriet tot nu toe. “Ik denk dat beide vrouwen het goed doen en ik hou gewoon zoveel van hun smaak”, zegt ze over Holstein en Khouri. Maar het belangrijkste is: “Het voelt als mij.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.