de-5-hoogtepunten-van-london-fashion-week-lente-zomer-2023-223946

Het was een onvergetelijke London Fashion Week lente/zomer 2023 in de Britse hoofdstad. Onvergetelijk door het overlijden van koningin Elizabeth, maar ook door déze vijf hoogtepunten.

London Fashion Week lente/zomer 2023: de hoogtepunten

De modeweek in Londen was opmerkelijk te noemen. Hoewel Burberry en Raf Simons – die voor het eerst zijn collectie in Londen zou presenteren – hun show hadden afgelast, was het grootste deel van de Londense modewereld van mening dat shows laten doorgaan de beste manier was om de overleden monarch te eren. “Er is een zeer sterke relatie tussen de Britse mode en de koninklijke familie, dus ik denk dat het passend is dat we doorgaan”, zei Daniel W. Fletcher, die de modeweek in Londen aftrapte met een tranentrekkende show.

Daniel W. Fletcher

Op donderdag 16 september, de eerste dag van London Fashion Week, vroeg de Londense ontwerper Daniel W. Fletcher een minuut stilte om koningin Elizabeth te eren. Na de stilte volgde spannende muziek en werd de donkere ruimte gevuld met indrukwekkende spotlights. Het eerste model liep in een zwart pak met zwarte armband ter ere van koningin Elizabeth. “De koningin betekende zoveel voor veel mensen in dit land. Omdat ik dit jaar in mijn eigen leven een aantal mensen heb verloren, leef ik mee met mensen die verdriet hebben”, vertelde Fletcher aan Vogue.

©Carlo Scarpato / Gorunway.com
1/5
Native Share

Feben 

Feben is een van de meest veelbelovende designers van deze tijd en dat was te zien buiten bij het NEWGEN-gebouw op de tweede dag van London Fashion Week. De meterslange rij voor de show weerspiegelde de inspirerende en hoopvolle sfeer. De atmosfeer rondom de show greep het gevoel dat heerste tijdens London Fashion Week: er is een nieuwe garde jonge creatievelingen, ontwerpers en modellen en ze zijn prominent aanwezig.

Die ‘wisseling van de wacht’ kwam samen tijdens de spraakmakende show van Feben. De sprankelende, stoere en eclectische lente/zomer 2023-show van de jonge vrouwelijke designer was een mustsee. Niet alleen door de prachtige kleren, maar ook omdat Feben de toekomst van mode weergeeft.

©Gorunway.com
2/5
Native Share

Edward Crutchley

De modeshow van Edward Crutchley, die plaatsvond in een parkeergarage, had veel spraakmakende momenten. Om er een aantal te noemen: de torenhoge holografische hakken, de geinige indie sleaze mutsen en natuurlijk: de jaw-dropping finalelook die nog jaren in ons geheugen gegrift zal staan. Met inspiratie uit de Griekse mythologie is de collectie meer dan just pretty clothes. Over alles is nagedacht en ieder detail – van de holografische nagels tot de veelzijde pasvormen – is verweven met een krachtige politieke boodschap.

Het Engelse woord protean, afgeleid van het verhaal van de Griekse Proteus, is het vermogen om te veranderen, of om ‘vloeibaar’ te zijn in het denken. “Het is heel relevant om daar nu over te praten”, zei Crutchley tegen Vogue. “Vooral nu onze nieuwe premier een afschuwelijke kijk heeft op het lichaam van mensen en het recht om hun eigen lichaam te bezitten”, legt Crutchley uit. Liz Truss is de nieuwe Britse premier en ze heeft zich fel uitgesproken tegen transgender personen.

©Isidore Montag / Gorunway.com
3/5
Native Share

KNWLS

Y2k-liefhebbers hadden zeker bij de show van KNWLS moeten zijn. De lente/zomer 2023-show van KNWLS waar iedere look – alle 32 – waanzinnig goed zijn. Het Londense label, gedragen door stijlvolle it-girls als Kylie Jenner en Bella Hadid, liet zien meer te zijn dan een hype.

Naast de inmiddels bekende KNWLS-tops met zigzaggende bandjes en korte jasjes zag je tijdens de show ook een flinke dosis glimmer (zoals de titel van de show). Opvallende sieraden,  jaren 90 geïnspireerde kapsels en glanzend haar zorgden voor een gevoel van glamour. “We wilden reageren op de chaos in de wereld met iets hoopvols”, legt Knowles uit. “Er zit een gevoel van comfort en nostalgie in de stukken. Een gemak en moeiteloosheid, maar die stoere KNWLS-vrouw is er nog steeds”, liet Knowles aan Vogue weten.

©Gorunway.com
4/5
Native Share

Erdem 

De beeldschone modeshow van Erdem vond een avond voor de begrafenis van koningin Elizabeth plaats. De show straalde een goed doordacht en vooral mooi eerbetoon aan de Britse monarch uit. Dat de show een knipoog was naar het verleden was geen verassing. Erdem Moralioglu is een ontwerper met een passie voor geschiedenis. En deze collectie had – zoals hij achteraf uitlegde – te maken met zijn fascinatie voor het werk van museumconservatoren.

De lente/zomer 2023-collectie van de Turks-Britse ontwerper bevatte prachtige jurken die goed tot hun recht kwamen door modellen die langzaam door de gangen van het British Museum liepen. Drie modellen droegen sluiers over hun gezichten. In veel culturen, ook in de geschiedenis van de Britse, is het dragen van een zwarte tule over het gezicht een visueel symbool van verdriet. De show voelde daarom als een waardig en liefdevol afscheid van koningin Elizabeth.

©Gorunway.com
5/5
Native Share