van-suikerzoete-pastels-tot-claudia-schiffer-5-dingen-die-je-moet-weten-over-versaces-lente-zomer-2024-show-269201

De lente/zomer 2024-show van Versace was een extravaganza vol supermodellen (van toen en nu). Denk Claudia Schiffer, Kendall Jenner en Gigi Hadid. Vogue’s Anders Christian Madsen doet verslag van Versace tijdens Milan Fashion Week, een show vol zoete pastelkleuren.

Versace lente/zomer 2024-show tijdens Milan Fashion Week

Claudia Schiffer sloot af

Claudia Schiffer (53) bracht Barbiecore naar een ander anatomisch niveau en sloot de Versace-show af in een tweekleurige maliënkolderjurk. Als de blonde versie van een Grieks standbeeld verpersoonlijkte ze een collectie doordrenkt met tijdloze handelsmerken van het huis. Geüpdatet voor een nieuwe generatie.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

 

Op dezelfde avond ging de docuserie The Super Models van Apple in première. De serie gaat over Schiffer en vier collegalegendes – met verschijning van Donatella Versace – en laat zien dat de fascinatie voor de originele supermodellen en de vroege jaren negentigcultuur, nog lang niet voorbij is. Versace speelde een grote rol in hun carrière: denk de mentaliteit en houding die erbij hoorde.

Claudia Schiffer Versace
©Daniele Oberrauch / Gorunway.com
1/5
Native Share

Sorbet-achtige kleuren

“Een krachtige vrouw met een vleugje zoetheid”, zei Donatella Versace in een preview, omringd door sorbetkleurige katoenen tweedpakken en maliënkolderjurken versierd met het schaakbordmotief van haar broer Gianni uit lente/zomer 1982. “Er zit ook een lieflijkheid in de mannenmode. Hij laat zijn persoonlijkheid zien door middel van zachtheid”, voegde ze eraan toe. De collectie presenteerde een gedeelde garderobe die aanvoelde alsof de tijd van nu stilstond. Na een pastelkleurige Barbiecore-zomer van bubblegum kauwende Gen Z’s, waren Versaces meisjesachtige rokken en cartooneske tailoring een wandelend manifest voor de tijdgeest. Natuurlijk deed Donatella’s broer dit allemaal al voor lente/zomer 1995, maar wat is dertig jaar tussen mode en mainstream-evolutie?

Versace lente/zomer 2024
©Daniele Oberrauch / Gorunway.com
2/5
Native Share

Het schaakbord vierde hoogtij

Het schaakbordmotief uit 1982 was hét embleem van de collectie. Het weerkaatste in de vloer van de wervelende catwalk en zorgde voor de verhoogde grafische waarde die Donatella zei te voelen voor het seizoen. Toegepast op jaren zestig-jurken en gebeeldhouwde rokpakken, en een nieuwe kijk op het bowlingpak voor mannen, maakte de geometrie de weg vrij voor ruiten in onder andere damespakken. “De collectie is vrolijk en scherp, de Versace-vrouw vrij en levendig e de Versace-man zelfverzekerd en gedurfd”, aldus Donatella. De soundtrack met Madonna’s Justify My Love uit 1990 – weer helemaal terug nadat het de avond ervoor ook werd gedraaid bij Tom Ford – onderstreepte dit.

Versace zomer/lente 2024
©Daniele Oberrauch / Gorunway.com
3/5
Native Share

Doordrenkt met popcultuur

“We ontwierpen dit jasje voor Prince voor zijn tournee. Hij had het in elke kleur”, vertelde Versace, wijzend op het herenjack met één rij knopen dat overal in de show te zien was. Ze verwees naar een van de vroege jaren negentig uitstapjes van de artiest. Als Versace spreekt tot nieuwe generaties – die hun eigen supermodellen maakten van Kendall Jenner en Gigi Hadid – dan is het geïnspireerd op de eigentijdse mode- en entertainmentcultuur uit de jaren tachtig en negentig. De culturele primeurs die Prince, Michael Jackson en Madonna creëerden (allemaal Versace) zullen niet snel meer voorkomen. Via dit modehuis kun je toch nog steeds de geest van toen opsnuiven, zelfs als je na het millennium geboren bent.

Versace show lente/zomer 2024
©Daniele Oberrauch / Gorunway.com
4/5
Native Share

Versaces nieuwe tassen

Versace maakte van de gelegenheid gebruik om twee nieuwe tassen te debuteren: de Athena, een grote tote bag versierd met een groot oud Versace-logo en de Medusa ’95 handtas, die voortborduurde op de hardware die Gianni Versace dat jaar als tasdecoratie lanceerde. De tas werd aangevuld met een herenschoen met slingback met dezelfde naam. Net als schoenen met striklint en een aantal jaren negentig sandalen met kurkzolen.

tas versace
©Daniele Oberrauch / Gorunway.com
5/5
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.