vogue-talent-carlos-victimo-de-camera-is-een-vehikel-om-mijn-gevoel-visie-en-dromen-met-de-wereld-te-delen-279130
©Carlos Victimo, Vogue Nederland, januari/februari 2024

Carlos Victimo is een van de talenten die Vogue uitkoos na een open call aan aanstormend talent – om ruimte te bieden aan een nieuwe generatie makers. Er werden maar liefst 180 uitgedachte concepten ingestuurd. Daaruit werden vijf creatieve teams geselecteerd, die studio’s plus volledige productie- en stylingbegeleiding tot hun beschikking kregen om hun concept uit te werken. Het volledige resultaat is te zien in Vogue’s januari/februari 2024-nummer, dat vanaf 21 december in de winkel ligt en hier online te bestellen is.

Vogue Talent: Carlos Victimo

Carlos Victimo’s werk is edgy, het heeft een soort popart-feel. Hij werkt veel met beweging, schuwt het ongemakkelijke niet, zowel in verhaal – het falling down, climbing up principe dat ieder mens kent was duidelijk vertaald – als in poses, setting en styling. Zijn concept maakte meteen nieuwsgierig. 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

“Al sinds mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in fashion en creativiteit. Mijn vader was muzikant, mijn moeder verkocht beautyproducten. Ik voelde me toen al aangetrokken tot esthetiek – kleuren, vormen, stijl. Ik heb lang gewerkt als stylist in mijn thuisland Mexico. Bijna vier jaar geleden kocht ik mijn eerste camera in Japan. Toen kwam ik tot de ontdekking dat fotografie mijn vorm van creëren is. De camera is een vehikel om mijn gevoel, visie en dromen met de wereld te delen. Ik voel me thuis achter de camera en ook hier, in Nederland waar ik een community met gelijkgestemden heb gevonden.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat is je concept en welk verhaal wil je ermee vertellen?

“Als mens, en specifiek als kunstenaar, heb ik lang het gevoel gehad dat ik niet goed genoeg was, nergens echt bij hoorde en moest veranderen om gezien en gehoord te worden. Mijn concept vertaalt de zoektocht naar je eigen plek in de wereld vinden. Hoe dat vaak met veel vallen en opstaan gaat, maar hoe je jezelf hierin kunt dragen en ruimte in mag nemen. Het is begonnen met mijn visie en concept, maar daarna is het echt een groepsproject geworden. Ik ben heel dankbaar dat ik zelf mijn team heb mogen samenstellen bestaande uit mensen die ik bewonder op creatief en menselijk gebied en met wie ik me verbonden voel.”

Welke thema’s staan centraal in je werk?

“Om eerlijk te zijn kan vrijwel elk thema iets in me raken of me enthousiasmeren. Voor mij is het belangrijk dat er een vuurtje wordt aangewakkerd en ik gevoed word door de creativiteit van de mensen met wie ik samenwerk. Ik geloof in samenspel: hoe je vanuit verschillende perspectieven een nóg gelaagder verhaal kunt vertellen. Dat is zo mooi en troostend aan kunst. Er zijn zo veel verschillende vormen, invalshoeken en mogelijkheden om te vertalen naar beeld.”

Wat zijn je toekomstdromen?

“Ik wil niet te veel bezig zijn met morgen, maar genieten van vandaag. Ik hoop dat mijn passie nooit eindig is. Dat is mijn grootste intentie voor de toekomst. Ik wil blijven luisteren naar mijn intuïtie en open blijven staan voor elke kans die op mijn pad komt.”

Concept en fotografie: Carlos Victimo

Styling: Misha Kratina