vogue-talent-faouziat-biera-faous-dat-je-blijft-kijken-nadenken-en-voelen-dat-wil-ik-bereiken-met-mijn-werk-279150
©MARIA BODIL, Vogue Nederland, januari/februari 2024

Faouziat Biera Faous is een van de talenten die Vogue uitkoos na een open call aan aanstormend talent – om ruimte te bieden aan een nieuwe generatie makers. Er werden maar liefst 180 uitgedachte concepten ingestuurd. Daaruit werden vijf creatieve teams geselecteerd, die studio’s plus volledige productie- en stylingbegeleiding tot hun beschikking kregen om hun concept uit te werken. Het volledige resultaat is te zien in Vogue’s januari/februari 2024-nummer, dat vanaf 21 december in de winkel ligt en hier online te bestellen is.

Vogue Talent: Faouziat Biera Faous

Faouziat Biera Faous’ concept was uitgebalanceerd en erg beeldend; ze schiep meteen een visuele wereld waar je in wilde verdwijnen. Ze speelt met symmetrie en asymmetrie in perspectief, kleur, styling en in de manier waarop verschillende modellen samen bewegen. Haar ideeën zijn krachtig; haar sterke visie was meteen voelbaar. 

Hoe ben je begonnen met styling?

“Ik heb Fashion Design en daarna Fashion Branding gestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute en was meteen geïnteresseerd in styling. Ik heb de afgelopen jaren vooral commercieel werk gedaan. Onder meer voor Daily Paper, Netflix, The New Originals, Centraal Museum en Calvin Klein. Ik heb veel geleerd, maar wil nog meer kanten van mezelf ontdekken. Ik wil op een creatieve, vrije manier verhalen vertellen en onderzoeken wat voor mogelijkheden hier liggen in de modewereld.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat is je concept en welk verhaal wil je ermee vertellen? 

“In deze serie speel ik met het idee van eindeloze mogelijkheden wanneer je de sprong Down the Green Rabbit Hole durft te nemen aan de hand van het concept van Phi. Dit concept komt veel terug in kunst, architectuur en natuur en is ontwikkeld rond het idee van eindeloze mogelijkheden van de gulden snede, die bekendstaat om haar esthetische kwaliteiten. Dat heb ik geprobeerd te vertalen in een architectonische compositie van kleur en vorm. Ik nodig de kijker uit om in een spiraal naar beneden te gaan, naar het konijnenhol van visuele harmonie en evenwicht dat je kunt vinden in de subtiele dans van Phi.”

Welke thema’s staan centraal in je werk?

“Ik wil de verhalen van mensen vertellen die nog lang niet genoeg gehoord worden. Ik wil zwarte cultuur vieren, er is namelijk zo veel om te vieren – zo veel schoonheid in de mensen, in muziek, rijkdom in cultuur. Het vertellen van verhalen rondom diaspora, voornamelijk mijn eigen Afrikaanse diaspora, komt veel terug in mijn werk. Ik krijg veel mooie reacties van mensen die zich herkennen of aan het denken worden gezet. Ik heb als mens en maker een brede interesse, het is soms nog zoeken hoe ik én verhalen kan vertellen die dicht bij me staan én me in de breedte kan ontwikkelen.’ 

Wat zijn je toekomstdromen?

“Ik wil me naast styling meer gaan richten op art direction en vanuit daar doorgroeien naar een rol van creative director. Kleding zal altijd mijn eerste liefde blijven, maar ik wil meer de diepte in, een verhaal vertellen dat in elk aspect van een beeld terugkomt. Ik wil samenwerken met iemand als modejournalist en creative director Ib Kamara. Zijn werk is complex, gedurfd en gelaagd. Je blijft kijken, nadenken en voelen. Dat wil ik ook bereiken met mijn werk.”

Concept en styling: Faouziat Biera Faous

Fotografie: Maria Bodil