vogue-talent-nella-ngingo-je-kunt-in-een-paar-minuten-een-heel-nieuwe-wereld-creeren-als-je-echt-goed-kijkt-279119
©Nella Ngingo, Vogue Nederland, januari/februari 2024

Nella Ngingo is een van de talenten die Vogue uitkoos na een open call aan aanstormend talent – om ruimte te bieden aan een nieuwe generatie makers. Er werden maar liefst 180 uitgedachte concepten ingestuurd. Daaruit werden vijf creatieve teams geselecteerd, die studio’s plus volledige productie- en stylingbegeleiding tot hun beschikking kregen om hun concept uit te werken. Het volledige resultaat is te zien in Vogue’s januari/februari 2024-nummer, dat vanaf 21 december in de winkel ligt en hier online te bestellen is.

Vogue Talent: Nella Ngingo

De portretten van Nella Ngingo zijn sterk en sprekend – ze schetst een wereld tussen fantasie en realiteit die speels is. Haar werk bevat invloeden van een fotograaf als Koto Bolofo, maar heeft ook die verfrissende, hedendaagse en spannende touch waarnaar we op zoek waren. 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

“Ik werk ook als model, maar kon tijdens de coronalockdowns niet meer reizen en was aan huis gebonden. Toen ben ik begonnen met foto’s maken – fotografie heeft me altijd getrokken, ik zocht naar meer creatieve vrijheid om mijn verhaal te vertellen. Ik kocht een camera en begon gewoon wat te experimenteren en te spelen met verschillende perspectieven en licht, oefende op vrienden, beleefde meteen veel plezier aan het fotograferen en voelde hoe puur deze kunstvorm is. Je kunt binnen een paar minuten een heel nieuwe wereld creëren als je écht goed kijkt.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat is je concept en welk verhaal wil je ermee vertellen? 

“De kern van mijn concept gaat over fantasie: ik wil de kijker uitdagen mee te gaan op een reis waar ik vrijheid en verbeelding oproep, maar ook herkenning en realisme. Dat doe ik door een spel van licht en schaduw te creëren, maar ook door verschillende lagen in styling en decor te vormen, het model op verschillende manieren door de ruimte te laten bewegen. Ik wil zowel beweging als stilstand creëren en de toeschouwer uiteenlopende perspectieven aanreiken. Je beweegt je door mijn verhaal, maar je kunt ervan maken wat je zelf wil.”

Welke thema’s staan centraal in je werk?

“Ik vind het leuk om door verschillende lagen van mensen heen te breken en nieuwe perspectieven te tonen. Ik wil mensen vastleggen die je nog veel te weinig terugziet in de media en op beeld, of alleen op een eendimensionale wijze. Zwarte mensen bijvoorbeeld worden in (mode)fotografie vaak een beetje gepolijst om likeable te zijn voor de massa. Ja, we zijn zwart, maar we zijn niet één teint; ja, we zijn zwart, maar we hoeven geen token te zijn. Als fotograaf wil ik iemands ware aard en de verschillende aspecten waaruit een persoon bestaat vangen. Mijn werk draait niet alleen om zwarte mensen, maar het is wel mijn focus, juist omdat ik deze beelden zelf heb gemist in mijn jeugd.”

Wat zijn je toekomstdromen?

“Ik ben niet zo gericht op de toekomst, leef graag in het hier en nu. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij alles wat er nu gebeurt, hoeveel kansen ik krijg als mens en fotograaf. Hoe waardevol het is om met mijn vrienden samen te kunnen werken en zo veel plezier te kunnen beleven. Het enige moment dat er echt toe doet is het nu, hier wil ik blijven leven en groeien.”

Concept en fotografie: Nella Ngingo

Styling: Yaw Tieku Appiah