de-sportieve-look-is-on-trend-in-gesprek-met-sporty-spice-mel-c-de-moeder-van-de-sportieve-stijl-299977

Na een paar atletische collecties op de catwalk en met de Olympische Spelen in Parijs in het vooruitzicht, is de sportieve stijl klaar om het straatbeeld deze zomer te domineren. Het begon allemaal in Engeland, vorige zomer, waar voetbal een ware koploper werd en Grace Wales Bonner en Martine Rose samenwerkingen aangingen met respectievelijk Adidas en Nike. In New York lanceerde Bode’s Emily Adams Bode Aujla onlangs Bode Recreation, een sublabel met een focus op sportieve kleding. Het label strikte een Nike-samenwerking en lanceerde een collectie bestaande uit sportieve sneakers en ready-to-wear. Kortom, er is geen beter moment om je sportkleding uit de kast te trekken dan nu. Toen ik nadacht over alle sportieve trends die de mode-industrie hebben overgenomen, kwam ik steeds terug bij één vrouw: de onnavolgbare Melanie Chisholm (bij jou, mij en de rest van de wereld beter bekend als Mel C of Sporty Spice), de onbetwiste moeder van de sportieve stijl. Bijna dertig jaar later is de sportieve stijl van Mel C, bestaande uit trainingspakken, croptops en Nike Air Max-sneakers, nog steeds ongeëvenaard.

In gesprek met Sporty Spice Melanie Chrisholm

Als je een tiener was in 1997, dan weet je waarschijnlijk nog dat je helemaal weg was van de Wannabe-debuutvideo van de Spice Girls. Al snel kwam de persoonlijkheid van elke zangeres naar voren door hun opvallende kleding. Zo was er Geri Halliwell in een lovertjespakje over een zwarte panty (“Ze droeg altijd wel een gekke outfit die ze in een kringloopwinkel had gekocht”, merkt Chisholm op); Emma Bunton in een witte jurk met bijpassende plateausandalen; Victoria Beckham in een zwarte bodycon-jurk en elegante enkellaarsjes met hoge hakken; Mel B in een limoengroene tanktop, een zwart-groen glimmende broek en laarzen met stalen neuzen; en Chisholm in een felblauwe Adidas-trainingsbroek met neongroene strepen, een glanzende oranje haltertop en sportschoenen, allemaal rechtstreeks uit haar eigen kast. “In het begin kozen we kleding uit onze eigen garderobes”, zegt ze. “We hadden geen geld om dingen te kopen en we hadden ook nog geen goede band met een stylist.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De Spice Girls in Parijs
©Getty Images
1/5
Native Share

Unieke looks

Hun looks vielen op omdat toen – en nu ook nog – popgroepen vaak kozen voor bijpassende of coördinerende outfits. “We probeerden van alles met het oorspronkelijke management, maar er was altijd wel iemand die zich ongemakkelijk voelde of er ongemakkelijk uitzag”, herinnert ze zich. “Als we een leuk jurkje aanhadden, dan voelde ik me echt niet op mijn plaats. En als we allemaal een beetje sportief of casual waren gekleed, dan voelde Victoria zich gewoon niet gekleed genoeg.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het was Geri die met het idee kwam dat iedereen zich gewoon moest kleden zoals zij was. “Ik kan het me nog zo levendig herinneren. We repeteerden in een kerkzaal toen we in 1994 voor het eerst bij elkaar kwamen. We keken op een dag in de spiegel en Geri zei: ‘Waarom kleden we ons niet gewoon zoals we zijn?’ De rest is geschiedenis.”

De sportieve stijl van Mel C

Chisholm groeide op met “heel veel sport”, waaronder voetbal, hockey, tennis en netbal (een soort korfbal in Nederland, red.). Maar haar liefde voor sportieve kleding was niet bepaald een weerspiegeling van haar actieve levensstijl. Eerder een gevolg van het feit dat ze net buiten Liverpool opgroeide. “In de jaren tachtig was Liverpool overwegend een industriële arbeidersstad en zo kleedden kinderen zich als ze in het park waren of op de fiets zaten”, legt ze uit. “Waarschijnlijk was het in die tijd goedkoper om je zo te kleden. Er was niet zoveel geld en de kleren waren duurzaam, dus het werkte gewoon.”

Later, toen de ravescene opbloeide in de vroege jaren negentig, werd Chisholm ook wel degelijk fan van sportieve kleding. “Ik ging naar een kunstacademie, dus ik danste de hele dag. En ik begon met uitgaan in clubs, waar mensen uitgingen in trainingspakken”, voegt ze toe.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Mel C door de jaren heen
©Getty Images (links), Samir Hussein/WireImage (midden), Lorne Thomson/Redferns (rechts).
2/5
Native Share

Hoe Mel C haar stijl voortzette buiten de groep

Toen ze aan haar carrière post-Spice Girls begon, kwam er een moment dat Mel C de behoefte voelde om haar stijl te veranderen – zij het tijdelijk. “Ik denk dat we allemaal weleens het moment hebben waarop we denken: ik ben een individu. We probeerden gewoon te ontdekken wie we waren als onszelf”, zegt ze. Ze vervolgt: “Ik ging door een korte fase waarin ik het gevoel had dat ik eruit zou zien als een Halloween-versie van mezelf als ik sportieve kleding droeg in het openbaar. Maar de realiteit is dat we ook al individuen waren binnen de groep. Het is heerlijk om terug te kijken en te zeggen: ja, ik voelde me zo comfortabel. Ik hoefde niet te zoeken naar mijn individuele stijl. Ik denk niet dat ik ooit nog achterom zal kijken; de rest van mijn dagen zal ik me sportief kleden.”

De Spice Girls
©Getty Images
3/5
Native Share
Mel C: Tegen deze tijd hadden we een geweldige stylist, Kenny Ho, en begonnen we echt veel plezier te hebben.”
De Spice Girls
©Getty Images
4/5
Native Share
Mel C, met een knipoog: “Ik zie jonge mensen merken dragen waar ze vroeger hun neus voor ophaalden; nu dragen ze ze zonder ironie. Dus ik denk dat sommige sportmerken me mogen bedanken.
De Spice Girls in matchende outfits.
©Getty Images
5/5
Native Share
In de zeldzame gevallen dat de vijf vrouwen dezelfde kleding droegen, was hun keuze voor accessoires altijd gebaseerd op hun persoonlijke stijl. Natuurlijk combineerde Chisholm haar look met een paar Air Max-sneakers. De Air Max 90s en 97s zijn haar favorieten. Mel C: “Zelfs nu, als ik dingen bestel en de pakketjes komen binnen, zegt mijn dochter: 'Mam, geen sneakers meer, je hebt echt een probleem.'

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.