waarom-is-de-modewereld-toch-zo-in-de-ban-van-sport-295028

De invloeden van sport reiken ver buiten hun speelvelden, en blijken samen met mode een sterk team. De een na de andere ‘core’ in het teken van sport wordt in het leven geroepen. En al een tijdje kunnen we niet meer om voetbalshirts, motorjasjes en tennisrokjes heen. Nu we een sportieve zomer tegemoet gaan, waarin modehoofdstad Parijs wordt omgetoverd tot Olympisch dorp, lijkt het alsof de modewereld meer verslingerd is aan sport dan ooit tevoren.

Het verlangen naar beweging 

Al een aantal seizoenen gooien sportieve trends hoge ogen. Waar komt deze drang naar sport, of liever sportkleding, vandaan? Hiervoor gaan we terug naar de zomer van 2022. De grootste coronapiek was net achter de rug en we snakten massaal naar een fijne zomer zonder anderhalve meter afstand en benauwde mondkapjes. Deze tijd waarin we ons beperkt voelden resulteerde in een verlangen naar bewegingsruimte, comfort en vrijheid. Men reageerde op veel verschillende manieren op de herintrede van het ‘normale’ leven. Eén van de antwoorden hierop had alles te maken met modekeuzes.

Maandenlang hoefden we ons niet uit te sloven in uitbundige outfits; we gingen immers tóch de deur niet uit. Voor velen was de enige schrale troost aan het verplicht thuisblijven de comfortabele en praktische looks die we hier droegen. De athleisure-trend – of simpelweg de combinatie tussen mode en comfort – werd hierdoor populairder dan ooit. De joggingbroeken, die we in dagelijkse online meetings onder ons gladgestreken overhemd droegen (om zo de professionele schijn hoog te houden), waren na het vervallen van de coronaregels ook buiten de deur te zien.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Sportieve trends

En zo werden na de zomer van tweeëntwintig vele sportieve trends, of ‘cores’, geboren. Je favoriete joggingbroek of sportshirts die je maandenlang binnenshuis droeg, werden na afloop van al het social distancing vaker in een casual look buiten de deur gedragen dan ooit tevoren. Dit bleek de kickstart voor meer sportieve trends waarin sportkleding in combinatie met alledaagse mode een hit is. Een vloedgolf aan voetbalshirts, ballerina’s met beenwarmers en tennisrokjes resulteerde in het Blokecore, Balletcore en Tenniscore. En ook motorjasjes, polojurkjes en de skaterdress zijn voorbeelden van mode-uitingen met kenmerken uit sport die we steeds vaker zien.

Mode en sport

Fast forward naar 2024: de sportieve trends zijn nog lang niet verdwenen. Op de runway zien we verschillende sporten de revue passeren. Tennis viert hoogtij bij onder andere de herfst/winter 2024-collecties van Casablanca en Longchamp, in de vorm van tennisrokjes en polokraagjes. Voetbalshirts waren te zien bij de lente/zomer 2024-shows van Louis Vuitton en Etro, en de herfst/winter 2024-collectie van het Nederlandse merk Botter. Ook zien we bij Casablanca lente/zomer 2024 en Mains herfst/winter 2024 de invloeden van motorsport duidelijk naar voren komen in jasjes en overalls.

Als we Acne Studio’s herfst/winter 2024- en Gucci’s resort 2024-show mogen geloven, zullen wetsuits misschien wel de volgende hit zijn in de reeks aan sportieve trends. Ook de athleisure-trend gaat nog nergens heen volgens Loewe’s herfst/winter 2024- en Balenciaga’s pre-fall 2024-shows, waar alledaagse mode en sportswear worden gecombineerd. En niet te vergeten is het populaire Balletcore, wat te zien was op de runway van lente/zomer 2024 van Alainpaul en Molly Goddard herfst/winter 2024 in tutu’s en ballerina’s.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Mode en sport: tennis op de runway bij de herfst/winter 2024-collectie van Casablanca (links),  voetbalshirts bij de lente/zomer 2024-show van Louis Vuitton (midden), en motorkleding op de runway bij Mains herfst/winter 2024 (rechts).
©Spotlight
1/3
Native Share
Mode en sport: tennis op de runway bij de herfst/winter 2024-collectie van Casablanca (links),  voetbalshirts bij de lente/zomer 2024-show van Louis Vuitton (midden), en motorkleding op de runway bij Mains herfst/winter 2024 (rechts).
Acne Studio's herfst/winter 2024 (links), Loewe's herfst/winter 2024 (midden) en Molly Goddard herfst/winter 2024 (rechts). 
©spotlight
2/3
Native Share
Zwemkleding bij Acne Studio herfst/winter 2024 (links), de athleisure trend bij Loewe herfst/winter 2024 (midden) en Balletcore bij Molly Goddard herfst/winter 2024 (rechts). 

Ook de ’tennismodeparade’ van Zendaya zal je vast niet zijn ontgaan. Met de perstour van haar nieuwste film Challengers geeft de actrice in samenwerking met Law Roach opnieuw een ontzettende slinger aan Tenniscore. Op de rode loper serveert ze look na look in het thema van de nieuwste film. Dit zijn we ondertussen natuurlijk van haar gewend.

Sporters en modehuizen slaan de handen ineen

Sport blijkt niet alleen in de vorm van ontelbare ‘cores’ een koploper in de modewereld. Doorgaans gaan modehuizen in zee met modellen, acteurs of muzikanten, maar modehuizen strikken tegenwoordig graag sporters als ambassadeurs van hun merk of als gezichten in campagnes.

Zo was atleet Sha’Carri Richardson het gezicht van de Nike x Jacquemus lente 2024 collectie. In de aanloop naar de FIFA World Cup in 2022 zette Louis Vuitton legendarische voetballers Messi en Ronaldo tegenover elkaar in een schaakduel, op een koffer met Damien-print. Tennisser Emma Raducadu was het gezicht voor Dior’s Lady 95.22 tassencampagne in 2023. Modeliefhebber en formule 1-coureur Lewis Hamilton is ambassadeur van Tommy Hilfiger. En Manchester City-middenvelder Jack Grealish werd gestrikt door Gucci.

En het blijft niet bij slechts ambassadeurschap of campagnes. Braziliaanse oudvoetballegende Ronaldinho maakte zijn debuut op de catwalk tijdens de herfst/winter 2024-show van Kidsuper tijdens Paris Fashion Week. Ook WAG Georgina Rodriguez sierde de runway van Vetements herfst/winter 2024 in een voetbalshirt met het rugnummer van haar partner Ronaldo, gesigneerd en wel.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

voetballer Ronaldinho op de runway van Kidsuper lente/zomer 2024 (links) en Georgina Rodriguez op de runway van vetements lente/zomer 2024 in een gesigneerd shirt van haar partner voetballer Ronaldo.
©Spotlight
3/3
Native Share
Oud-Voetballer Ronaldinho op de runway van Kidsuper herfst/winter 2024 (links) en Georgina Rodriguez op de runway van Vetements herfst/winter 2024 in een gesigneerd shirt van haar partner voetballer Ronaldo (rechts).

Olympische spelen 2024

En het houdt niet op bij trends en ambassadeurschap tussen de mode en sport. Want na een corona-editie in Tokio 2021, keert de Olympische Spelen in 2024 in al haar glorie terug. En wel in Parijs. Dat het grootste sporttoernooi ter wereld plaatsvindt in een van de belangrijkste modesteden belooft een modieuze Spelen. Het grootste conglomeraat in het luxe segment LVMH is de premium partner van het evenement. Zij zullen in samenwerking met bijbehorende maisons, zoals Louis Vuitton en Christian Dior Franse sporters verwelkomen in de ‘LVMH family’. Dit houdt in dat de geselecteerde sporters ambassadeurs zullen zijn van LVMH en de aangewezen modemerken tijdens de Olympische Spelen.

Ook maakte LVMH afgelopen week bekend dat Frans modehuis Berluti de officiële modepartner van het Franse team is tijdens de spelen. Voor het Nederlandse team zal kledingmerk DENHAM de outfits van Team NL verzorgen, tijdens de openingsceremonie van de Spelen. De sporters zullen dan te zien zijn op “de grootste catwalk ter wereld” zoals DENHAM het noemt. Omstreeks juni zullen deze worden onthuld.