met-gala-2024-alles-wat-je-wil-weten-over-fashions-biggest-night-out-274462
©Getty Images

Hoewel het nog ver weg is, kijken we nu al reikhalzend uit naar de eerste maandag in mei. Die dag staat jaarlijks in het teken van het Met Gala, ook wel fashion’s biggest night out genoemd, waarbij beroemdheden in groten getale aanwezig zijn en samen de opening van de gloednieuwe tentoonstelling van het Metropolitan Museum of Art in New York vieren. Het thema van het Met Gala 2024 is inmiddels aangekondigd. Wat dat is en meer details lees je hieronder.

Wanneer vindt het Met Gala 2024 plaats?

Het Met Gala 2024 vindt plaats op maandag 6 mei in het Metropolitan Museum of Art in New York. Het evenement heeft sinds 2005 elk jaar op de eerste maandag in mei plaatsgevonden. Dit was alleen niet het geval in 2020, toen het Met Gala werd afgelast, en in 2021, toen het in september werd gehouden – beide keren als gevolg van de pandemie.

Wat is het thema van het Met Gala 2024?

De voorjaarstentoonstelling van het Met heet Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. Dit is tegelijkertijd het thema van het Met Gala 2o24 en zal de inspiratie vormen voor de looks van beroemdheden op de rode loper.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat gebeurt er tijdens het Met Gala?

Over die rode loper gesproken: dat is misschien wel de beroemdste ter wereld. De grootste namen in de mode, film en muziek beklimmen elk jaar de trappen van het Met, terwijl er talloze flitsende camera’s op hen gericht zijn. Maar wat gebeurt er daarna? Hoewel daar weinig transparantie over is, weten we wel hoe de avond in grote lijnen verloopt. Wanneer de aanwezigen eenmaal binnen zijn, kunnen ze de zalen van het museum verkennen voordat ze aan tafel gaan voor het diner. Dat gaat vaak gepaard met een of meerdere optredens van beroemde performers. Na het officiële gala vinden er diverse afterparty’s plaats op verschillende plekken in de stad.

De reden dat we zo weinig weten over wat er in het Met gebeurt, is omdat het plaatsen van foto’s en video’s op social media verboden is. De regels werden in 2017 echter op fameuze wijze overtreden door een cluster beroemdheden dat selfies nam in het toilet.

Hoe ziet de tentoonstelling eruit?

Na het Met Gala 2024 zal de gloednieuwe tentoonstelling te zien zijn in het Metropolitan Museum of Art. Sleeping Beauty: Reawakening Fashion beslaat vierhonderd jaar geschiedenis. Zo zullen onder meer een 17e-eeuws Engels Elizabethaans lijfje en 21e-eeuwse aanwinsten van ontwerpers als Phillip Lim, Stella McCartney en Connor Ives te bewonderen zijn. Andere tentoongestelde stukken zijn ontwerpen van Elsa Schiaparelli, Yves Saint Laurent, Christian Dior, Hubert de Givenchy en vele andere iconische modeontwerpers.

In totaal gaat het om zo’n 250 items uit de permanente collectie van het Costume Insitute, waarvan sommige zelden eerder in het openbaar te zien waren. Ongeveer 50 daarvan zijn historisch belangrijke en esthetisch mooie stukken die veel te fragiel zijn om ooit nog gedragen te worden. “Dit zijn de sleeping beauties waar we naar verwijzen in de titel”, aldus Andrew Bolton, conservator van het Costume Institute. Veel stukken zijn te zien in combinatie met hedendaagse modewerken die onbewust een echo zijn van hun voorgangers.