vanavond-barst-het-met-gala-los-alles-wat-je-wil-weten-over-fashions-biggest-night-out-274462
©Getty Images

Het is vandaag de eerste maandag in mei. Die dag staat jaarlijks in het teken van het Met Gala, ook wel fashion’s biggest night out genoemd, waarbij beroemdheden in groten getale aanwezig zijn en samen de opening van de gloednieuwe tentoonstelling van het Metropolitan Museum of Art in New York vieren. Van de tentoonstelling die wordt geopend en het officiële thema van de avond tot de vijf co-chairs die de beroemde gasten op de eerste maandag in mei welkom gaan heten in het museum, dit wil je weten over het Met Gala 2024.

Wanneer vindt het Met Gala 2024 plaats?

Het Met Gala 2024 vindt plaats op maandag 6 mei in het Metropolitan Museum of Art in New York. Het evenement heeft sinds 2005 elk jaar op de eerste maandag in mei plaatsgevonden. Dit was alleen niet het geval in 2020, toen het Met Gala werd afgelast, en in 2021, toen het in september werd gehouden – beide keren als gevolg van de pandemie.

Wat is het thema van het Met Gala 2024?

De voorjaarstentoonstelling van het Met heet Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. Hierop is tevens het thema van het Met Gala 2024 gebaseerd: The Garden of Time.

De nieuwe tentoonstelling Sleeping Beauties: Reawakening Fashion is een viering van mode die zo fragiel is, dat het nooit meer gedragen kan worden – en draait dus om kledingstukken die sleeping beauties zijn. De dresscode, die in lijn met de tentoonstelling is vastgesteld, is geïnspireerd op een kort verhaal met de titel The Garden of Time, geschreven door J.G. Ballard in 1962.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het verhaal gaat over een graaf, Axel, en zijn vrouw, de gravin. Samen wonen ze in een villa, die uitkijkt over een tuin met bloemen met doornige stelen. Buiten de muren van de villa speelt zich een chaotische situatie af; elk uur komt een oprukkende menigte dichterbij. Om de rust te herstellen, moet de graaf bloemen uit zijn tuin plukken die de tijd terugdraaien, net zolang totdat er geen meer over zijn. Spoiler: dat lukt hem niet. De villa is nu een vervallen landgoed met een verwaarloosde tuin, waarin een standbeeld van de graaf en zijn gravin staat, verstrikt in doornige planten.

Zowel de tentoonstelling als de dresscode gaat dus over verwelkende schoonheid. Nu horen we je denken: hoe zal dat de inspiratie vormen voor de looks van beroemdheden op de rode loper? Natuurlijk kunnen gasten terugvallen op het garden-onderdeel van de dresscode. We zullen dan ook ongetwijfeld veel bloemige ontwerpen gaan zien op de rode loper. Maar misschien kijken we nog wel het meest uit naar de beroemdheden die de dresscode ietwat creatiever benaderen.

Wie zijn de co-chairs van het Met Gala?

Op donderdag 15 februari zijn de zogenoemde co-chairs van het Met Gala 2024 bekendgemaakt. Niemand minder dan Bad Bunny, Chris Hemsworth, Jennifer Lopez, Zendaya en uiteraard Vogue’s Anna Wintour zullen de beroemde gasten bij het museum verwelkomen, en tijdens de avond zelf als hosts optreden.

De co-chairs hebben allemaal verschillende carrières, en een verschillende relatie met het Met Gala. Zo zal rapper Bad Bunny voor de derde keer het gala bijwonen, terwijl acteur Chris Hemsworth voor de allereerste keer het gala bezoekt. Niemand minder dan Jennifer Lopez hebben we al dertien keer op de trappen gezien, en ook voor actrice Zendaya is het al haar vijfde jaar.

Ook zijn de zogenoemde honorary chairs inmiddels bekendgemaakt: Loewe’s Jonathan Anderson en TikTok-CEO Shou Zi Chew zijn de erevoorzitters van de avond.

De tekst gaat verder onder de Instagrampost.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vogue (@voguemagazine)

Wat gebeurt er tijdens het Met Gala?

De rode loper van het Met Gala is misschien wel de beroemdste ter wereld. De grootste namen in de mode, film en muziek beklimmen elk jaar de trappen van het Met, terwijl er talloze flitsende camera’s op hen gericht zijn. Maar wat gebeurt er daarna? Hoewel daar weinig transparantie over is, weten we wel hoe de avond in grote lijnen verloopt. Wanneer de aanwezigen eenmaal binnen zijn, kunnen ze de zalen van het museum verkennen voordat ze aan tafel gaan voor het diner. Dat gaat vaak gepaard met een of meerdere optredens van beroemde performers. Na het officiële gala vinden er diverse afterparty’s plaats op verschillende plekken in de stad.

De reden dat we zo weinig weten over wat er in het Met gebeurt, is omdat het plaatsen van foto’s en video’s op social media verboden is. De regels werden in 2017 echter op fameuze wijze overtreden door een cluster beroemdheden dat selfies nam in het toilet.

Hoe ziet de tentoonstelling eruit?

Na het Met Gala 2024 zal de gloednieuwe tentoonstelling te zien zijn in het Metropolitan Museum of Art. Sleeping Beauty: Reawakening Fashion beslaat vierhonderd jaar geschiedenis. Zo zullen onder meer een 17e-eeuws Engels Elizabethaans lijfje en 21e-eeuwse aanwinsten van ontwerpers als Phillip Lim, Stella McCartney en Connor Ives te bewonderen zijn. Andere tentoongestelde stukken zijn ontwerpen van Elsa Schiaparelli, Yves Saint Laurent, Christian Dior, Hubert de Givenchy en vele andere iconische modeontwerpers.

In totaal gaat het om zo’n 250 items uit de permanente collectie van het Costume Insitute, waarvan sommige zelden eerder in het openbaar te zien waren. Ongeveer 50 daarvan zijn historisch belangrijke en esthetisch mooie stukken die veel te fragiel zijn om ooit nog gedragen te worden. “Dit zijn de sleeping beauties waar we naar verwijzen in de titel”, aldus Andrew Bolton, conservator van het Costume Institute. Veel stukken zijn te zien in combinatie met hedendaagse modewerken die onbewust een echo zijn van hun voorgangers.