exclusief-zo-kwam-nikkie-de-jagers-custom-viktor-rolf-trouwjurk-tot-stand-223484
©Joy Hansson

NikkieTutorials is vanaf nu Mrs Tutorials! Nikkie de Jager is getrouwd met haar vriend Dylan Drossaers en onthult het grote nieuws via social media waar ze alle ins en outs van haar grote dag deelt. Ook haar bruidsjurk. Nikkie gaf het jawoord in een custom Viktor & Rolf-trouwjurk, een uniek ontwerp en Nikkie’s ware droomjurk. Maar hoe werd hij gemaakt en op welke manier kwam het ontwerp tot stand? Vogue spreekt exclusief met Nikkie’s styliste Marja Bennenbroek, die alles onthult over het creatieproces achter de unieke trouwjurk van Nikkie de Jager.

Nikkie de Jager trouwt in custom Viktor & Rolf

Deze week deelt de Nederlandse beautymogul een video op haar YouTube-kanaal waarin ze alles vertelt over haar bruiloft. “Vanaf het begin wisten we dat we een kleine bruiloft wilden organiseren met alleen de mensen die dichtbij ons staan”, stelt Nikkie in de video. Wat voor soort bruiloft ze wilde? “We houden allebei van lekker eten, dansen en feesten, maar we wilden vooral het gevoel van onvergetelijke positiviteit creëren”, aldus Nikkie.

En dan de jurk. Die was van Viktor & Rolf, zo laat Nikkie weten. “Mijn droomjurk was een ontwerp met een strakke taille, veel glitter met diamanten details, en een grote rok aan de onderkant. Dat hebben Viktor & Rolf weten te creëren. We combineerden uiteindelijk de onderkant van een jurk met de bovenkant van een andere jurk en dat was mijn droomontwerp, maar dan nóg beter.”

Hoe dit proces eraan toeging? “Eigenlijk heel organisch”, vertelt Marja Bennenbroek tijdens een gesprek met Vogue. Ze is al sinds lange tijd styliste van Nikkie en kent haar persoonlijke stijl goed. Nikkie was vanaf het begin duidelijk in wat ze wilde maar stond ook open voor input”, stelt Marja. “We hebben research gedaan naar jurken en dat met elkaar overlegd en gecombineerd. Dat ze een smalle body met een wijde jurk wilde, was vanaf het begin duidelijk.”

Nederlandse ontwerper

Wat betreft de ontwerper wist Nikkie gelijk dat ze voor een merk van eigen boden wilde gaan. “We wilden beide heel graag voor een Nederlandse ontwerper kiezen, omdat we die graag een platform bieden. Natuurlijk hebben Viktor & Rolf al een groot podium, maar we willen graag Nederlands talent in de schijnwerpers zetten.”

Maar dat het uiteindelijk Viktor & Rolf zou worden, was nog niet zo evident, vertelt Marja. “We hebben drie ontwerpers benaderd, en elk gevraagd een eerste opzet te maken voor een jurk met onze input in gedachte. We hadden met alle drie nog nooit eerder samengewerkt, dus dat was best wel spannend. Uiteindelijk hebben we gekozen voor Viktor & Rolf. Het was een heel prettige samenwerking waarbij alles mogelijk was.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Viktor&Rolf (@viktorandrolf)

Het ontwerp: twee jurken in één

Vervolgens zijn Nikkie en Marja in gesprek gegaan met de ontwerpers, om hun schetsen te finetunen. “Viktor & Rolf combineerde uiteindelijk de onderkant van de ene jurk met de bovenkant van een andere. Als je goed kijkt naar het ontwerp zie je dat de stof bij de strik aan de bovenkant naar links wordt getrokken, terwijl de stof daaronder naar de tegenovergestelde richting gaat. Dat komt omdat ze letterlijk de twee schetsen onder elkaar hebben gelegd, wat voor een heel uniek effect zorgt.”

De jurk werd in slechts vier maanden gemaakt, vertelt de styliste. “We hebben in totaal zo’n vijf fittings gehad, in de haute couture way waarin steeds kleine details werden aangepast. De jurk is gemaakt van satijn en is afgewerkt met tule met glitter erin. Ook is er doorzichtige tule voor de mouwen gebruikt die matcht met de kleur van Nikkie’s huid, en is geborduurd met fonkelende Swarovski-kristallen.” Fun fact: “Door alle kristallen en de opbouw van het ontwerp, woog de jurk wel zo’n twintig kilo!”

Of er nog onenigheid was over een specifiek onderdeel? Eén element werd pas op het allerlaatste moment beslist, stelt Marja. “Een detail waar we het veel over hebben gehad, was de strik. We hebben lang getwijfeld of we die er wel of niet bij moesten doen, maar op het allerlaatste moment besloot Nikkie dat hij toch de jurk volledig afmaakte.” Het ontwerp is afgewerkt met nog een speciaal detail, vertelt de styliste ons. Het labeltje in de jurk werd speciaal voor Nikkie gemaakt met daarop geborduurd ‘Viktor & Rolf x Nikkie’ in het handschrift van de ontwerpers.

Een inspiratie

Het feit dat Nikkie vaak en dus ook nu voor een custom ontwerp kiest is natuurlijk gelinkt aan het feit dat ze fabulous is, maar heeft ook een andere reden volgens Marja. “De stijl van Nikkie is cool, en plussize. In het hogere modesegment vind je daar jammer genoeg vaak geen passende ontwerpen voor. Door te kiezen voor custom ontwerpen, kunnen we iets creëren waar Nikkie zichzelf graag in ziet.”

En dat gevoel is natuurlijk het allerbelangrijkste wanneer het aankomt op het kiezen van een bruidsjurk. “Bij de laatste fitting grapte Nikkie nog, ‘nah, ik vind het een zesje.’ Maar ze wist al gelijk bij de eerste fitting dat het goed zat en dat ze haar droomjurk gevonden had.” Dat werd een emotioneel moment, maar wel à la Nikkie. “Geen tranen met tuiten per se, maar wel een uitbundige reactie als ‘Omg, it’s fabulous!’. Nikkie wilde zich voelen als de droomprinses van haar eigen leven. En dat is met deze jurk precies gelukt.”