maakt-de-modewereld-de-weg-vrij-voor-de-middeleeuwse-puntschoen-285806
©British Vogue

There’s just something about mannen in schoenen met een lange, taps toelopende punt (die lijken op de middeleeuwse poulaine). Als je als man de deur uitgaat op zulke stappers wil je een signaal afgeven: ‘Ik ben flamboyant en heb allure.’ De assertieve puntschoen maakt sinds een aantal seizoenen langzaam stappen op de catwalk. Zo was-ie te zien bij onder andere Jean Paul Gaultier, Martine Rose, Acne Studios, Ancuta Sacra en Y/Project.

Nieuwe wrong shoe-trend: de puntschoen

Afgelopen week bereikte de trend nieuwe hoogtes (of lengtes in dit geval), toen Balenciaga een ontwerp langer dan de neus van Pinokkio onder de aandacht bracht. De puntschoenen werden voor het eerst onthuld in een video voor Balenciaga Resort 2024. Hierin zien we verschillende schoenen met lange punt gedragen door Balenciaga-modellen in de straten van Parijs.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De eerste introductie van het spitse silhouet in Balenciaga’s uitgebreide catalogus van opzettelijk ‘lelijke’ schoenen, kwam slechts enkele dagen nadat de nieuwsfeed van moderedacteuren vorig jaar vol stond met de spitse New Balances van Stanis Slav. De Oekraïense ontwerper heeft sindsdien Adidas slippers, Asics en Nike Trailblazers ‘gefrankensteineerd’. Het is dan ook niet verrassend dat Balenciaga de puntschoen nu promoot onder de naam Romeo Mules.

Vraag is hoeveel mensen daadwerkelijk dapper genoeg zijn om de puntschoen te dragen. Je stapt namelijk een kamer binnen met ruim zes centimeter voorsprong. Dat de Romeo-muiltjes het grote publiek zullen overnemen, is niet heel waarschijnlijk. Poulaines zijn zo controversieel dat koning Edward IV zelfs een wet aannam die alle schoenen verbood die meer dan vijf centimeter uitstaken. Aanstootgevend, zo vond hij. De beste man stierf zeshonderd jaar te vroeg om de terugkeer van de spitse trend nog eens te voorkomen.

Toch wel charmant?

Maar als iemand de massa kan bekeren tot deze nieuwe wrong shoe-trend, dan is het Martine Rose met haar lente/zomer 2024-collectie. Deze bevat een aantal langgerekte stiletto’s die later dit jaar worden uitgebracht. Rose, het genie achter de voetbalschoenen met spitse neus, begrijpt de lol van het dragen van iets onzinnigs. En terwijl zoveel mainstreamschoeisel nog steeds bestaat uit bolvormige, cartooneske sneakers (denk de virale Big Red Boots) voelt een middeleeuwse puntschoen misschien tóch wel charmant.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fey Fey Worldwide (@feyfeyworldwide)

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.