van-harige-schoenen-en-tassen-tot-enorme-jassen-deze-6-trends-spotten-we-tijdens-london-fashion-week-287011

London Fashion Week herfst/winter 2024 een groot succes noemen, is een understatement. Zowel grote ontwerpers als opkomend talent trok alles uit de kast om het publiek – van inkopers tot de pers en modeliefhebbers – te voorzien van mode. Geen collectie was saai; Londen zou Londen niet zijn zonder uitgesproken kleding en accessoires. Het veertigjarige bestaan van het spektakel werd gevierd met een goede dosis eigenzinnige trends. Deze zes vielen het meest op.

London Fashion Week herfst/winter 2024

Harige accessoires

London Fashion Week herfst/winter 2024 was een feest voor liefhebbers van accessoires. Het beste van alles? Veel ontwerpen zagen er ook nog eens zacht uit – harig zelfs, om precies te zijn. Veren waren populair, maar er was ook een overvloed aan (nep)bont en pluche te zien, vooral op schoenen en tassen. Bekijk hieronder hoe de merken Burberry, KNWLS, en Holzweiler deze stijl omarmden op de catwalk.

©Spotlight. Van links naar rechts: Burberry, KNWLS, en Holzweiler.
1/6
Native Share

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Nostalgia dressing

Valt het jou ook op, dat jouw kledingstijl van vroeger opeens weer veel te zien is in het straatbeeld? London Fashion Week herfst/winter 2024 toonde volop het fenomeen nostalgia dressing. Te weten: looks die herinneringen oproepen aan het verleden. We zagen vooral veel referenties naar trends uit de jaren negentig. Zo toonde Sinead Gorey de draagbare mp3-speler, stuurde Susan Fang modellen in kleurrijke vesten met pofmouwen de catwalk op en omarmde Conner Ives de ‘popcorn’-trend (wat overigens de handtekening is van Chet Lo, die ook in Londen toonde).

©Spotlight. Van links naar rechts: Sinead Gorey, Susan Fang en Conner Ives.
2/6
Native Share

Gelaagd en doorzichtig

Hoewel modest fashion ook zeker een podium kreeg tijdens London Fashion Week, speelden veel ontwerpers – onder wie Daniel Lee, Susan Fang en Yuhan Wang – met transparante kleding. Heb jij jezelf ooit afgevraagd hoeveel laagjes sheer fabric er nodig zijn om een beetje bedekt de deur uit te gaan? Modellen op de catwalk in Londen lieten zien dat twee á drie laagjes voldoende zijn – en dan het liefst in combinatie met patronen die diepte toevoegen.

Doorzichtige stoffen over elkaar heen sheer stoffen
©Spotlight. Van links naar rechts: Burberry, Susan Fang en Yuhan Wang.
3/6
Native Share

Pruiken en hoofddeksels

Pruiken waren honderden jaar geleden erg populair in het Verenigd Koninkrijk. Al zie je ze nog steeds: denk aan de witte pruiken van paardenhaar die zo karakteristiek zijn voor de Britse rechtspraak. Tijdens London Fashion Week herfst/winter 2024 lieten Jawara Alleyne, JW Anderson en Dilara Findikoglu zien dat pruiken en hoofddeksels 0ok iets van nu zijn. De laatstgenoemde ontwerper maakte zelfs een hoofddeksel van – ja, je ziet het goed – sleutels. De uitgesproken Turks-Britse ontwerper stal eerder de show tijdens London Fashion Week met een jurk vol messen.

©Spotlight. Van links naar rechts: Jawara Alleyne, JW Anderson en Dilara Findikoglu.
4/6
Native Share

Kleur in de spotlight

Quiet luxury? No thank you, moeten de ontwerpers in Londen gedacht hebben. En: more (colour) is more. Vergeleken met de afgelopen modeweken in Kopenhagen en New York was Londen net een snoepwinkel. Onder anderen Helen Anthony, JW Anderson en David Koma brachten een spektakel van levendige tinten naar de catwalk, van gedurfde felle kleuren tot rijke juweeltinten. Het lijkt erop dat ontwerpers in Londen hun creativiteit de vrije loop laten en experimenteren met een breed scala aan kleuren, wat resulteert in een visueel feest voor modeliefhebbers.

©Spotlight. Van links naar rechts: Helen Anthony, JW Anderson en David Koma.
5/6
Native Share

Maximalistische vormen

Over de filosofie more is more gesproken: Londen laat zien dat het altijd groter kan. We spotten maximalistische, bijna vervreemdende vormen bij veel shows. Zoals de grote roze pufferjas van Susan Fang, de vervormde mantel van JW Anderson en de enorme blouse met ronde schouders van Natasha Zinko.

London Fashion Week herfst/winter 2024 - trends - maximalistische vormen
©Spotlight. Van links naar rechts: Susan Fang, JW Anderson en Natasha Zinko.
6/6
Native Share

Benieuwd wat het modepubliek in Londen droeg? Bekijk dan hier de beste streetstylelooks tijdens London Fashion Week herfst/winter 2024, vastgelegd door Vogue-fotograaf Phil Oh.