london-fashion-week-dit-zijn-de-7-opvallendste-trends-gespot-op-straat-en-de-catwalk-268818
©Getty Images

London Fashion Week is net klaar – met Vogue World als één van de hoogtepunten. En Milan Fashion Week is overigens onmiddellijk van start gegaan. Wij waren bij de shows in Londen en spotten zowel op de catwalk als op straat de grootste trends voor komende seizoenen.

London Fashion Week trends

Meerdere seizoenen ja, want op de catwalk wordt natuurlijk mode getoond voor een ander seizoen dan op straat. Op de catwalks showden grote merken als J.W. Anderson, Burberry en Richard Quinn hun collecties voor lente/zomer 2024. Evenals iets kleinere merken als Tove, Chet Lo en Holzweiler. In het straatbeeld droegen mensen echter vooral nazomer- en herfstlooks voor nu.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Uit al deze inspiratie destilleerden wij zeven grote trends, waar we niet omheen konden tijdens London Fashion Week. En waarvan we dus verwachten ze komende seizoenen ook in Nederland te zien. Komen ze.

Rood, roder, roodst

Trendkleur rood is een feit. Afgelopen zomer stak de tomato girl summer aesthetic de kop op: romantische, rode outfits die doen verlangen naar een vakantie aan de Middellandse Zee. Die rode trend zet nu door, vooral als we de catwalks mogen geloven. Zoals hier bij Burberry, waar knalrood – naast kobaltblauw – een veelgebruikte kleur was.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Burberry (@burberry)

Grote oorbellen

Waar op meerdere catwalks de silhouetten behoorlijk gestroomlijnd waren, vielen de accessoires des te meer op. En dan vooral: grote oorbellen. Bij Tove – dat uitblinkt in luxe minimalisme – zagen we bijvoorbeeld grote ringen gedecoreerd met parels en schelpen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door TOVE (@tovestudio)

Doorzichtige stoffen

Zowel bij de streetstyle als shows konden we niet om sheer materialen heen. Opvallend hieraan is dat het niet meer opvalt. Als in: niemand lijkt meer op te kijken van een doorzichtige rok of broek waardoor de drager praktisch alleen in ondergoed loopt. Doorzichtige materialen zijn compleet geaccepteerd, zelfs bij normaal iets meer behouden merken als Erdem. Door het slim te combineren, wordt het een logisch onderdeel van een look.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ERDEM (@erdem)

Y2K-trend

Helaas voor millenials die deze looks al een keer meemaakten in hun leven: de Y2K-trend zet ook zeker door. En hoe. Outfits die doen denken aan de stijl rond het jaar 2000 worden zowel op catwalks als op straat veel gespot. Denk aan minirokjes en veel roze, eventueel zelfs met teksten op billen. Maar ook popcornmateriaal zoals bij Chet Lo. Ook qua styling is het veel Y2K dat de modeklok slaat: crop tops op lage cargopants of wijde jeans, zoals bij Holzweiler bijvoorbeeld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door CHET LO (@chet__lo)

Slierten en franjes

Deze trend sluit een beetje aan op de Y2K-trend, want ook twintig jaar geleden beleefden slierten een momentum. En nu spotten we ook steeds meer franjes, zoals we eerder al schreven. Op de catwalk bij Ashish – een uitbundig, artistiek merk – zagen we bijvoorbeeld avondjurken met touwtjes met kralen eraan, die om het lijf slingeren als bij flappergirls in de roaring twenties. Holzweiler pakte het wat meer casual aan, met bijvoorbeeld roze breisels met losse slierten en tassen met leren franjes.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HOLZWEILER (@holzweiler)

Blauw

Naast rood, viel er nog een kleur op: blauw. En dan niet alleen kobaltblauw zoals bij Burberry, maar vooral ook hemelsblauw. Zie bijvoorbeeld de jurk hieronder bij J.W.Anderson, maar ook deze top van SRVC, inclusief de hierboven genoemde slierten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SRVC (@srvcstudio)

Platte schoenen

Absoluut niet te negeren: de platte schoen. Zowel in het straatbeeld als op de catwalk hebben vrouwen de hoge hak duidelijk uitgetrapt. Het zijn vooral platte laarzen, loafers en ballerina’s die we zien. Die laatste twee het liefst gedragen met (witte) sokken erin. Op de catwalk deed J.W.Anderson voor hoe je platte schoenen, hoe schijnbaar casual ook, combineert met een mooie jurk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door JW ANDERSON (@jw_anderson)