wat-is-de-tomato-girl-summer-aesthetic-de-viral-trend-gespot-bij-hailey-bieber-en-sydney-sweeney-260608
©Getty Images

Een nieuwe dag, een nieuwe trend. Deze keer is het de eervolle beurt aan de tomato girl summer aesthetic. De wat? Inderdaad. Wij pluizen uit waar deze viral trend op TikTok nu weer over gaat.

Viral trends

Na Barbiecore, Balletcore, Tenniscore, Blokecore, Stonercore en de hot girl summer in 2022 leek het dit jaar rustig te blijven op het gebied van viral trends. Dat was ook wel even fijn, want zoals we eerder al beargumenteerden is het niet nodig elke hype tot trend of core te bombarderen. Wel maken we graag een uitzondering voor Barbiecore. Dankzij Margot Robbies weergaloze perstournee voor de Barbie-film zijn we namelijk wel flink getrakteerd op allerlei heerlijk mierzoete, knalroze looks. Waarvoor dank.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Terug naar de cores. Dit jaar waren er vooralsnog, zoals gezegd, geen enorme trends die viral gingen. Natuurlijk, we hebben de quiet luxury-trend met allerlei luxe, ingetogen outfits, met voorlopig onverwacht hoogtepunt Gwyneth Paltrow tijdens haar rechtszaak. Daaraan grenzend zagen we deze lente en zomer ook veel rich mom-looks voorbijkomen, zoals hier bij Gisele Bundchen – ook weer zo’n understated modevorm met een hoog IYKYK-gehalte; alleen insiders weten hoe luxe een zichtbaar casual outfit is. Iets soortgelijks geldt voor stealth wealth, waarbij men op een niet-extravagante manier de rijkdom toont.

Tomato girl summer aesthetic

Maar dan is daar nu de tomato girl summer aesthetic. Dit is echt weer even iets heel anders dan de verschillende vormen van de, eerlijk gezegd, behoorlijke geprivilegieerde manier om je ‘goede smaak’ te etaleren, zoals hierboven beschreven. Tomato girl summer aesthetic is een stuk toegankelijker. Je hoeft er geen exorbitant dure items voor aan te schaffen van kasjmier, zijde of wol. Je hoeft er niet uit te zien als een rijke soccer mom in een perfect witte jeans. En nee, je hoeft ook niet plaats te nemen in een rechtszaal in coltruien.

Wat is de tomato girl summer aesthetic dan wel? Het heeft een vleugje hot girl summer in zich, zoals bejubeld door Megan Thee Stallion. Denk: sexy, vrouwelijke, vrolijke looks. Maar dan die tomato. Dit refereert niet naar het soort eten, maar meer naar een locatie, namelijk het Middellandse Zeegebied. We noemen een Barcelona, Amalfi, Puglia en Sicilië.

Je hoeft echter niet op een van deze plekken te zijn om aan de tomato girl summer aesthetic te kunnen voldoen. Nee, deze esthetiek is eerder een soort state of mind. Het gaat om het genieten van een mooie zonsondergang, het lezen van een boek op een Parijs’ terras, of flaneren langs het strand. Wat dat betreft zijn er kleine raakvlakken met quiet luxury en rich mom qua gevoel, want het draait wel om luxe. Al zit het bij die tomato girl summer aesthetic dus meer in de kleine dingen.

Esthetiek van tomaten

Hoe dit gevoel van la dolce vita zich dan vertaalt naar een bepaalde esthetiek? In eerste instantie wel best letterlijk. De kleur rood, van tomaten, is belangrijk. Denk aan een mooie rode jurk of top, off-shoulder of met een hartvormig decolleté. Een fruit- of groenteprint, met tomaten of citroenen, mag ook. Bloemenprints zijn ook welkom. En romantiek is een sleutelwoord (maar niet truttig). De looks hebben dat snufje je ne sais quoi waar Françaises om bekendstaan, maar dan wel de zuidelijke variant – en dus niet op een minimalistische, Parijse manier.

De silhouetten zijn vrouwelijk, met nauwsluitende tops en lijfjes. Daaronder een zwierige rok, of wijde palazzo-broek. Tot slot de accessoires: een beetje Old Hollywood-glamour heeft de tomato girl summer aesthetic wel, met sjaaltjes geknoopt om het hoofd, grote zonnebrillen en rinkelende gouden armbanden en/of oorbellen. Een rieten mandje nonchalant bungelend aan de arm, is ook welkom – al helemaal met tomaten erin.

Tomato girl summer aesthetic inspiratie

We verzamelden hieronder wat inspiratiebeelden voor je, zodat ook jij een tomato girl summer kunt hebben. Van Emili Sindlev tot Hailey Bieber en Sydney Sweeney: zijn doen het voor.