waarom-ik-deze-zomer-mijn-nike-cortez-sneakers-weer-uit-de-kast-haal-300767
©Getty Images

Sneakers maken een groot deel uit van mijn garderobe. De stijlen die ik regelmatig draag – op dit moment zijn dat mijn Wales Bonner x Adidas Originals Samba’s – staan vooraan in mijn kledingkast, klaar om op elk moment tevoorschijn te toveren. Maar tijdens een recente voorjaarsschoonmaak stuitte ik op twee paar Nike Cortez-sportschoenen die op mijn schoenenrek stof hadden staan happen.

Het eerste paar (dat ik al acht jaar heb) is uitgevoerd in de originele wit-blauw-rode kleurstelling – zoals in Forrest Gump en gedragen door Whitney Houston tijdens haar halftime-optreden tijdens de Super Bowl in 1991. Het tweede paar is gloednieuw, in het wit met zwarte accenten, en kocht ik een paar jaar geleden op Depop. Ik heb mezelf streng toegesproken dat ik ze zo lang heb laten liggen, want ik koop of bewaar zelden iets wat ik niet draag – en deze verdienen het zeker om gedragen te worden.

Nike Cortez-sneakers

De Nike Cortez – waarvan de zoekopdrachten volgens Lyst de afgelopen zes maanden met 51 procent zijn gestegen – is een van de best verkochte modellen van het sportconcern. De sneakers werden bedacht in de jaren zestig door Nike-medeoprichter en coach Bill Bowerman, gevolgd door een officieel debuut op de Olympische Spelen van München in 1972.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De schoen is ontworpen als schoen voor langeafstandlopers; het unieke ontwerp bevat demping met een laag sponsrubber tussen de gripvaste buitenzool en het leren bovenwerk – om schokken op te vangen – en ondersteunende vulling voor de bal en hiel van de voet. Ik loop niet hard in de mijne, maar kan zeker instaan voor het comfort dat ze bieden. “De Nike Cortez is een tijdloze klassieker”, vertelt Drew Haines, directeur merchandising bij StockX, aan Vogue. Hij voegt eraan toe dat het “eenvoudige ontwerp en de comfortfactor hielpen een nieuwe standaard te zetten voor sportschoenen” toen de schoen voor het eerst verscheen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Whitney Houston droeg Nike Cortez-sneakers in 1991
©Getty Images
Whitney Houston in 1991.

Comeback

Naast Forrest Gump zijn ze ook opgedoken in de recente popcultuur: Jeremy Allen White droeg ze als Carmy in The Bear en de acteur zelf onthulde aan de Britse GQ dat de Cortez-sneakers ook een persoonlijke voorkeur zijn. “Mijn favoriete schoenen zijn de Nike Cortez. En dan specifiek wit-op-wit”, zei hij in een interview.

Kortom, de Nike Cortez is geliefd als hardloopschoen maar door veel liefhebbers ook geadopteerd als cult-sneaker. Nu staat het ontwerp weer volop in de schijnwerpers. Het perfecte moment om die van mij weer eens tevoorschijn te halen.

Shop hier jouw Nike Cortez 

Nike

Nike Cortez in wit-zwart
©Nike

Cortez Leather, € 99,99

Nike

Nike Cortez in sesam
©Nike

Cortez Leather, € 99,99

Nike

Nike Cortez in rood
©Nike

Cortez Textile, € 89,99

Nike

Nike Cortez in wit-bruin
©Nike

Cortez Leather, € 99,99

Nike

Nike Cortez in suède
©Nike

Cortez Vintage Suede, € 99,99

Nike

Nike Cortez in zwart-wit
©Nike

Cortez 23 Premium Leather, € 109,99

Nike

Nike Cortez in wit
©Nike

Cortez 23 Premium Leather, € 109,99

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.