de-rozentrend-is-een-van-de-makkelijkste-manieren-om-jouw-voorjaarslook-op-te-fleuren-284222
©Gorunway.com

“Ik voelde me speels en artistiek”, zei Rosamund Pike onlangs over haar BAFTA’s Tea Party-look. De Britse actrice droeg een doorschijnende jurk van Simone Rocha met lichtroze rozen die onder de tule rok bloeiden. Tijdens het awardsseizoen bracht Pike met haar look haar fabelachtige personage in Saltburn tot leven. Hier zien we een van de populairste trends van het lente/zomer 2024-seizoen samengevat: romantiek – en dan in het bijzonder rozen als symbool van romantiek. Het moge duidelijk zijn: de rozentrend komt dit voorjaar tot bloei.

Rozentrend

Simone Rocha’s lente/zomer 2024-show met als titel Dress Rehearsal werd gehouden in het gebouw van het Britse Nationale Ballet. Met lichtroze tinten, handtassen in de vorm van taarten en weelderige bloemen op jurken werd het gevoel van een bruiloft nagebootst op de runway. Om het fleurige effect te versterken, hadden de modellen neptatoeages van rode rozen op hun benen. Dit romantische thema nam de Londense ontwerper mee naar Parijs en zagen we terug in haar couturesamenwerking met Jean Paul Gaultier. Hier waren de bloemen echter zilver voor een bijna goth-achtige look.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Geen rozen zonder doornen

De zogenaamde ‘koningin van de bloemen’ – zoals de roos werd genoemd door de Griekse schrijver Achilles Tatius – dook ook op in de Balmain lente/zomer 2024-show. Creative director Olivier Rousteing gebruikte de beroemde regel uit Gertrude Steins gedicht Sacred Emily uit 1913 – “Rose is a rose is a rose” – als uitgangspunt voor zijn bloeiende collectie. “Deze rozen hebben doorns”, vertelde Rousteing aan Vogue over zijn stekelige benadering van de bloemen. “De Balmain-roos kan niet alleen een romantische roos zijn. Er is ook stoerheid en kracht. Het gaat dus over liefde, kleuren, geluk en vreugde, maar het gaat ook over kwelling.”

Margot Robbie droeg de bloeiende creaties van Balmain onlangs tijdens haar Barbie-perstour. De actrice verscheen bij de Palm Springs International Film Awards 2024 in een roze mini-jurk van het Franse merk met polkadots en gemodelleerde rozen. Ook bij de Critics’ Choice Awards 2024 zagen we Robbie in een jurk vol rozen – deze keer in dramatisch rood. Dat beide jurken op de rode loper werden gedragen, zou je een opluchting kunnen noemen voor Rousteing; de lente/zomer 2024-collectie van Balmain werd grotendeels (voor 70 procent) gestolen door dieven toen de collectie werd vervoerd vanaf de luchthaven. (Als je filosofisch zou zijn, zou dit misschien de vergankelijke aard van de bloem kunnen betekenen).

De rozentrend bij andere ontwerpers

Sarah Burtons laatste show voor Alexander McQueen was een liefdesbrief aan Groot-Brittannië waarin de rozentrend duidelijk naar voren kwam. In de collectie staat de Tudorroos, het traditionele florale embleem van Engeland, in het middelpunt. Gemaakt met haar gebruikelijke vrouwelijke kijk op mode waaierden sommige jurken uit als bloemblaadjes, terwijl andere franjes en borduursels op jurken iets weg hadden van druipend bloed. De show was een eerbetoon aan Lee Alexander McQueen, “wiens wens het altijd was om vrouwen sterker te maken, en aan de passie, het talent en de loyaliteit van zijn team.” Een ware viering van liefde, vrouwelijkheid en puurheid, dus – net als de roos zelf.

Ook Richard Quinn ging door met zijn eeuwige viering van Britse bloemen op baljurken en avondkleding. Volgens Sarah Mower van Vogue Runway kwam de show “het dichtst bij haute couture dat Londen in decennia heeft gezien”. Met een decor vol boeketten kregen Quinn en zijn strakke latex en subversieve kenmerken een frisse update voor het lente/zomer 2024-seizoen. Commes des Garçons, Maison Margiela en Rodarte volgden de rozentrend ook met golvende versieringen, terwijl Kenzo, Del Core en Thebe Magugu kozen voor grafische rozenemblemen.

Weinig bloei voor Dior

Interessant genoeg zagen we de rozentrend niet bij Dior, het huis dat synoniem is met bloemenmotieven. Maria Grazia Chiuri, die het haar missie maakt om vrouwen in hun kracht te zetten met haar artistieke ontwerpen, koos slechts voor een paar doornachtige stukken om haar dark feminine-collectie aan te vullen. Haar inspiratie? Ingrid Bergman als Jeanne d’Arc, Maria Callas als Medea, Simone Signoret in Arthur Millers The Crucible en een aantal andere krachtige vrouwen die op de muren van de showlocatie te zien waren. “Ik wil doorbreken dat collecties over slechts één referentie moeten gaan”, legde ze uit.

Een fleurige touch

Chiuri weet, net als alle bovenstaande ontwerpers, dat de roos – zo diep geworteld in religie en mythologie – geen trend kan zijn, maar eerder een frisse interpretatie is van een klassieker. (Fun fact: het bloed van de Griekse god Adonis schonk naar verluidt het leven aan de eerste rozen. In het oude Griekenland en Rome werden rozenkransen gedragen tijdens Dionysische feesten om dronkenschap af te wenden.)

Neem Jeremy Allen White bij de Critics’ Choice Awards. De hoofdrolspeler van The Bear speldde een klaproos van Tiffany & Co. op zijn Saint Laurent-pak voor een subtiele touch met veel impact. En herinner je je het Bottega Veneta-moment van Kendall Jenner nog, waarbij het model een bos zonnebloemen vasthield om haar gebrek aan een broek te verbergen? Die zonnige bloemen waren het detail dat de look deed stralen. Zo kan een klein detail je lentelook volledig opfleuren. Of zoals Monsieur Dior ooit zei: “Gelukkig zijn er bloemen”.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rosamund Pike (@mspike)

De rozentrend op de runway bij Undercover en Simone Rocha lente/zomer 2024
©Gorunway.com
Undercover lente/zomer 2024 (links), Simone Rocha lente/zomer 2024 (rechts)
De rozentrend op de runway bij Alexander McQueen en Balmain lente/zomer 2024
©Gorunway.com
Alexander McQueen lente/zomer 2024 (links), Balmain lente/zomer 2024 (rechts)
De rozentrend op de runway bij Richard Quinn en Del Core lente/zomer 2024
©Gorunway.com
Richard Quinn lente/zomer 2024 (links), Del Core lente/zomer 2024 (rechts)
Jeremy Allen White en Margot Robbie bij de Critics' Choice Awards
©Getty Images
Jeremy Allen White in Saint Laurent en Tiffany & Co. (links) en Margot Robbie in Balmain (rechts) bij de Critics' Choice Awards 2024

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.