ook-de-rode-loper-looks-van-de-golden-globes-bewijzen-dat-de-strikkentrend-groot-blijft-in-2024-281765
©Getty Images

Het zal je niet zijn ontgaan dat de afgelopen maanden in het teken stonden van een specifiek decoratief accessoire: de strik. Van winkeletalages met enorme strikken en verpakkingsmaterialen afgewerkt met zelfs metalen varianten tot grote strikvormige haarclips en tops en jurken afgestyled met het detail: de strik-craze was overal, en die lijkt in de modewereld voorlopig ook nog niet te verdwijnen. De Golden Globes vonden afgelopen zondag plaats, en hoewel we ook nog steeds fonkelende pailletten in overvloed spotten, doken er ook massaal strikken op. Een voorbode voor de mode dit jaar – ook náást de catwalk? Wij vermoeden van wel: de strikkentrend belooft groot te blijven in 2024.

Strikken tijdens de Golden Globes

Strikken zijn al lang een onderdeel van klassieke evening dresssing. Denk bijvoorbeeld aan Givenchy in de tijd van Hubert de Givenchy himself, zoals in de couturecollectie van 1995. Of aan klassieke looks van Dior, Chanel en Valentino. De strik is heel klassiek, maar krijgt anno 2024 ook een modernere vorm, in zowel kleine als grote formaten, en in combinatie met strakke ontwerpen en contrasterende kleuren.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Er waren twee celebs die met hun strik-look het meest opvielen: Elle Fanning en Amanda Seyfried. Fanning ging voor een klassieke look in de vorm van een strappless, champagnekleurige, vintage Pierre Balmain-jurk, met een grote strik in het midden van de bustier, die de volledige aandacht trok. Seyfried koos daarentegen voor een zwart-paarse Giorgio Armani Privé-jurk. De strapless jurk, gemaakt van zwart fluweel, was versierd met een grote paarse strik langs de halslijn en zwarte en roze Swarovski-kristallen.

Maar onze favorieten waren misschien wel de jurken van Kristen Wiig en Hailee Steinfeld. Wiig droeg een tweedelig, zwart, semi-transparant ontwerp van Giambattista Valli, met rondom de dunne bandjes twee subtiele strikjes. Een cute, maar tegelijkertijd ook gedurfde look door de combinatie van de strikken met de semi-doorschijnende stof en haar ontblote buik. Ook Steinfeld ging voor een subtiel strikdetail, hoewel niet aan de voorkant van de look, maar op de rug van haar roze, satijnen Prada-jurk – superchic.

Put a bow on it

Dat we juist nu overal strikken zien, is niet geheel toevallig: ze kwamen massaal voorbij op de lente/zomer 2024-catwalks – van Nina Ricci die bijna elke look afstylede met meerdere kleurrijke strikken, tot Chanel die subtiele strikken rond het middel bond. Een van onze favoriete shows waar de strik domineerde, was die van het New Yorkse label Sandy Liang, die haar hele collectie zowat gebaseerd heeft op het accessoire. Het resultaat is niet alleen kleding met strikdetails, maar ook speldjes en haarclips met strikken reikend tot de grond (gasp).

Strikkentrend in 2024

Nu lijken beroemdheden de strikkentrend van de catwalk naar de rode loper te vertalen. De tijd zal leren of we in 2024 met (grote) strikken op onze kleren de straat op (blijven) gaan, maar wij hebben Sandy Liangs satijnen striktas al in ons winkelmandje liggen.

Amanda Seyfried tijdens de Golden Globes 2024
©Getty Images
Amanda Seyfried
Kristen Wiig tijdens de Golden Globes 2024
©Getty Images
Kristen Wiig
Hailee Steinfeld tijdens de Golden Globes 2024
©Getty Images
Hailee Steinfeld
Elle Fanning tijdens de Golden Globes in een jurk met strik
©Getty Images
Elle Fanning