de-5-grootste-trends-van-amsterdam-fashion-week-van-puffy-looks-tot-kort-en-bloot-266735

Afgelopen week verzamelde het Nederlandse modepubliek in de hoofdstad voor Amsterdam Fashion Week. Na een enerverende editie met zowel gevestigde namen als opkomend talent is het tijd om de balans op te maken. Zo zetten we niet alleen de hoogtepunten op een rij, maar kijken we ook naar wat we het komende seizoen gaan dragen als het aan Nederlandse ontwerpers ligt. Dit zijn de grootste trends die we hebben gespot op Amsterdam Fashion Week 2023.

Trends van Amsterdam Fashion Week 2023

De blijvende trend die de Amsterdamse modeweek kenmerkt, is upcycling en het gebruik van duurzame(re) materialen. Bij haast alle deelnemende modemerken wordt de nadruk gelegd op hergebruik, van Martan, die collecties maakt van oud linnen van luxehotels, tot Reservé Boys, waar bestaande mode-items uit elkaar gehaald worden en vervolgens een volledig nieuwe vorm krijgen. Over die nieuwe vorm gesproken: die is aan de ene kant kort, nietsverhullend en doorschijnend, maar aan de andere kant juist groots en puffy.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ontdek hieronder dé trends van Amsterdam Fashion Week 2023.

In de wolken

Tijdens de Amsterdamse modeweek was er opvallend veel volume te zien op de catwalks. Nog opvallender was dat die creaties vaak knisperend wit waren, wat soms de impressie van een perfect gevormde wolk gaf. Neem bijvoorbeeld de extreme pofmouwen van Tess van Zalinge en de volumineuze witte rokken van Max Zara Sterck. Of denk aan Elzinga, die afsloot met een puffball van een witte jurk. Volume stond ook hoog op de agenda bij Martan, waar sommige modellen zogeheten ‘exploding napkins‘ droegen.

Puffy witte look bij Elzinga
©Damon Vervoort
1/5
Native Share
Elzinga

Kort en bloot

Het is een sentiment dat al langer voelbaar is in de modewereld: sexy is terug. Na de introductie van de ultrakorte rok in combinatie met cropped blouses en truien van Miu Miu blijft kort en bloot het devies – in ieder geval voor de zomercollecties. Ook tijdens Amsterdam Fashion Week, onder meer bij Martan en Lichting, zagen we de minirok, die soms zo kort was dat de billen van de modellen eronderuit piepten. Ook lage tailles en cut-outs waren populair, wat onder meer te zien was bij de show van Max Zara Sterck.

Trends van Amsterdam Fashion Week: kort en bloot
©Max Zara Sterck
2/5
Native Share
Max Zara Sterck

Sheer is meer

In dezelfde geest als kort en bloot heb je de sheer trend. We zagen het al veelvuldig voorbijkomen tijdens Copenhagen Fashion Week, en ook op de catwalks van de Amsterdamse modeweek voerden doorschijnende stoffen de boventoon. Ontwerper Tess van Zalinge verwerkte transparante materialen in haar couturelooks, terwijl Diek Pothoven, Douwe de Boer en Eugénie Haitsma Mulier van Martan een nieuwe mesh-achtige stof toevoegde aan hun collectie. Het mag duidelijk zijn dat doorschijnende mode-items nog nergens heengaan.

Trends van Amsterdam Fashion Week: sheer
©Iris Ooms / Presstigieux
3/5
Native Share
Martan

The only way is up

De gemene deler van bijna alle merken? Upcycling en werken vanuit een duurzaam perspectief. Martan maakt gebruik van oud linnen van luxehotels; Tess van Zalinge’s complete collectie bestaat uit restmaterialen afkomstig van vooraanstaande modehuizen; Reservé Boys haalt bestaande mode-items uit elkaar om vervolgens iets nieuws te creëren; Lichting 2022-winnaar Ruben Jurriën maakt kledingstukken die gedragen kunnen worden door zowel kleine als grote maten; Ronald van der Kemp schiep heuse couturecreaties uit papier; en bij de show van The Collectives werden enkel pre-loved items gepresenteerd.

Upcyclede look bij Tess van Zalinge
©Isabelle Bucx
4/5
Native Share
Tess van Zalinge

Korsetterie

Misschien wel het meest vertegenwoordigde mode-item op de Amsterdamse runway was het korset. Uiteraard was het kledingstuk alom aanwezig in de collectie van Tess van Zalinge, aangezien het een van haar signature pieces is. Ook bij Martan en Reservé Boys zagen we korsetten in respectievelijk felle kleuren en denim uitvoeringen.

Trends van Amsterdam Fashion Week: korsetterie
©Isabelle Bucx
5/5
Native Share
Reservé Boys