dit-zijn-de-5-opvallendste-shows-van-amsterdam-fashion-week-2023-266667

Na de modeweken in Kopenhagen, Oslo en Tokio is het deze week de beurt aan Amsterdam. Vogue zit front row om de nieuwste collecties en presentaties van eigen bodem te bewonderen. Hier delen we de hoogtepunten van Amsterdam Fashion Week 2023, van Tess van Zalinge’s couturespektakel tot de spraakmakende show van Steve Madden en Ronald van der Kemp in het Bajeskwartier.

Hoogtepunten Amsterdam Fashion Week 2023

Net als vorig jaar biedt ook deze editie een tjokvol programma vol met shows, experiences, pop-ups en talks – van zowel gevestigde namen als opkomend talent binnen de Nederlandse modewereld. Vogue zet de hoogtepunten van Amsterdam Fashion Week 2023 op een rij.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Tess van Zalinge

De Amsterdamse medeweek trapte ironisch genoeg niet af in Amsterdam, maar in Rotterdam. Op woensdag was het aan de Nederlandse couturier Tess van Zalinge om haar collectie genaamd Klavertje Drie, waarvan ze ons tijdens Copenhagen Fashion Week al een eerste preview gaf, te tonen. Dat deed ze buiten bij het indrukwekkende Depot Boijmans Van Beuningen, waar modellen – of beter gezegd: Tess’ muzes – de catwalk betraden in dromerige en puffy creaties. Maan de Steenwinkel, coverster van Vogue’s juli/augustusnummer, opende de show.

Maan op de catwalk bij Tess van Zalinge
©Jasper Abels
1/5
Native Share

Max Zara Sterck

Vervolgens reisde het Nederlandse modepubliek af naar de hoofdstad, waar Max Zara Sterck haar debuut tijdens Amsterdam Fashion Week maakte. De ontwerper werkte jarenlang in het buitenland voor onder anderen Alexander McQueen en JW Anderson, maar is vastberaden om het nu op eigen kracht te maken – te beginnen door de Nederlandse fashion crowd voor zich te winnen. En we kunnen wel zeggen dat ze daarin is geslaagd: haar collectie was strak en minimalistisch met diagonale lijnen en straalde puur vakmanschap uit. Een viering van het vrouwelijke lichaam, versterkt doordat de modellen liepen op Cynthia Nixons monoloog Be a Lady, They Said.

Max Zara Sterck tijdens Amsterdam Fashion Week 2023
©Max Zara Sterck
2/5
Native Share

Martan

Na een bijzondere show in het historische Grand Hotel Amrâth in 2022 weten Diek Pothoven, Douwe de Boer en Eugénie Haitsma Mulier van Martan ook dit jaar weer een spektakel neer te zetten. De locatie mag dan compleet anders zijn (de show vond dit seizoen plaats in de Houthavens in Amsterdam), de collectie is even kleurrijk en vernieuwend. En, ook niet onbelangrijk, weer volledig duurzaam, gemaakt van upcycled luxe beddengoed en textiel van vijfsterrenhotels. Dat komt zelfs wel heel letterlijk terug in de vorm van “exploding servetten”, zoals het drietal het noemt: volumineuze ontwerpen of stukken stof die zijn aangebracht om volume te creëren. Ook werken ze voor het eerst met een nieuw soort mesh materiaal, dat een aantal looks naar een hoger – en sexyer – niveau tilt.

Martan tijdens Amsterdam Fashion Week 2023
©Iris Ooms / Presstigieux
3/5
Native Share

Steve Madden x RVDK

Wat gebeurt er al je een couturier en een merk voor de massa samenbrengt? Dan krijg je een bijzondere collab, in dit geval zelfs eentje waarbij de looks volledig van papier gemaakt zijn. Schoenenlabel Steve Madden en de Nederlandse couturier Ronald van der Kemp sloegen de handen ineen voor een enerverende show in het Bajeskwartier. “Ik heb kleren gemaakt die eigenlijk geen kleren zijn”, vertelde Van der Kemp aan Vogue. “Alles is van papier en compleet recyclebaar. Zo kun je ook een show doen.” Voor elk type schoenen van Madden werd een thema verzonnen. Die liepen heel erg uiteen, aldus de ontwerper – “van de gevangenis naar gabbers naar een soort citylook om vervolgens te eindigen met paper couture.” Of met papier werken makkelijker is? “Het is net zo tijdrovend als een couturejurk, zo niet nog meer.”

Steve Madden x RVDK
©Peter Stigter
4/5
Native Share

Elzinga

In een donkere en met stickers beplakte Vondelbunker verlicht door discolampen presenteerde Lieselot Elzinga de coolste tableau vivant die je ooit gezien hebt. Puffy jurken met hoog eighties-gehalte, punky kapsels en onverwachte kleurencombinaties (die door het licht van kleur veranderden) kwamen voorbij, vergezeld door een live performance van Elzinga’s eigen band Baby’s Berzerk. Met de show onderstreept de ontwerper opnieuw haar unieke en sterke merkidentiteit, die een frisse wind laat waaien door het Nederlandse modelandschap. Ongetwijfeld een van de absolute hoogtepunten van Amsterdam Fashion Week 2023.

Elzinga tijdens Amsterdam Fashion Week 2023
©Isabelle Bucx
5/5
Native Share