magic-mornings-brankele-frank-over-soort-van-ochtenddepressies-en-de-curly-girl-methode-294425
©Joris Casaer

Iedereen begint de dag op een andere manier. Een slow start met cappuccino en een croissant kan voor de één een must zijn, terwijl de ander zweert bij groene thee met magnesium en daarna een work-out in de sportschool. In de nieuwe rubriek Magic Mornings spreken we vrouwen over hun ideale ochtend, beautygeheimen en favoriete ontbijt. Deze week: neurobioloog en schrijfster Brankele Frank.

De ochtendfavorieten van Brankele Frank

Ben je een ochtendmens?

“Nee, absoluut niet, hahaha. Ik haat ochtenden, ik vind dat je ze gewoon zou moeten kunnen overslaan. Ik heb altijd een soort ochtenddepressie, ben echt een avondmens, dan klaar ik pas op. Eigenlijk heb ik altijd te weinig slaap en ik word nooit uitgerust wakker. Dat is al geen fijne start, het is altijd de wekker die mij wakker blèrt. Die gaat overigens, als ik het helemaal voor het zeggen heb, om 09.30 of 10.00 uur. Ik vind het ook gewoon onmenselijk om eerder te beginnen. Kijk als het echt moet, kan ik het wel. Maar het is niet mijn favoriete periode van de dag. Het zijn ook mijn minst productieve uren. Die van mij liggen ver in de middag.”

Heb je bepaalde rituelen in de ochtend?

“Nee, niet echt. Ik weet ook dat mijn ochtend er anders uit zou moeten zien. Die van mij ziet er eerder uit als snoozen, snoozen en nog eens snoozen. En dan mezelf vermanend toespreken dat ik er toch écht uit moet. Vervolgens met heel veel haast alles doen. Dus douchen, aankleden, make-up en koffie. Geen ontbijt, dat sla ik vaak over. Ik verkies die paar minuten snoozen boven een ontbijt. Om een uur of elf eet ik wat fruit.”

Hoe ziet jouw ideale ochtend eruit?

“Dromerig wakker worden (dus niet van de wekker) en dan met een lekkere kop koffie – ik heb thuis goede Italiaanse koffie – in bed de krant of een boek lezen. Qua ontbijt: yoghurt met muesli en vers fruit of een gebakken ei. En dan haal ik weekendbrood. Ik woon vlakbij Bakhuys, daar hebben ze van dat lekkere bakkersbrood. Goede zelfverwennerij.”

Heb je een leuk ontbijtrecept?

“Als ik er echt zin in heb ga ik shakshuka maken. Altijd van Ottolenghi, die is wel echt de hemel. Ik maak ‘m dan wel wat pittiger met extra chilivlokken en veel paprika. Wat ook nog een lekker ontbijt is: een omelet op z’n Marokkaans. Met olijven en ras el hanout-kruiden. Beste is om het klaar te maken in een tajine, maar als je die niet hebt gewoon in een koekenpan. Laat alles vervolgens even lekker sudderen. Dit doe ik trouwens alleen soms in het weekend, never nooit doordeweeks.”

Hoe ziet jouw beautyroutine eruit ’s ochtends?

“Ik begin altijd met douchen, daarna poets ik mijn tanden – daar ben ik groot fan van. Verder zijn er twee producten die ik dagelijks gebruik en die zijn allebei van indē wild, een Indiaas-Nederlands bedrijf waar ik financieel directeur van ben. Het is een start-up die twee jaar geleden begonnen is. De producten zijn gebaseerd op ayurveda, de Indiase wijsheid en moderne wetenschap. Het zijn duurzame producten.

In de ochtend gebruik ik een serum met vitamine C, ashwagandha en kurkuma en daarna de dagcrème met SPF 50. Daar krijg je echt een stralende en gezonde huid van. De producten zijn nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar al wel in de UK en Amerika. We lanceren dit jaar bij een wereldberoemde retail-partner. Als we het hebben over mijn haar, ik heb krullen, dan gebruik ik wél echt duizend producten. Op een gegeven moment was mijn haar niet meer zo krullerig, maar meer een ontplofte hooibaal.

Toen ben ik helemaal adept geworden van de curly girl-methode. Een methode die producten voorschrijft waar geen sulfaten, alcoholen en parabenen in zitten, stoffen die ervoor zorgen dat er weinig vocht in je haar trekt. En krullen hebben juist veel vocht nodig. Ik heb zo’n twintig producten voor m’n haar, maar mijn favorieten zijn: de Shea Moisture Manuka Honey & Mafura Oil Intensive Hydration shampoo en conditioner, Aunt Jackie’s Curls & Coils Knot On My Watch Instant Detangling Therapy en ik style mijn haar met de Jessicurl Confident Coils Styling Solution.”

Sport je in de ochtend?

“Nee, het duurt echt uren voordat ik uit m’n ei gekropen ben. Ik ben net een beer die uit z’n winterslaap moet komen. Het duurt gewoon even voordat ik up and running ben. Dus ook sporten doe ik liever ’s middags of in de avond. Dan doe ik aan tennis, yoga, wielrennen of pilates. Pilates vind ik heilzaam, na een goede les voel ik me de hele week goed. Maar ook yoga werkt ontspannend en is gezond voor je hersenen. Sowieso is beweging natuurlijk goed, maar ook al het stretchen van spieren vermindert stress. Daar hoef je dus niet eens echt voor te sporten.”

Daarnaast heeft yoga een meditatief component en daarmee versterk je je hersenen. Bepaalde gebieden in de hersenen worden hierdoor dikker, bijvoorbeeld de hippocampus die belangrijk is voor leren, het geheugen en empathie. Af en toe doe ik een dertig dagen yoga-challenge. Dan doe ik elke dag een korte yogasessie van zo’n twintig minuten. Als ik dat een week of twee aan het doen ben, voel ik me echt veel beter. Een tip: yoga with adriene.”

Ontbijt buiten de deur: wat is jouw favoriete plek?

“Ik vind Café Latei op de Zeedijk in Amsterdam een fijne plek, daar kun je goed ontbijten: ze hebben heel lekker brood met een gebakken ei. Verder haal je goede koffie bij Bakhuys Amsterdam. Ook een leuke plek: Box Sociaal, voor een uitgebreide brunch met cocktails.”

Shampoo en conditioner van SheaMoisture 

©Shea Moisture via Bol.com

Shea Moisture Manuka Honey & Mafura Oil – Shampoo & Conditioner (Set of 2 x 384 ml), € 22,95

 Stylingcrème van Jessicurl 

©Jessicurl via Bol.com

Jessicurl Confident Coils Styling Solution, € 20,25

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Meer Magic Mornings? Lees hier die van model Maartje Verhoef, hier die van Anna Gimbrère en hier van presentatrice Hila Noorzai.