Het is een van de meest veelzijdige voedingsmiddelen en een van de beste eiwitbronnen: eieren. Hier zijn enkele ideeën voor gezonde etentjes met ei als hoofdingrediënt, bereid op verschillende manieren: gekookt, gegrild of uit de oven. Long live eiwitrijk eten.
Eiwitrijk eten voor een betere nachtrust
Hoewel eieren lange tijd onderwerp van discussie zijn geweest, vooral vanwege de mogelijke relatie met cholesterol, heeft de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit (FDA) onlangs een einde gemaakt aan deze discussie en de bijbehorende mythes. De FDA ziet eieren als een gezond voedingsmiddel, net als andere producten die al onbetwist tot de categorie ‘gezond’ behoren, zoals noten, zaden en olijfolie.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Toch was de meerderheid van de voedingsdeskundigen er de afgelopen jaren al van overtuigd dat eieren een waardevolle toevoeging zijn aan een gezond dieet. Ze hebben de voordelen ervan benadrukt en de oude mythe ontkracht. Zo legt voedingsdeskundige Boticaria García in haar boek Tu cerebro tiene hambre (Ed. Planeta) stellig uit.
“Eieren leveren de hoogste kwaliteit eiwitten, zijn betaalbaar en ontzettend veelzijdig (met als extra voordeel dat ze bovendien heerlijk zijn en altijd smaken). Laten we de oude overtuiging loslaten dat je niet meer dan drie eieren per week mag eten. Zolang de bereidingswijze gezond is – en we ze niet combineren met bacon – is er geen probleem om ze zelfs dagelijks te consumeren.”
Waarom eieren helpen bij een betere nachtrust
Zoals voedingsdeskundige Paula Martín Clares uitlegt, is het ei een van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Het levert tussen de 10 en 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines A, D, E en K. Bovendien is het een van de meest veelzijdige voedingsmiddelen en een ideale keuze voor het avondeten – een maaltijd die vaak een uitdaging vormt door tijdgebrek en gebrek aan inspiratie om iets gezonds te bereiden.
Eieren zijn bovendien een goede optie voor wie op zijn gewicht wil letten. Volgens voedingsdeskundige Charles Orrico zijn eieren laag in calorieën (een gemiddeld ei bevat ongeveer 80 calorieën), maar ze hebben als extra voordeel dat ze een hoogwaardige, natuurlijke eiwitbron zijn. Een ei bevat gemiddeld 6 gram eiwit en is bovendien zeer verzadigend.