boost-je-brein-waarom-braincare-zo-belangrijk-is-voor-je-gezondheid-263154
©SEAN THOMAS, VOGUE NEDERLAND, APRIL 2023

Braincare is booming. Meer dan ooit zijn we geïnteresseerd in hoe we onze cognitieve prestaties, geheugen, leervermogen, concentratie, stemming en stressbestendigheid kunnen verbeteren. Op TikTok scoren video’s met de hashtag #braincare meer dan tweehonderd miljoen views. En daar is een reden voor.

Wat is braincare?

De pandemie en lockdowns brachten stress en een heel scala aan emoties teweeg die onze mentale gezondheid aantastten. Eenzaamheid, angst, verveling, depressieve gevoelens: veel mensen kregen daardoor te maken met het verschijnsel brain fog, het gevoel dat er een mist in je hoofd ontstaat waardoor je niet meer helder kunt nadenken, vergeetachtig bent, niet snel tot een oplossing kunt komen en moeite hebt met concentreren en informatie verwerken. Braincare werd de afgelopen jaren steeds meer onderdeel van onze selfcareroutine. Denk aan gerichte ademhalingsoefeningen, meer bewegen en nu ook pillen, poeders en elixers.

Adem in, adem uit

The Global Wellness Summit voorspelde al in 2021 dat breathwork een van de grootste wellnesstrends zou worden – en kreeg gelijk. Boeken, apps, workshops: we zijn gefascineerd door wat het effect kan zijn op ons emotionele welzijn. Het Journal of Neurophysiology publiceerde onlangs een studie waaruit blijkt dat we verschillende hersengebieden die in verbinding staan met gevoelens, aandacht en lichaamsbewustzijn activeren en onze reactie op stress kunnen reguleren op het moment dat we ons focussen op onze ademhaling.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een bekende breathwork-oefening die ook in het Amerikaanse leger wordt gebruikt om jezelf in een stressvolle situatie te kalmeren, is box breathing. Deze ademhalingsoefening doe je in vier fasen: je ademt vier tellen in door je neus, houdt je adem vier tellen vast, ademt vier tellen uit door je mond en pauzeert vier tellen. Herhaal de oefening vier keer en je merkt dat stressgevoelens minder worden, je helderder kunt nadenken en beter kunt focussen.

Buiten in beweging

Strakker, sterker, slanker waren decennialang de motivatie om in beweging te komen. Maar anno 2023 bewegen we ook en misschien zelfs vooral voor onze mentale gezondheid. BJM Sports Medicine publiceerde recent een onderzoek dat ervoor pleit om bewegen voor te schrijven aan mensen die worstelen met milde depressieve klachten. Bewegen zou namelijk anderhalf keer effectiever zijn dan medicatie of cognitieve gedragstherapie.

In Japan zijn ze al veel langer overtuigd van de kracht van bewegen en dan het liefst in de natuur. In 1982 zocht de Japanse overheid naar een natuurlijke remedie tegen stress. Het antwoord was Shin-Rin Yoku, oftewel: wandelen in het bos en met al je zintuigen de natuur in je opnemen. Volgens decennialang Japans onderzoek zouden we daarmee minder last hebben van stress en ons immuunsysteem, en cognitieve vaardigheden en ons mentale welzijn verbeteren.

Dr. Qing Li, hoogleraar aan de Nippon Medical School in Tokio, is een van de leidende experts op het gebied van Shin-Rin Yoku en kwam erachter dat gevoelens van onvrede, eenzaamheid en vermoeidheid afnemen door de stofjes die de grond en bomen afgeven. In de grond zit de onschadelijke bacterie mycobacterium vaccae. Van deze bacterie wordt vermoed dat hij de aanmaak van serotonine bevordert. Daarnaast geven bomen natuurlijke oliën af die je gemoedstoestand verbeteren; je ademt ze in als je door het bos loopt. 

Lees het volledige artikel in Vogue’s juli/augustusnummer, dat hier online te bestellen is.