7-redenen-waarom-je-vaker-feta-wil-eten-360518
©Getty Images

Als Griekenland dit jaar op je reisagenda staat, ben je vast al bekend met feta. De kaas vormt samen met tomaat, komkommer en olijven de basis van een klassieke Griekse salade, maar je vindt hem ook terug als saganaki – gebakken, met honing en sesam. Tegenwoordig is feta echter niet alleen in Griekenland populair, maar ook ver daarbuiten. In veel landen, waaronder Nederland, staat hij vooral in de zomer vaak op tafel. Maar is feta eigenlijk gezond? Hier lees je hoe voedzaam de witte kaas is, hoe je hem het beste kunt gebruiken. Bovendien delen we twee makkelijke recepten.

Is feta gezond?

Feta is een frisse, halfharde kaas die traditioneel wordt gemaakt van schapenmelk, of een mix van schapen- en geitenmelk. De kaas heeft een stevige maar romige structuur, een uitgesproken smaak en een witte kleur. Dat laatste komt door de bereiding: feta rijpt in een zoutoplossing. Over het algemeen geldt feta als een gezonde kaas. Hij is licht verteerbaar en bevat minder vet dan oude kazen, zoals Parmezaan. Bovendien zit feta vol hoogwaardige eiwitten, vitamines (A, K en B) en mineralen als calcium, selenium, zink en fosfor.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Feta wordt al eeuwen in Griekenland gegeten en heeft zelfs een plek in de mythologie. In Homerus’ Odyssee wordt beschreven hoe de cycloop Polyphemus, die het eten van mensen moe was, in zijn grot feta maakte. In 2002 kreeg Griekse feta van de EU de status van beschermde oorsprongsbenaming (BOB), om zo de naam te beschermen tegen imitaties die vaak van koemelk worden gemaakt.

De voedingswaarden van feta

De precieze voedingswaarden kunnen per producent verschillen, maar gemiddeld bevat 100 gram feta:

  • Eiwit: 14–16 g

  • Vet: 20–22 g (waarvan verzadigd vet: 14 g)

  • Koolhydraten: 1–2 g

  • Cholesterol: 90–100 mg

  • Natrium: 1.100 mg

  • Calcium: 400 mg

  • Calorieën: 260–280

7 redenen om vaker feta te eten

Feta is voedzaam, veelzijdig en past in veel gerechten. Dit zijn zeven redenen waarom je hem vaker op je bord zou willen hebben:

  1. Feta is een halfvette kaas, die echter dankzij het hoge watergehalte vrij licht verteerbaar is. In supermarkten is vaak ook een lichte, vetarmere variant verkrijgbaar.

  2. Hij bevat een hoog gehalte aan calcium (meer dan mozzarella en hüttenkäse) evenals fosfor, die belangrijk zijn voor de botdichtheid en voor het voorkomen van osteoporose.

  3. Dankzij het natuurlijke gehalte aan probiotica bevordert hij het evenwicht van het darmmicrobioom en helpt hij bij een goede spijsvertering. Hij bevat bacteriën met ontstekingsremmende eigenschappen.

  4. In vergelijking met kaassoorten zoals mozzarella of geitenkaas bevat feta weinig lactose. Daarom wordt hij ook door mensen met een lichte lactose-intolerantie meestal goed verdragen.

  5. Feta is rijk aan hoogwaardige eiwitten en is daarom goed geschikt voor spieropbouw.

  6. Omdat feta rijk is aan essentiële aminozuren, vitamines zoals vitamine A, vitamine K, de vitamines B2, B6 en B12, en mineralen zoals calcium, zink, selenium, selenium en fosfor, geldt hij als zeer voedzaam.

  7. De combinatie van eiwit en calcium in feta kan volgens sommige studies behulpzaam zijn bij de regulering van de bloedsuikerspiegel.

Voor wie is feta minder geschikt?

  • Mensen met lactose-intolerantie (zeker bij een ernstiger vorm) kunnen beter oppassen, al bevat feta minder lactose dan veel andere kazen.

  • Door het hoge natriumgehalte is feta minder geschikt voor mensen met hoge bloeddruk – raadpleeg bij twijfel een arts.

  • Sommige feta wordt gemaakt van ongepasteuriseerde melk en kan daarom beter worden vermeden tijdens de zwangerschap.

Hoe kun je feta eten?

  • In salades: natuurlijk in de klassieke Griekse salade, maar ook heerlijk met spinazie en walnoten, zoete aardappel en olijven, avocado en rucola, of met meloen en geroosterde amandelen.

  • Als topping: verkruimel feta over pasta, rijstgerechten, quinoasalades of couscous. Ook in koude soepen zoals gazpacho is het een smaakmaker.

  • Als vulling: ideaal in quiches, ovenschotels of als vulling voor vlees en groenten.

  • Als spread: door de romige textuur is feta goed te verwerken tot een smeerbare spread, bijvoorbeeld met zongedroogde tomaten.

  • Bij eiergerechten: meng feta door een omelet of roerei, of bak hem mee en serveer er een spiegelei bovenop.

Twee recepten met feta

Of je nu voor fris en zomers gaat of juist hartig en warm: met feta kun je alle kanten op. Ter inspiratie delen we twee eenvoudige recepten die laten zien hoe veelzijdig de Griekse kaas is.

Salade met feta en watermeloen

Een populaire zomervariant is om feta, vanwege zijn zoute smaak, te combineren met zoete watermeloen voor extra contrast. Het smaakt het beste wanneer je de ingrediënten op verschillende manieren bereidt: snijd de watermeloen in blokjes en verkruimel de feta in grove stukken. Het verschil in textuur maakt het gerecht nog smakelijker. Er zijn talloze variaties mogelijk om deze salade aan te vullen – met komkommer, avocado, radijs, romaine sla, noten zoals walnoten of kruiden zoals munt. Hier is het basisrecept dat je naar wens kunt uitbreiden:

Ingrediënten:

  • 250 g watermeloen

  • 100 g feta

  • Extra vierge olijfolie

  • Citroensap

  • Crema di balsamico

Bereiding:

  • Snijd de watermeloen in blokjes en verkruimel de feta grof.

  • Breng op smaak met zout, peper, olijfolie en citroensap.

  • Voeg naar smaak noten, munt of andere ingrediënten toe en maak het af met een beetje balsamico-crème.

feta watermeloen salade
©Getty Images

Gebakken feta

Gebakken feta is een typisch Grieks gerecht dat je heel eenvoudig thuis kunt maken. Je kunt de zacht geworden feta met brood eten of de romige saus die ontstaat gebruiken als pastasaus. Ook hierbij kun je naar smaak extra ingrediënten toevoegen, zoals babyspinazie, garnalen, courgette of zelfs zalm. Hieronder lees je het basisrecept.

Ingrediënten:

  • 100 g feta

  • 250 g cherrytomaten

  • Olijfolie

  • Oregano

Bereiding:

  • Leg de feta in het midden van een ovenschaal en verdeel de hele cherrytomaten eromheen.

  • Gebruik je groenten zoals courgette, snijd deze dan vooraf in stukjes.

  • Breng alles op smaak met olijfolie, oregano, zout, peper en eventuele andere kruiden naar keuze.

  • Bak de feta 25 tot 30 minuten in een heteluchtoven op 200 °C.

  • Meng daarna alles tot een romige saus en serveer de ovenfeta met brood of pasta.

feta recept
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IT.